S-au înmulţit naşterile înainte de termen: Aglomeraţie la secţia de prematuri de la „Cuza Vodă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

S-au înmulţit naşterile înainte de termen: Aglomeraţie la secţia de prematuri de la „Cuza Vodă“

GALERIE
nasteri prematuri
  • nasteri prematuri
- +

Centrul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“ lucrează de câteva luni la capacitate maximă. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, cele mai aglomerate au fost lunile de vară, când au fost în mod constant câte cel puţin 75 de prematuri internaţi pe cele 65 de locuri disponibile. „Au fost luni aglomerate, am avut constant peste numărul disponibil de locuri. În general, nu am refuzat niciun caz, o asistentă a îngrijit şi şase-şapte copii intubaţi, însă ne-am descurcat. Acum e ceva mai liber, avem aproximativ 66 de copii, în ultima perioadă am externat destul de mulţi“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, şeful Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Medicii susţin că numărul copiilor care se nasc prematur se menţine unul mare în continuare, însă îngrijorător este faptul că sunt mai mulţi prematuri foarte mici, comparativ cu alţi ani. În momentul de faţă, în Centrul de Terapie Intensivă Neontală printre cei 66 de copii sunt cinci cazuri de copii care s-au născut prematur, sub 28 de săptămâni, care la naştere cântăreau între 600 şi 800 de grame. Principala cauză a naşterilor premature este conform medicilor urmărirea deficitară a sarcinii, existând cazuri de mame care vin la spital doar atunci când trebuie să nască, fără să vină periodic la control. „Numărul de prematuri se menţine constant, însă a scăzut vârsta de gestaţie comparativ cu anii trecuţi. Cauzele ţin de faptul că mamele nu se prezintă la controalele periodice, de o serie de boli materne, printre care hipertensiunea arterială, fie indusă, fie anterioară sarcinii, infecţii materne, precum şi mediul socio-economic precar.

De asemenea, aici se remarcă şi sarcinile fie la vârste prea mici, fie la vârste mai înaintate, adică mame minore de 15-16 ani, sau mame peste 35, 40 de ani“, a completat prof. dr. Maria Stamatin. În cadrul maternităţii există două secţii pentru nou-născuţi, una de 80 de paturi unde sunt copiii născuţi la termen, care nu prespun îngrijiri speciale şi încă o secţie de neonatologie cu 65 de paturi, dintre care 25 sunt pentru terapie intensivă neonatală şi 40 pentru prematuri care necesită o monitorizare specială, însă nu şi protezare respiratorie.

Anul trecut, în 2016, în aceeaşi perioadă a anului, pe fondul supraaglomerării, maternitatea nu a mai putut primi transferuri din celelalte judeţe şi conducerea unităţii a transmis către spitalele din Paşcani, Hârlău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, dar şi către celelalte maternităţi din Iaşi ca nou-născuţii prematuri care au nevoie de protezare respiratorie să fie transferaţi către celelalte maternităţi de nivelul III din alte judeţe şi anume cele din Suceava, Bacău şi Galaţi. Aceste transferuri se fac în momentul în care nou-născutul este într-o stare gravă care nu permite ca el să rămână în spitalul în care s-a născut şi atunci se ia legătura cu Maternitatea „Cuza Vodă“, fiind adus de ambulanţa proprie pentru transport neonatal care este special destinată pentru monitorizarea şi susţinerea parametrilor vitali ai copilului.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.