S-a stabilit: noul drum de la Spitalul Regional se va conecta cu DE583 după Poligon. Începe defrișarea

miercuri, 29 mai 2024, 03:26
3 MIN
 S-a stabilit: noul drum de la Spitalul Regional se va conecta cu DE583 după Poligon. Începe defrișarea

Drumul provizoriu pentru acces la spitalul regional se va conecta cu DE583 imediat după zona Poligonului. Pentru realizarea acestui lucru, va fi îndepărtată vegetația de pe o suprafață de aproape 2.000 mp.

Primăria Iași a obținut toate avizele necesare pentru realizarea defrișării (un volum de 8,8 metri cubi), inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și Direcția Silvică: terenul este în proprietate publică, dar suprafața este inclusă în fondul forestier. Terenul va fi ocupat de drum pe o perioadă temporară, de cinci ani, timp în care va fi construit Spitalul Regional de Urgență (SRU). Ulterior, conform angajamentului asumat de Primărie, suprafața va fi replantată.

Documentația aferentă ocupării terenului a fost aprobată ieri de către Consiliul Local (CL), în cadrul unei ședințe extraordinare. Calea de acces pentru conectarea drumului european (bd. C.A. Rosetti) va avea o lungime de 199 metri și o lățime de 10 metri. Pe partea nord-estică a acestei căi de acces se va realiza conexiunea cu drumul provizoriu până la amplasamentul SRU, realizat de Citadin. Tot constructorul municipalității va amenaja și conectarea cu drumul european.

 

Stadiul lucrărilor la spitalul regional

 

Lucrările pregătitoare construirii SRU au demarat la mijlocul lunii aprilie, iar gradul de execuție a depășit 20%: termenul de finalizare este în toamnă. Aceste lucrări vizează, în principal, excavarea unor cantități semnificative de pământ (estimările arată o cantitate de 500.000 mc) care trebuie transportate în alte locuri – aceasta va fi și utilitatea drumului provizoriu, de a asigura circulația utilajelor de tonaj greu: drumul nu va avea un caracter public. Lucrările pregătitoare mai cuprind organizare de șantier, devieri de utilități și împrejmuirea perimetrului. Aceste lucrări au o valoare de 30 milioane lei și sunt executate de firma prahoveană Ness Proiect Europe.

În ceea ce privește lucrările de construire a SRU, este în desfășurare licitația de execuție: termenul inițial de deschidere a ofertelor (11 aprilie) a fost prelungit de mai multe ori (actualul termen este 7 iunie) în urma numeroaselor solicitări de clarificare venite din partea constructorilor. Organizatorul licitației (Agenția Națională pentru Dezvoltare Infrastructurii de Sănătate – ANDIS) trebuie să ofere răspunsuri la peste 800 de întrebări, documentația tehnică fiind destul de stufoasă.

În sistemul național de achiziții publice încă nu au fost publicate clarificările ANDIS astfel că, cel mai probabil, și actualul termen de depunere a ofertelor va fi prelungit, cel puțin până la finalul lunii iunie, pentru ca firmele interesate să poată consulta răspunsurile.

 

Spitalul de la Iași, cel mai avansat din țară

 

În context, amintim că valoarea contractului de construire a SRU Iași ajunge la 1,8 miliarde lei, fără TVA. Deocamdată, este singura licitație de acest tip lansată de ANDIS, în condițiile în care anunțurile pentru celelalte două spitale (Craiova și Cluj) încă nu au fost publicate. Din informațiile „Ziarul de Iași”, cel puțin 10 consorții de firme (din țară și din străinătate) s-au arătat interesate, până acum, să liciteze pentru construirea spitalului regional de la Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii