anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

După o şedinţă care s-a întins pe mai bine de patru ore

S-au găsit vinovaţii pentru tăierile salariale de la „Cuza”

Sindicaliştii de la Universitatea „Al.I. Cuza” afirmă că modul de finanţare impus de la nivel central, prin minister, este motivul principal pentru care instituţia a fost nevoită să micşoreze lefurile

GALERIE
cuzavasile isan rector cuza 888vasile isan rector cuza 887vasile isan rector cuza 884Catalin Lungu sindicat cuza 9
 • cuza
 • vasile isan rector cuza 888
 • vasile isan rector cuza 887
 • vasile isan rector cuza 884
 • Catalin Lungu sindicat cuza 9
- +

Sindicaliştii de la Universitatea „Al.I. Cuza” au plecat cu coada între picioare de la întâlnirea cu rectorul Vasile Işan. Deşi iniţial s-a anunţat că şedinţa durează 60 de minute, discuţiile s-au prelungit de-a lungul a mai mult de patru ore, fără a găsi însă vreo soluţie de a ieşi din impas.

Nemulţumirile privind diminuările salariale nu pot fi rezolvate atât timp cât finanţarea de la bugetul de stat este în continuă scădere, iar veniturile proprii s-au micşorat substanţial faţă de anul 2008. Conducerea universităţii a recunoscut că nu există o comunicare eficientă cu angajaţii, în special cu personalul administrativ, dar a dat asigurări că vor întruni mai des comisia paritară.

Problemele se pot acutiza

Liderul sindicatului, Cătălin Lungu, susţine că a fost lămurit vizavi de modul în care se calculează plafonulpentru fiecare facultate şi că a înţeles de ce bonusurile au scăzut de la 30% la 15%. După ce a acuzat conducerea de lipsă de transparenţă, explicaţiile au devenit brusc pertinente. „Am primit răspunsuri la multe din întrebările pe care le aveam - încadrarea în normele legale şi modul de soluţionare a problemelor financiare ale universităţii. Problema cea mai gravă este mai sus: finanţarea la nivelul întregii ţări. Pentru că două milioane de copii nu s-au născut, alte două milioane au plecat în străinătate cu părinţii, jumătate din cei care ar trebui sa ajungă in universitate nu trec de bacalaureat – toate aceste lucruri au condus la o diminuare substanţială a numărului de studenţi. În consecinţă, la nivel de minister ar trebui să găsim o altă modalitate de finanţare”, declară profesorul Lungu. Perspectivele chimistului asupra viitorului învăţământului superior românesc sunt sumbre. „Dacă se va merge în continuare pe acest sistem, universităţile se vor dizolva în timp, într-un deceniu. Dacă astăzi cinci facultăţi se găsesc sub limita plafonului normal de finanţare (n.r. - Fizică, Chimie, Matematică, Biologie, Litere), în curând vor fi şi altele. Dacă sub limita plafonului nu se poate funcţiona, înseamnă că sunt două soluţii: ori se acordă salariu sub minim, ceea ce este ilegal, ori se ajunge la şomaj în învăţământul superior. În consecinţă, într-un deceniu sau două, România va rămâne nu doar fără populaţie, ci şi fără oameni inteligenţi care să o ducă înainte”, crede Cătălin Lungu.
 
„Noi eram chiar invidiaţi”
 
Astfel, soluţia problemelor trebuie căutată la Bucureşti, nicidecum la Iaşi. „O să ridic aceste probleme şi acolo (n.r. - la Consiliul Naţional de Conducere Alma Mater). Sper să am suficient timp să îmi conving colegii că, dacă ei nu au asemenea probleme financiare, le vor avea în curând”, punctează sindicalistul. Acesta nu exclude posibilitatea ca salariile de la universităţile din ţară să fi fost aduse la minimum de mai multă vreme, pentru a preveni un deficit masiv. „Noi eram chiar invidiaţi pentru că aveam salarii mai mari. Acum s-ar putea să existe şi probleme politice, să se găsească soluţii ca unii să fie finanţaţi mai bine, dar nu avem dovezi în acest sens”, menţionează Cătălin Lungu. Nici indicii de calitate nu avantajează instituţia ieşeană, întrucât suficiente domenii de studiu au ieşit „şifonate” după ierarhizare. Lungu a subliniat faptul că va depune eforturi pentru a grăbi implementarea unui nou sistem de finanţare la nivel naţional, atât timp cât ierarhizarea a fost contestată în instanţă de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a mai propus soluţii pentru a mări veniturile proprii ale Universităţii „Al.I. Cuza”, una dintre măsurile cele mai viabile fiind cercetarea.
 
„De ce ar trebui mărite salariile?”
 
Întrebat ce se poate face pentru a creşte veniturile proprii ale instituţiei pe care o conduce, rectorul Vasile Işan dă un răspuns neaşteptat. „De ce să facem rost de alţi bani? De ce ar trebui mărite salariile? Era vorba despre majorarea salariilor, altceva decât salariul de bază. Această majorare s-a acordat din 2009, odată cu aplicarea legii salarizării unitare, tocmai pentru a compensa pierderile de sporuri anterioare. Am menţinut-o şi am generat-o la întregul personal pentru că s-au produs tăieri sau reduceri salariale în 2010. La vremea respectivă, veniturile erau aproape duble decât în 2012”, explică Işan. Rectorul a mai arătat că va încerca să amelioreze situaţia personalului cu salarii foarte mici – didactic auxiliar şi nedidactic – atunci când vor exista venituri ceva mai bune. „Deciziile luate erau fireşti. Cel puţin liderii sindicali aveau dreptate, în sensul că, deşi noi am discutat cu departamentele şi compartimentele universităţii, nu am avut o discuţie în cadrul comisiei de paritate”, a subliniat managerul de la „Cuza”. Astfel, deciziile luate în Consiliul de Administraţie care vizează angajaţii vor fi comunicate, de acum, liderilor de sindicat, care vor transmite informaţiile mai departe, cu precădere personalului nedidactic.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.