Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Să-i cunoaștem mai bine. CV-urile celor doi candidați la prezidențiale

GALERIE
iohannis vs dancila
  • iohannis vs dancila
- +

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc, duminică, peste 18,2 milioane de alegători fiind chemaţi să aleagă între candidatul susţinut de PNL, actualul preşedinte Klaus Iohannis, şi candidatul PSD, fostul premier Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis, susţinut de PNL

Situat pe prima poziţie a buletinului de vot, Klaus Iohannis este actualul preşedinte al statului şi candidează pentru al doilea mandat permis de Constituţie, cu un program electoral care se intitulează ”Împreună pentru România normală”.

Iohannis s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, a fost profesor de fizică, inspector şcolar general şi primar al municipiului Sibiu din 2000 până în 2004. Iohannis a fost preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, dar a demisionat din funcţie în momentul înscrierii în PNL. Şeful statului este susţinut de PNL pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Iohannis nu deţine vreun teren agricol sau intravilan, însă are trei case de locuit şi două apartamente. Apartamentele, unul de 84,60 mp şi altul de 253 mp le-a cumpărat în 1997, respectiv în 2001. Prima casă, de 377 mp a fost dobândită în anul 1992 prin donaţie/cumpărare. Următoarele două le-a cumpărat în 2007. Una are 76 mp, iar cealaltă 64 mp. Toate aceste proprietăţi le deţine împreună cu soţia, Carmen Iohannis.

Iohannis nu are maşini şi nici alte bunuri de valoare, dar are un cont la BCR, deschis în 1999, în care se află 25.000 lei.

Venitul său anual ca preşedinte al României este de 165.100 lei, iar cel al soţiei, care este profesor în Sibiu, este de 33.276 lei.

Soţii Iohannis au încasat şi 35.829 lei din închirierea unui imobil.

Viorica Dăncilă, candidat din partea PSD

Viorica Dăncilă a fost premier, Guvernul pe care l-a condus fiind demis prin moţiune de cenzură. Ea conduce PSD, fiind aleasă la Congres, după condamnarea definitivă la închisoare a fostului lider al partidului Liviu Dragnea. Dăncilă candidează la Preşedinţie din partea PSD, având sloganul ”Luptăm pentru fiecare român”.

Dăncilă s-a născut în 16.12.1963 şi a urmat Institutul de Petrol şi Gaze de la Ploieşti şi are un master Spaţiul Public European, obţinut la SNSPA Bucureşti.

Dăncilă este membru de partid din 1996 şi a avut mai multe funcţii în interiorul formaţiunii. Ea a fost europarlamentar din 2009 până a devenit premier.

Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele PSD are un teren agricol de 2 hectare pe care l-a moştenit în 2015. Ea a mai moştenit un teren intravilan, în acelaşi an, de 1.200 metri pătraţi, iar în anul 2000 a cumpărat un intravilan de 544 metri pătraţi. Cele trei terenuri le deţine alături de soţul său, Cristinel Dăncilă.

Viorica Dăncilă are trecute în declaraţia de avere şi două apartamente, o casă de locuit şi o casă de vacanţă. Primul apartament l-a cumpărat în anul 1999, acesta având 100 mp, apoi, în 2007 a cumpărat o casă de vacanţă de 417 mp, iar în 2015 a cumpărat o casă de locuit de 140mp. Aceste proprietăţi le deţine alături de soţul său. Un apartament de 44mp l-a moştenit Viorica Dăncilă în anul 2015 şi tot ea este unic proprietar.

În declaraţia de avere mai are trecut un autoturism marca Volkswagen Passat al cărui an de fabricaţie este 2014. De asemenea, ea deţine bijuterii de 5.000 de euro. Viorica Dăncilă are 11 conturi, depozite sau fonduri de investiţii la Raiffeisen Bank, un depozit la BCR şi un fond de investiţii private la ING. Toate însumează peste 500.000 de lei, peste 50.000 de euro şi peste 18.000 de USD.

La capitolul ”Venituri”, Viorica Dăncilă are trecută suma de 142.519 de la Guvern şi 32.628 euro de la Parlamentul European. Veniturile soţului, care lucrează la OMV Petrom Piteşti se ridică la 352.949 lei.

news.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri