S-a stins cel mai cunoscut inventator ieşean, Vitalie Belousov, fost rector la UTI
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

S-a stins cel mai cunoscut inventator ieşean, Vitalie Belousov, fost rector la UTI

GALERIE
vitalie
  • vitalie
- +

Profesorul Vitalie Belousov a murit la 85 de ani. Invenţiile sale au obţinut 71 de medalii de aur.

Vitalie Belousov, fost rector al Univer­si­tăţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, u­nul dintre cei mai cunoscuţi inventatori ro­mâni, s-a stins din viaţă la 85 de ani. Carac­terizat de către cei care l-au cunoscut ca fiind „o legendă a Iaşului“, profesorul Belousov a publicat peste 350 de lucrări ştiinţifice şi a obţinut 71 de medalii de aur, şapte ordine europene şi nouă titluri internaţionale pentru invenţiile sale, printre acestea numărându-se şi Crucea de Cavaler al Ordinului „Meritul Inventiv“, Crucea de Ofiţer al Ordinului „Meritul Belgio-Spaniol“, Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler şi Crucea de Comandor al Ordinului „Meritul Inventiv“. Este recunoscut ca fiind fondatorul a două şcoli de cercetare româneşti - în domeniul Sculelor aşchietoare şi cea de Inventică.

Într-un interviu acordat în urmă cu zece ani „Ziarului de Iaşi“, profesorul explica că a iubit şcoala, că i s-a dedicat în totalitate şi că a izbutit împotriva tuturor opre­liştilor să lucreze în aceste două domenii, reuşind să se strecoare şi pe sub rigorile comunismului. „Am răzbit în comunism fiind de acord cu anumite laturi ale sale şi trecându-le sub tăcere pe cele care nu-mi conveneau. Eu am condus învăţământul politic la Facultatea de Mecanică. Ţin minte că taică-meu, fără să fie religios excesiv, ţinea foarte mult la Decalog. Dintre cele zece porunci, insista asupra poruncii «să nu minţi», pe care o considera fundamentală. Mai târziu, mi-am dat seama de ce insista asupra acesteia. Pentru că respectând-o pe aceasta, respecţi încă trei: să nu furi, să nu ucizi, să nu prea­curveşti, care sunt forme acute ale minciunii“, spunea profesorul în interviul din „Ziarul de Iaşi“.

Acesta a păstrat mereu o legătură vie cu industria din Iaşi şi spune că aproape toate invenţiile sale, având 116 brevete în ţară şi opt în Europa şi Asia, au fost aplicate. Unul dintre exemple renumite este freza Romascon, inventată în 1965, care a ajuns să fie folosită şi cunoscută de toţi inginerii care lucrau la vremea respectivă în Iaşi, la marile uzine din CUG sau Nicolina. Despre invenţiile sale, profesorul Belousov spunea că sunt concepute pentru „nea Ion“, adică „oricât de prost ar fi exploatate să dea performanţă“. Imediat după Revoluţie, acesta a pus bazele Institutului Naţional de In­ven­tică Iaşi, al cărui director a fost timp de aproape 12 ani, până în 2002, în timp ce rector al Politehnicii a fost între 1990 şi 1996.

„A fost o legendă a Iaşului. Încă de când eram student auzisem de dumnealui, a fost părintele inventivicii. Era foarte cunoscut, a fost un mare profesor, toţi cei care lucrau în timpul comunismului cunoşteau freza Romascon făcută de el. A fost un profesor nemaipomenit, cu o gândire logică foarte bună, un om corect, care a făcut cinste Iaşului. Lucrând alături de tine, te obliga să faci performanţă, iar pentru mine a fost mereu un model“, a declarat profesorul Gheorghe Pleşu, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi.

Una dintre invenţiile mai puţin cunoscute ale regretatului profesor a fost un sistem de mărire a eficienţei pedalatului la bicicletă, acesta sus­ţinând că a reuşit să se deplaseze, fără mare efort, cu 40 de kilometri pe oră, făcând „de mii de ori tur-retur distanţa până în Podu Iloaiei, aproape 250.000 de kilometri în total, de şase ori cât Ecuatorul“, a mai spus acesta în interviul acordat „Ziarului de Iaşi“.

Înmormântarea va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Roman, oraşul unde a absolvit studiile liceale.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.