S-au descoperit două aducţiuni de apă vechi, cu olane, în faţa Teatrului Naţional. Acestea costă bugetul trei milioane de lei

miercuri, 31 mai 2023, 01:50
4 MIN
 S-au descoperit două aducţiuni de apă vechi, cu olane, în faţa Teatrului Naţional. Acestea costă bugetul trei milioane de lei

Costurile lucrărilor pentru modernizarea parcului din faţa Teatrului Naţional cresc cu peste 20%. Principalul motiv ţine de depăşirea volumului din listele de cantităţi în urma cercetării arheologice preventive. Lucrările suplimentare au fost scoase deja la licitaţie de Primărie şi au o valoare estimată de 3,1 milioane lei, ceea ce urcă nivelul costurilor totale până aproape de pragul de 20 milioane lei, fără TVA. 

Proiectul este unul destul de întârziat: contractul a fost semnat cu Conest în august 2021, dar lucrările au demarat în iulie 2022, cu termen de execuţie un an. În mod evident, termenul nu va fi respectat, având în vedere şi prelungirea cercetării arheologice.

Ce vestigii au fost găsite în parc

Odată cu săpăturile făcute în parc, constructorul a descoperit mai multe vestigii arheologice. În caietul de sarcini aferent lucrărilor suplimentare, Primăria a prezentat pe scurt situaţia acestora. „Au fost reperate mai multe fragmente ale unor construcţii datate în perioada secolelor XIX-XX, două aducţiuni pentru apă din olane, precum şi materiale arheologice din perioada secolelor XV-XX. Ca urmare, s-a propus continuarea cercetării arheologice preventive pe porţiunea ce nu face parte din zona de protecţia a arborilor monumente al naturii (platanii, n.r.)”, se arată în document. Potrivit sursei citate, în primă fază a fost decopertat stratul de pământ vegetal gros de circa 0,5 metri, fiind găsit un strat de demolare format din piatră şi cărămidă spartă, precum şi resturi contemporane.

„După aceste două straturi, urmează un nivel de pământ negru cu resturi de ceramică de uz casnic şi resturi de oase de animale din perioada secolelor XVII-XX. Acest ultim nivel coboară până la adâncimea de 3-3,1 m faţă de nivelul actual de călcare. În cazul celor două complexe arheologice descoperite, adâncimea acestora coboară până la 4,6-5,1 m faţă de nivelul actual de călcare”, se mai precizează în document. Odată cu executarea lucrările suplimentare, cercetarea arheologică ar urma să fie finalizată în această vară, când ar trebui publicat şi un raport privind descoperirile pe amplasament.

Muncitorii vor da la sapă şi lopată

Cercetarea este supravegheată de către personal al Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, iar săpătura pentru descărcarea arheologică va fi efectuată manual. „Scopul săpăturii arheologice este de a examina patrimoniul arheologic din zona menţionată, în contextul impus de obiectivele cercetării, cu scopul de a înţelege mai bine o înregistrare anterioară a acelui patrimoniu (realizată prin evaluare teoretică sau de teren), de a analiza şi interpreta rezultatele şi de a le disemina cât mai larg posibil”, se mai arată în caietul de sarcini.

Săpătura manuală va fi efectuată pe tot amplasamentul, mai puţin în zona de protecţie a platanilor. Astfel, intervenţia utilajelor ar trebui să fie minimă şi va viza doar demolări (betoane vechi), umpluturi, încărcarea şi transportul materialelor. Cantitatea estimată pentru săpătura manuală este de circa 2.700 metri cubi. Lucrările suplimentare au un termen de execuţie de 2 luni, astfel că raportul final privind cercetarea arheologică ar putea fi publicat până la sfârşitul verii.

Când ar putea fi terminate lucrările?

Licitaţia pentru modernizarea parcului Teatrului Naţional a fost organizată în anul 2020, după actualizarea proiectului tehnic care fusese întocmit în jurul anului 2012. Contractul de lucrări a fost semnat în august 2021, dar lucrările efective au început în iulie 2022. Întârzierea s-a datorat în special modificărilor de proiect, astfel încât investiţia să fie pusă în concordanţă cu avizul primit de la Comisia zonală a monumentelor istorice. De exemplu, s-a renunţat la execuţia unui foişor şi la montarea unui basorelief ce simboliza „Steaua lui David”. În ceea ce priveşte cercetarea arheologică, avizul a impus ca aceasta să fie realizată pe toată suprafaţa care urmează a fi amenajată în cadrul proiectului. Astfel, cantitatea estimată iniţial prin proiectul tehnic a fost depăşită, ceea ce a dus la creşterea nivelului de costuri.

După finalizarea cercetării arheologice, Conest va putea începe lucrările de amenajare a parcului, dar un termen concret de finalizare nu există în prezent. Iar acest lucru poate fi observat chiar şi la amplasament: pe panoul de şantier nu este trecută data de finalizare a lucrărilor. În schimb, în funcţie de mobilizarea constructorului, şantierul ar putea fi închis până la finalul anului sau în cursul anului viitor. 

FOTO: Imaginile din Parcul TNI au fost realizate în octombrie 2022

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii