Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Să FIE educaţie prin Artă: Artişti la lucru în Piaţa Unirii

GALERIE
felix aftene
  • felix aftene
- +

În perioada 14-23 iunie, în cadrul larg al Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), zona Piaţa Unirii - Strada Lăpuşneanu se va transforma într-un adevărat centru al artelor vizuale. Ieşenii vor putea vedea artiştii lucrând, în aer liber, în atelierele organizate în cadrul Festivalului de Arte Vizuale, una dintre secţiunile FIE.

În luna iunie, Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) oferă publicului ieşean o secţiune specială, dedicată artei. Sub genericul Festivalului de Arte Vizuale, Piaţa Unirii şi strada Lăpuşneanu vor găzdui colecţii inedite de artă, ateliere de creaţie coordonate de tinerii artişti, realizate pe scenă, în văzul spectatorilor, vernisaje şi expoziţii. Prin aceste evenimente, FIE urmăreşte propulsarea tine-rilor artişti şi creşterea interesului publicului larg pentru artă. De asemenea, organizatorii îşi doresc să popularizeze conceptul de „educaţie prin artă“.

Expoziţie Irimescu la Muzeul Unirii 

„Festivalul Artelor a fost gândit pe patru paliere. Primul - expunerea foarte tinerilor artişti, care vor fi invitaţi într-o tabără de creaţie, ce se va desfăşura în Piaţa Unirii. O tabără FIE, în care artiştii tineri de până în 35 de ani, mulţi dintre ei foarte premiaţi, vor lucra în toată această perioadă. Va fi un fel de gală a tinerilor artişti. În ultima zi, lucrările lor vor fi expuse în Galeria din Piaţa Unirii. Un alt eveniment este Expoziţia Atelier 35, care se va derula pe tot parcursul Festivalului Artelor, în Galeria din Piaţa Unirii. Al treilea eveniment organizat de noi este o expoziţie de pictură a 30 de artişti consacraţi, organizată în două galerii, «Theodor Pallady» şi «Nicolae Tonitza», ambele situate pe Strada Lăpuşneanu. Vor fi lucrări de sculptură, pictură şi grafică. Iar cel de-al patrulea eveniment va fi găzduit de Muzeul Unirii, unde va fi deschisă o expoziţie a sculptorului Ion Irimescu“, a explicat Felix Aftene (foto sus), preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
După încheierea Festivalului, toate lucrările vor fi cuprinse într-un catalog ce va fi pus în vânzare în librării, astfel încât arta ieşeană să fie văzută şi promovată.
Unii dintre artiştii invitaţi în festival sunt foarte tineri, aflaţi la debut, încă doctoranzi sau masteranzi ai Universităţii de Arte, alţii sunt nume deja consacrate. „Scopul nostru a fost acela de a promova artiştii tineri şi de a-i face mai vizibili pe cei deja consacraţi“, a precizat Felix Aftene.
Sărbătoarea artelor vizuale, concentrată în inima Iaşului, în Piaţa Unirii, va rotunji calendarul evenimentelor educaţionale propuse de FIE, constituind un prilej de a aduce nu doar cultura, ci şi arta în stradă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri