anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

S-a stins din viaţă profesorul Ioan Petru Ciongradi, fost prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

GALERIE
profesor1
 • profesor1
- +

S-a stins din viață astăzi, joi, 30 iunie, la vârsta de 85 de ani, profesorul universitar Ioan Petru Ciongradi, fost prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Acesta a predat la Facultatea de Construcții și Instalații de la TUIASI și unul dintre lucrurile pentru care este recunoscut la nivelul comunității academice din România este înființarea Centrului de calcul al Politehnicii ieșene, pe care l-a condus, ca director, timp de opt ani, între 1976 - 1984.

Si-a dedicat intreaga viata, cu pasiune si talent, profesiei de inginer si dascal, dar a stiut in permanenta sa fie un model de sot, tata, bunic si strabunic.
Plecarea lui lasa un mare gol in inimile si sufletele noastre, anunță familia.
Slujba de inmormantare va avea loc sambata, 02 iulie ora 13:00 la cimitirul Eternitatea.

Studii universitare: a absolvit în anul 1959 Facultatea de construcţii din Iaşi, secţia construcţii civile, industriale şi agricole. Titluri ştiinţifice: doctor inginer (1971) cu teza “Contribuţii privind determinarea răspunsului seismic neliniar al structurilor în cadre”.

Activitate didactică: a desfăşurat-o în învăţământul de construcţii din Iaşi din 1962 până în prezent. În 1978 a fost numit profesor universitar titular. A înfiinţat Centrul de calcul al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, al cărui director a fost în perioada 1976-1984; a fost şef de catedră (1982-1999) şi prorector cu activitatea de cercetare-dezvoltare (1990-1992).

Activitate ştiinţifică: se referă la determinarea experimentală a caracteristicilor dinamice ale construcţiilor; colaborarea la concepţia, proiectarea şi execuţia unui set de platforme seismice de diverse capacităţi; analiza efectelor torsiunii asupra răspunsului seismic al construcţiilor; analiza comportării la acţiuni seismice a unor obiective de importanţă naţională – centrale termoelectrice, unele staţii şi galerii ale metroului Bucureşti, echipamente, instalaţii şi structuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă; a colaborat la realizarea de obiective comune cu diverse instituţii de cercetare-proiectare din străinătate.

A publicat 16 cărţi şi manuale didactice; a publicat peste 130 de articole ştiinţifice, a participat la realizarea a peste 100 de contracte de cercetare şi a 3 invenţii brevetate.

Din anul 1990 a fost conducător de doctorat în domeniul Inginerie civilă. În calitatea de conducător de doctorat a format peste 20 de specialişti în domeniu. A fost membru al mai multor asociaţii profesional-ştiinţifice din ţară şi străinătate. A fost expert tehnic şi verificator de proiecte atestat MLPAT. A fost membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.