Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Să FIE teatru! „Călătoriile lui Gulliver“: Imagini şocante şi mereu memorabile

GALERIE
Silviu Purcarete
  • Silviu Purcarete
- +


 

„Călătoriile lui Gulliver“, cel mai bun spectacol de teatru al momentului, semnat de marele regizor român Silviu Purcărete, se va juca la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, organizat de Asociaţia PROEVENT şi Primăria Iaşi. Cele două reprezentaţii ale actorilor de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu vor avea loc în zilele de 20 şi 21 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

După ce a fost ovaţionat la Festivalul Internaţional de la Edinburgh din 2012 şi a primit, pe 13 mai 2013, premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Uniter 2013, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ va ajunge la Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Presa britanică a descris în termeni elogioşi spectacolul semnat de Silviu Purcărete. Publicaţia „The Daily Telegraph“ a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman“ şi „The Herald“ câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift. „Călătoriile lui Gulliver“ a fost descris ca fiind o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor. „O femeie îmbrăcată în cal boţeşte pagini din opera lui Jonathan Swift. Din imaginile spectacolului montat la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, este clar că opera regizorului Silviu Purcărete este departe de a fi o adaptare mot-a-mot a „Călătoriilor lui Gulliver“„, scrie edinburghspotlight.com, care apreciază că viziunea lui Purcărete este una a grotescului în varianta sa grandioasă, cu ajutorul unor actori experţi în mişcarea corporală expresivă şi în mânuirea de marionete.

Potrivit jurnaliştilor britanici, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ nu are ca miză respectarea firului narativ a textului original, ci este o producţie „foarte vizuală, o lume a visului“. Printre întâmplările groteşti ce sunt ilustrate în spectacol se numără tortura unei prostituate sau maniera în care este gătit un bebeluş. „Imaginile sunt deseori şocante şi mereu me-morabile“, mai scrie aceeaşi publicaţie, care notează că această lumea stranie nu este lipsită de umor.

„Deşi au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferenţa dintre uriaşul Gulliver şi liliputani sunt pline de umor şi excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau mimei“, mai notează autorul cronicii.

„'Călătoriile lui Gulliver' nu este o producţie pentru cei care se aşteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift (...)Teatrul 'Radu Stanca' din Sibiu a creat o operă curajoasă care rămâne în mintea spectatorilor. Şi, cu virajele de la scenele ce ilustrează nihilismul gol de sens şi sentiment la cele de nebunie ludică, (spectacolul) pare a fi genul de operă de care Swift însuşi s-ar fi bucurat“, mai scrie edinburghspotlight.com.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Biletele la spectacolele şi concertele din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, ce se va desfăşura la Iaşi în perioada 14 – 23 iunie, au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online pe site-ul www.eventim.ro sau din magazinele partenere Domo, Germanos, Orange Shop, Vodafone Store, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas din toate oraşele, precum şi prin Call Center 1951, la care se adaugă Agenţia Teatrală Iaşi (str. Ştefan cel Mare nr. 4, lângă BCR, tel. 0232-255999), dar şi în magazinele oficiale FIE din Iaşi instalate în B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Piaţa Unirii şi Parcul Copou, anunţă organizatorii Festivalului.

------

Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, la Bucureşti. A absolvit secţia de regie a IATC-ului în 1974. Spectacole-reper: „Romeo şi Julieta“, „Miles Gloriosus“, „Piticul din grădina de vară“, „Ubu Rex cu scene din Macbeth“, „Titus Andronicus“, „Phaedra“, „Danaidele“, „Orestia“, „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului“, „Măsură pentru măsură“. Locuieşte în Franţa
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri