S-a stins la Iași unul dintre ultimii supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

S-a stins la Iași unul dintre ultimii supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria

GALERIE
bianca
  • bianca
- +

"Astăzi e înmormântată la Iași Bianca Idel, unul dintre ultimii supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria. Ea a uitat, pentru noi, prin ce a trecut, ne-a iertat. E rândul nostru să nu uităm, tot pentru noi, cât rău am putut să-i facem", anunță pe Facebook jurnalistul Viorel Ilișoi, cel care a semnat recent în Press One un text deosebit despre ea, din care redăm câteva fragmente.

"Bianca a venit pe lume în fericitul an 1937, la mijlocul verii, luminându-le viața părinților, după ce ei pierduseră primul copil la numai un an, căci nu mulți copii scăpau pe vremea aceea de boli, primul an era un hop greu de trecut, dar fetița a avut zile și fiind și tare frumoasă, mult se mai bucurau părinții ei de dânsa, cu toate neamurile lor. (...)

Iașul avea 102. 872 locuitori în 1930, dintre care 34.662 evrei, era pace și înțelegere între oameni, când Rașela și Șloim ieșeau la plimbare, cu fetița în landou, erau salutați și primeau zâmbete, ei răspundeau tot zâmbind, orașul îi îmbrățișa pe toți ca pe fiii săi, fără deosebire. (...)

Iată că din tulbureala minții unora s-a ridicat ideea că pașnicii Șloim și Rașela, cu fiica lor Bianca, alături de toți evreii din Iași, n-ar fi oameni ca toți oamenii, cu suflet de om, cu inimă în piept și cu minte în cap, cu mame care i-au făcut, cu  meserii, cu un rost pe lume, și s-a stârnit mare prigoană împotriva lor.

Istoria păstrează, în pagini rușinoase, prea multă vreme ascunse, tumultul sălbatic al anilor ’40, când statul român s-a întors împotriva cetățenilor săi evrei, când oameni de rând s-au întors cu mânie contra vecinilor lor evrei, i-au umilit, i-au vânat, i-au ucis, la Iași culminând cu marele pogrom din 27-29 iunie 1941, când au fost uciși 13.266 de evrei, precum reiese din documentele oficiale, dar poate au fost mai mulți. (...)

Își amintește că era în brațelei mamei, o trăsură le ducea la gară, ea se zbătea și țipa că nu vrea să plece, a tot țipat până când șuierul locomotivei i-a înghițit țipătul, iar țipătul acela amestecat a urmărit-o toată viața, e țipătul copiilor smulși din copilărie și zvârliți fără milă în focurile nebuniei noastre.

Un înger de om, un român, le sfătuise să fugă din oraș, din țară, căci se va abate urgie mare peste evrei, și ele fugeau în 1940 din dulcele târg al Ieșilor, așa cum altădată fugea Lot cu ai lui din Sodoma, iar când peste Iași a început să plouă cu pucioasă și să curgă sânge pe caldarâm, ele erau deja la Cernăuți, la niște neamuri, unde stăpânea imperiul celor fără credință și unde credea Rașela că le va fi bine".

Citiți textul integral, "Bianca uită pentru noi", pe pressone.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.