anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

S-au dus zilele bune. Stomatologii duc dorul „stranierilor“ care îşi reparau dinţii la Iaşi

GALERIE
stomatolog
 • stomatolog
- +

„Nu mai este adresabilitatea nici măcar de anul trecut sau de acum doi ani, au scăzut şi mai mult“, arată dr. Constantin Rădăuceanu, preşedintele CMD Iaşi.

Străinii au devenit o raritate la cabinetele stomatologice ieşene. Românii care lucrează în afară ţării ajung la dentist doar în caz de urgenţă, şi atunci aleg serviciile cele mai ieftine. Povestea cozilor din perioada verii când românii din Spania sau Italia se înghesuiau la specialiştii ieşeni a luat sfârşit, iar medicii spun că pot număra pe degetele de la o mână câţi străini le cer servicii în ultima vreme. „Este foarte slab. Foarte puţini, însem­nând două persoane. Anul acesta, vara aceasta, mişcarea este foarte slabă. Nu mai există acea afluenţă din anii trecuţi. Boom-ul din 2007-2009 a fost o poveste unde, indiferent de locaţia în care se afla cabinetul medicului dentist, vara erau cereri. Acum nu e aşa. Nu mai este ce a fost, este foarte slabă mişcarea de vară anul acesta. Şi anul trecut a fost slăbuţă, dar anul acesta este foarte slabă“, a precizat dr. Andrei Posto­lache, medic dentist.

Această pro­blemă a fost semnalată şi de tehnicienii dentari, care susţin că uneori ajung să şomeze, tocmai din lipsă de cereri. „Înainte lucram aproape tot timpul. Se lucra de dimineaţa devre­me pentru a termina la timp, pentru a face faţă cererii, dar în ultimii ani nu mai este aşa. Lucrurile s-au schimbat şi cererea a scăzut foarte mult. Nu aveam de lucru uneori. Vara aceasta au fost zile în care efectiv am stat, fiindcă nu era de lucru“, a spus un tehnician dentar ieşean.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din Iaşi spune că adresabilitatea a scăzut cu jumătate în ultimii ani, iar cei care mai ajung pe la medicul stomatolog o fac doar pentru un control sau au o urgenţă ce nu mai poate fi amânată. „Adresabilitatea a scăzut foarte mult faţă de anii ante­riori. Mulţi vin şi îşi rezolvă pro­blemele strict urgente şi amână ceea ce este mai complicat pentru alte ocazii. Nu mai este adresabilitatea nici măcar de anul trecut sau de acum doi ani, au scăzut şi mai mult. Până în 2010 au fost, dar de atunci a scăzut adresabilitatea undeva la 50%. Eu de pildă, la cabinetul meu, am pacienţi care au fişe de acum şase, şapte ani şi ei veneau în fiecare an la un control. De vreo doi ani de zile, din toţi, doar 20-30% au mai venit să se intereseze de ce se întâmplă cu sănătatea lor buco-dentară“, a explicat dr. Constantin Rădă­uceanu, preşedintele CMD Iaşi.

Cel mai adesea, românii care lucrează în afara ţării invocă problemele financiare ca principal motiv ce îi face să evite vizita la medicul dentist. Iar în majoritatea cazurilor se aleg serviciile cele mai ieftine. „Nici pretenţii în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor sau a materialelor care se utilizează, mai ales în protetica dentară, nu mai există. Se merge pe aliaje comune, unii pe lucrări din fotopolimerizate, mai puţin porţelanul care era solicitat în mod special. Se merge pe lucrări simple, comune, mai ieftine din punct de vedere financiar“, a adăugat dr. Rădăuceanu.

Situaţia de la Iaşi este de asemenea întâlnită şi în alte judeţe ale Moldovei, precum Botoşani sau Suceava. Singurele oraşe unde „stranierii“ încă mai apelează la medicul dentist pe durata verii, în mod cât de cât constant, sunt Bucureşti, Timişoara sau Braşov.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.