Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

S-au stabilit noi restricţii în municipiul Iaşi pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus

GALERIE
transport in comun Iasi
  • transport in comun Iasi
- +

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Iaşi s-a reunite ieri în vederea luării unor hotărâri în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19. Ele vizează transportul în comun, accesul în spaţiile Primăriei, în locurile de relaxare sau în spaţiile publice.

Mai jos redăm pe larg măsurile luate în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Iaşi:

Art. 1. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, accesul publicului în spaţiile interioare ale Primăriei Municipiului Iaşi şi unităţilor subordonate este permis doar în limita numărului de ghişee.
(b) În exteriorul spaţiilor în care există aceste ghişee vor fi amenajate zone de aşteptare, dotate cu scaune sau bănci, precum şi umbrele sau corturi în vederea protejării de acţiunea directă a razelor solare sau intemperiilor.
(c) Accesul publicului în spaţiile închise este permis doar după verificarea temperaturii corporale şi cu mască de protecţie.

Cititi si: Focar masiv de coronavirus la CTP Iaşi. Printre infectaţi se află şi un director

Art. 2. Începând cu data de 24 iulie 2020, timp de 14 zile, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune şi numai cu mască de protecţie.
(b) Reprezentanţii Companiei de Transport Public SA vor asigura în continuare verificarea temperaturii corporale a călătorilor.
(c) Toate mijloacele de transport public vor fi igienizate şi dezinfectate atât între ture, cât şi la capetele de traseu.
(d) Staţiile mijloacelor de transport public, peroanele de aşteptare, tonetele şi automatele de vânzare a tichetelor de călătorie vor fi dezinfectate zilnic.

Cititi si: România o ţine din record în record: încă 1.119 infectaţi în ultimele 24 de ore. Situația pe județe!

Art. 3. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, în pieţele agro-alimentare din Municipiul Iaşi se va face dezinfecţie zilnic.
(b) Accesul cumpărătorilor în pieţe se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare / ieşire, în limita a cel mult 100 de persoane în acelaşi timp, după verificarea temperaturii corporale şi doar cu mască de protecţie.
(c) Vânzătorii trebuie să poarte mască şi mănuşi de protecţie, iar marfa trebuie să fie acoperită cu protecţie transparentă.
(d) Fiecare tarabă trebuie să fie dotată cu materiale dezinfectante.
(e) Servirea mărfurilor va fi făcută numai de către comercianţi. Se interzice atingerea mărfurilor de către cumpărători. Persoanele care nu respectă aceste reguli vor fi evacuate.

Art. 4. (a) În zonele de agrement municipale (Ştrandul Municipal, Baza de agrement Ciric şi Plaja Nicolina) rămân valabile măsurile luate în deciziile precedente.
(b) Fiecare bază de agrement va avea un inspector sanitar / un poliţist local, care va verifica respectarea normelor de igienă şi distanţare socială în interior.
(c) La intrarea în baza de agrement fiecare persoană adultă va semna că a luat la cunoştinţă de prevederile regulamentului de utilizare a bazelor. În caz de nerespectare a acestor reguli, persoana respectivă va fi evacuată. Pentru minori va semna un adult însoţitor.

Art. 5. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, Poliţia Locală va intensifica măsurile de verificare a normelor de protecţie sanitară şi distanţare socială în parcurile publice.
(b) În parcurile Copou şi Expoziţiei vor fi organizate şi marcate ca atare circuite separate de intrare / ieşire, în vederea evitării aglomeraţiei.
(c) Poliţia Locală va verifica spaţiile de vânzare din parcuri. Vânzătorii trebuie să poarte mască şi mănuşi de protecţie. Orice produs servit clienţilor va fi înmânat învelit în şerveţele de unică folosinţă. Responsabilii acestor spaţii trebuie să asigure indicatori de distanţare între clienţi.
(d) Începând cu data de 24 iulie 2020, parcurile aglomerate (Copou, Expoziţiei, Voievozilor, Oancea şi Mimoza) vor fi igienizate şi dezinfectate în fiecare zilnic, între orele 0.00 şi 4.00.

Art. 6. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, Salubris SA va relua activitate de dezinfectare a străzilor cu substanţe pe bază de hipoclorit de sodiu. Activitatea va fi făcută zilnic, între orele 0.00 şi 4.00, atât prin spălare, cât şi pulverizare.
(b) Graficul acţiunilor de dezinfectare va fi făcut public cu minim 24 de ore înainte.

Art. 7. Începând cu data de 24 iulie 2020, Servicii Publice SA va relua activitatea de dezinfectare a spaţiilor de joacă.

Art. 8. Începând cu data de 24 iulie 2020, Direcţia Fond Locativ – Serviciul Asociaţii Proprietari şi Termo-Service SA vor relua activitatea de dezinfecţie prin impregnarea cu substanţe dezinfectante a covoraşelor pentru încălţăminte amplasate la intrarea în scările de bloc, pe domeniul public.

Art. 9. Direcţia de Asistenţă Socială va relua şi intensifica activitate de monitorizare a persoanelor aflate în carantină sau autoizolare.

Art. 10. Începând cu data de 24 iulie 2020, toţi angajaţii Primăriei Municipiului Iaşi şi unităţilor subordonate au obligaţia de a ţine un jurnal personal, în care să noteze numele persoanelor cu care au intrat în contact, în vederea sprijinirii unei eventuale anchete epidemiologice.

Art. 11. Începând cu data de 24 iulie 2020, pe toate şantierele din Municipiul Iaşi, acolo unde se lucrează în echipe mai mari de trei persoane, acestea sunt obligate să poarte mască de protecţie.

Art. 12. Începând cu data de 24 iulie 2020, Servicii Publice SA va relua activitatea de dezinfecţie a staţiilor de taxi.

Art. 13. Direcţia Exploatare Patrimoniu şi Poliţia Locală Iaşi vor elabora un plan de măsuri pentru reluarea activităţilor sportive în sălile de sport, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Activităţile nu vor putea avea o durată mai mare de două ore şi vor fi urmate de o pauză de două ore pentru activităţi de aerisire, igienizare şi dezinfecţie.

Art. 14. Poliţia Locală Iaşi va intensifica controalele la supermarketuri şi terase, în vederea verificării respectării condiţiilor de protecţie sanitară şi distanţare socială.

Şedinţa de astăzi este a nouăsprezecea a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Iaşi cu această problematică după cele din 29 ianuarie, 24 februarie, 9, 11, 15, 17, 20, 23, 24, 25 martie, 2, 10, 16, 30 aprilie, 11 şi 15 mai, 1 şi 17 iulie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri