anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

S-au înmulţit naşterile înainte de termen: Aglomeraţie la secţia de prematuri de la „Cuza Vodă“

GALERIE
nasteri prematuri
 • nasteri prematuri
- +

Centrul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“ lucrează de câteva luni la capacitate maximă. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, cele mai aglomerate au fost lunile de vară, când au fost în mod constant câte cel puţin 75 de prematuri internaţi pe cele 65 de locuri disponibile. „Au fost luni aglomerate, am avut constant peste numărul disponibil de locuri. În general, nu am refuzat niciun caz, o asistentă a îngrijit şi şase-şapte copii intubaţi, însă ne-am descurcat. Acum e ceva mai liber, avem aproximativ 66 de copii, în ultima perioadă am externat destul de mulţi“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, şeful Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Medicii susţin că numărul copiilor care se nasc prematur se menţine unul mare în continuare, însă îngrijorător este faptul că sunt mai mulţi prematuri foarte mici, comparativ cu alţi ani. În momentul de faţă, în Centrul de Terapie Intensivă Neontală printre cei 66 de copii sunt cinci cazuri de copii care s-au născut prematur, sub 28 de săptămâni, care la naştere cântăreau între 600 şi 800 de grame. Principala cauză a naşterilor premature este conform medicilor urmărirea deficitară a sarcinii, existând cazuri de mame care vin la spital doar atunci când trebuie să nască, fără să vină periodic la control. „Numărul de prematuri se menţine constant, însă a scăzut vârsta de gestaţie comparativ cu anii trecuţi. Cauzele ţin de faptul că mamele nu se prezintă la controalele periodice, de o serie de boli materne, printre care hipertensiunea arterială, fie indusă, fie anterioară sarcinii, infecţii materne, precum şi mediul socio-economic precar.

De asemenea, aici se remarcă şi sarcinile fie la vârste prea mici, fie la vârste mai înaintate, adică mame minore de 15-16 ani, sau mame peste 35, 40 de ani“, a completat prof. dr. Maria Stamatin. În cadrul maternităţii există două secţii pentru nou-născuţi, una de 80 de paturi unde sunt copiii născuţi la termen, care nu prespun îngrijiri speciale şi încă o secţie de neonatologie cu 65 de paturi, dintre care 25 sunt pentru terapie intensivă neonatală şi 40 pentru prematuri care necesită o monitorizare specială, însă nu şi protezare respiratorie.

Anul trecut, în 2016, în aceeaşi perioadă a anului, pe fondul supraaglomerării, maternitatea nu a mai putut primi transferuri din celelalte judeţe şi conducerea unităţii a transmis către spitalele din Paşcani, Hârlău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, dar şi către celelalte maternităţi din Iaşi ca nou-născuţii prematuri care au nevoie de protezare respiratorie să fie transferaţi către celelalte maternităţi de nivelul III din alte judeţe şi anume cele din Suceava, Bacău şi Galaţi. Aceste transferuri se fac în momentul în care nou-născutul este într-o stare gravă care nu permite ca el să rămână în spitalul în care s-a născut şi atunci se ia legătura cu Maternitatea „Cuza Vodă“, fiind adus de ambulanţa proprie pentru transport neonatal care este special destinată pentru monitorizarea şi susţinerea parametrilor vitali ai copilului.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.