S-a terminat cel mai vechi proces de corupţie de la Iaşi! 6 ani de la întocmirea rechi­zitoriului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

„Minunea“ de la Curtea de Apel

S-a terminat cel mai vechi proces de corupţie de la Iaşi! 6 ani de la întocmirea rechi­zitoriului

GALERIE
Ancuta-primar_Siretel
  • Ancuta-primar_Siretel
- +

Patru ani, cât un mandat de primar, au trecut doar de la pronunţarea primei sentinţe. Cinci ani de închisoare cu executare a primit atunci primarul din Sireţel, care zilele următoare va afla soluţia finală.

Procesul de corupţie al primarului comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa (foto), s-a terminat la Curtea de Apel Iaşi, după şase ani de la întocmirea rechi­zitoriului. Ancuţa, acuzat de luare de mită, ar trebui să afle în data de 6 octombrie dacă pedeapsa primită de la prima instanţă, acum patru ani, va rămâne sau nu definitivă. În 2013, acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar mai sunt implicaţi şi Gheorghe Constantinescu, funcţionar în cadrul aceleiaşi primării - condamnat şi el la cinci ani de în­chisoare cu executare, precum şi Neculai Lupu, administrator al SC Aprodex SRL, acuzat de dare de mită, care a primit trei ani de închisoare cu executare. Soţia primarului de Sireţel, Mihaela Ancuţa, acuzată de complicitate la luare de mită, a fost achitată. Pentru Petru Hanganu, prima instanţă a încetat procesul penal.

Potrivit DNA, în luna octombrie a anului 2007, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un crontract de lucrări cu administratorul Neculai Lupu. Acel contract se referea la executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi“.

Anchetatorii au menţionat că la trucarea licitaţiei privind atribuirea contractului ar fi participat şi Gheorghe Constantinescu, care avea calitatea de pre­şe­dinte al comisiei.

„Ofertele financiare ale SC Aprodex SRL depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că inculpaţii Con­stan­tinescu Gheorghe şi Hanganu Petru au falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică (respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare, liste de verificare a conformităţii ad­mi­nis­trative etc.). De asemenea, inculpatul Con­stan­tinescu Gheorghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai“, au menţionat procurorii DNA.

Anchetatorii mai spun că, în timpul derulării contractului, pentru a suplimenta valoarea finanţării, Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mită lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 144.927 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.