S-au terminat ample lucrări de restaurare la Muzeul “Nicolae Gane”. Punctul de greutate: Galeria Artei Ieșene – FOTO
După o pauză de 16 ani, Muzeul „Nicolae Gane” din Iași își deschide din nou porțile. Transformat în Galeria Artei Ieșene, este un spațiu dedicat artelor vizuale, cu 115 exponate – pictură, grafică, sculptură, artă conceptuală – care pun accent pe contemporaneitate.
Conceptul Galeriei Artei Ieșene este creat în jurul pasiunii lui Nicolae Gane pentru pictură, așa cum acesta a mărturisit în volumele sale: „Silit am fost deci să îmbrățișez altă carieră: să lepăd penelul și să ieu condeiul și nu știu zău dacă schimbul a fost în avantajul meu”. Casa lui Gane a devenit acum un spațiu care ilustrează evoluția școlii ieșene de artă.
„E mai întâi o intrare în viața mai puțin cunoscută a celor care lucrează la un muzeu, iar la parter, sunt câteva săli în care vor putea fi văzute crâmpeie atât din munca muzeografilor, cât și a altor tipuri de lucrători muzeali. Apoi, sigur, este punctul de greutate al Muzeului «Nicolae Gane»: Galeria Artei Ieșene. Este un muzeu inedit pentru Iași și trebuia să existe de mai multă vreme un astfel de spațiu dedicat artei ieșene. Nicolae Gane a însemnat foarte mult pentru cultura română și pentru istoria României și a Iașului”, a declarat managerul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Iaşi, Lucian Dan Teodorovici.
La evenimentul de inaugurare a muzeului au participat și au luat cuvântul managerul MNLR Iaşi, Lucian Dan Teodorovici, artistul vizual Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Maria Bilașevschi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, Vasile Asandei, și preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Expoziție organizată cronologic
Curatoriată de artistul vizual Felix Aftene, Galeria Artei Ieșene oferă o perspectivă asupra a două veacuri de evoluție plastică. Muzeul reușește să îmbine tradiția cu modernitatea, prezentând opere clasice alături de instalații și elemente de muzeotehnică contemporană.
„Această galerie a artei ieșene este un proiect de suflet pe care l-am inițiat cu mulți ani în urmă, de când am început să colecționez lucrări mai vechi de-ale artiștilor școlii ieșene, dar și de-ale artiștilor din contemporaneitate. Reușim să facem în casa lui Nicolae Gane un proiect mult dorit de noi, care arată identitatea școlii ieșene, de la Gheorghe Asachi până în zilele noastre”, a precizat artistul ieșean Felix Aftene, curatorul Galeriei Artei Ieșene.
Întrucât este organizată cronologic, vizitatorii vor putea găsi în prima încăpere a Galeriei Artei Ieșene o lucrare realizată de Gheorghe Asachi, veche de peste 185 de ani. Există fotografii din anul 1883 care îi arată pe profesori și studenți în ateliere, dar și câteva obiecte de atelier de-ale lui Dan Hatmanu, Iftimie Bârleanu și Dimitrie Gavrilean. În total, sunt 115 lucrări de pictură, grafică, sculptură și arta conceptuală, printre care se numără o instalație sub forma unui robot și un mozaic făcut din capace de plastic.
„Identitatea noastră pe aceste simeze este extrem de onorantă și importantă, pentru că în contextul culturii europene e bine să ai o identitate și să fii mândru de ea. Piesa de rezistență a expoziției este dialogul dintre lucrări, pentru că evoluția e vizibilă. Expoziția e oarecum așezată cronologic și reușești să vezi o evoluție a unei școli. Este un muzeu care nu mai există în România, e marele atu al acestui proiect”, a completat artistul ieșean Felix Aftene, curatorul Galeriei Artei Ieșene.
O investiție de peste 5,7 milioane de lei
Muzeul „Nicolae Gane” a fost supus unor ample lucrări de restaurare ce au durat 43 de luni și au implicat o investiție de peste 5,7 milioane de lei.
Clădirea, monument istoric datând dinainte de 1825, a fost locuită de familia lui Nicolae Gane în perioada 1871-1916 și a găzduit diverse expoziții și evenimente culturale în trecut. În prezent, este unul dintre cele 17 muzee din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.
Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Ieșene) va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet).
Publicitate și alte recomandări video