Să FIE „Şaraiman“! Răzvan Mazilu: „Arta spectacolului «live» este cea mai frumoasă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Să FIE „Şaraiman“! Răzvan Mazilu: „Arta spectacolului «live» este cea mai frumoasă“

GALERIE
saraiman
  • saraiman
- +

Dansul contemporan pe muzica lăutăreasă a Romicăi Puceanu şi stand-up comedy sunt ingredientele unui spectacol original, nonconformist, conceput de Răzvan Mazilu, ce va fi oferit şi publicului ieşean, pe 15 iunie, orele 19.00, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). „«Şaraiman» vorbeşte despre noi, despre cei care trăim aici, acum, azi şi dintotdeauna, cu mult umor şi chiar cu nostalgie“, consideră regizorul şi coregraful Răzvan Mazilu, cel care a conceput acest spectacol, într-un interviu acordat în exclusivitate FIE Iaşi.

- Cu ce gânduri veniţi la Iaşi, la Festivalul Internaţional al Educaţiei? Ce amintiri vă leagă de capitala Moldovei?
- Am amintiri foarte frumoase legate de Iaşi, este vorba de primul premiu de coregrafie din cariera mea: Premiul juriului pentru debut coregrafic, la Festivalul Eurodans din 1993! Am dansat atunci pe scena Teatrului „Luceafărul“ într-o atmosferă pe care mi-o amintesc şi acum, plină de emoţie şi cu un public cald, minunat, care m-a primit cu braţele deschise. Din păcate, festivalul acela internaţional, realizat de regretatul Dan Brezuleanu, nu mai există, dar eu am revenit la Iaşi, cu acelaşi drag, pe scena Operei sau chiar dansând în stradă.
- De ce ar trebui să vină publicul la „Şaraiman“? Care sunt provocările la care să se aştepte?
- „Şaraiman“, care a avut premiera pe 26 aprilie, la Teatrul „Odeon“, este o combinaţie absolut inedită şi neaşteptată de dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutarească în interpretarea Romicăi Puceanu. Ce poate fi mai atrăgător decât aducerea laolaltă a unor discursuri şi forme de artă pe care nu le-ai aduce pe scenă, împreună, niciodată? În plus, „Şaraiman“ vorbeşte despre noi, despre cei care trăim aici, acum, azi şi dintotdeauna, cu mult umor şi chiar cu nostalgie.
- Cum a apărut ideea asocierii dansului, comediei şi muzicii lăutareşti?
- Arta secolului XXI permite alăturarea a orice cu orice, atâta timp cât se creează o structură de spectacol coerentă, cu sens, cu logică, cu emoţie. De fapt, viaţa noastră e aşa, amestecată; barierele se rup, planurile se întrepătrund...
- Care este locul pe care ar trebui să-l ocupe arta spectacolului în educaţie? Cum aţi defini conceptul „educaţie prin entertainment“?
- Educaţia prin entertainment promovată la Iaşi de Festivalul Internaţional al Educaţiei ar putea atrage foarte mult public tânăr în sălile de spectacol, ar putea, atât timp cât e un entertainment de calitate, să îl rupă pe spectatorul tânăr din faţa computerului (în spectacolul nostru vorbim şi despre aşa ceva), din faţa televizorului, care s-au tranformat în nişte mari capcane pentru omul modern. La urma urmei, arta spectacolului „live“ este cea mai frumoasă, cea mai plină de emoţie şi fascinaţie.

-------

De unde puteţi cumpăra bilete

Răzvan Mazilu este iniţiatorul şi protagonistul spectacolului „Şaraiman“, o colaborare între Teatrul „Odeon“şi Fundaţia perfoRM. Reunind trei ipostaze artistice aparent incompatibile (dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească), „Şaraiman“ e o invitaţie la a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditaţie mereu actuală şi profund umană: teama de ratare. „Şaraiman“ a apărut dintr-o senzaţie personală, resimţită ca un gând rece, pe care ai vrea să îl alungi repede, şi anume aceea a ratării unor evenimente din viaţa mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România“, spune Răzvan Mazilu.
Pentru spectacolul de pe 15 iunie, din cadrul FIE Iaşi, biletele au fost puse în vânzare pe site-ul www.eventim.ro, precum şi în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo din ţară, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, prin Call Center 1951, dar sunt disponibile şi la magazinele oficiale FIE amplasate în Iaşi pe Bulevardul ştefan cel Mare, Piaţa Unirii şi Parcul Copou.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.