Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Declaraţie politică în Senatul României

Să-i plătim taxă de solidaritate lui Marcel Ciolacu, care înțelege din economie cât să-și țină bancnotele ascunse la piept? (P)

GALERIE
cover ziarul de iasi-02
  • cover ziarul de iasi-02
- +

Aparatul bugetar se umflă cu sute de posturi în fiecare lună, guvernanții aruncă în disperare cu pomeni pentru a combate, chipurile, inflația, dar care nu fac decât să crească și mai tare inflația, România se împrumută masiv la cele mai mari dobânzi din UE, deficitul bugetar crește continuu și am ratat din nou aderarea la zona euro.

Peste toate, se adaugă criza internațională majoră. 

Te-ai aștepta ca specialiștii în economie cu care lucrează Guvernul să ia decizii responsabile, menite să pună țara la adăpost într-un viitor care, deocamdată, nu sună bine deloc. 

Ce fac, în schimb, „specialiștii” din actuala coaliție de guvernare, condusă de Marcel Ciolacu, un personaj ale cărui singure experiențe în economie sunt de la un chioșc din Buzău și din manevrarea bancnotelor ascunde la piept?

În mod normal, ar fi redus cheltuielile prin eliminarea risipei din aparatul administrativ, dând afară personajele care plimbe o hârtie prin întreprindere, ca acum 35 de ani, ar fi renunțat la aruncarea de bani din elicopter, pentru pomeni electorale care mai tare ne distrug, și ar fi întărit capacitatea ANAF de a colecta taxele și așa mari care există în România.

Dar noi nu suntem într-un moment normal cu această coaliție de impostori condusă de un general care execută fără să comenteze toate aberațiile economice ale plutonierului Ciolacu și ale ciracilor săi incompetenți. 

Așa că PNL, partid teoretic liberal, pro afaceri, este gata să îndeplinească visul de aur al falșilor socialiști de la PSD: reînvie „taxa de solidaritate”. 

Taxa de 1% pe cifra de afaceri a fost susținută de PSD și la finalul anului trecut. Acum, Marcel Ciolacu a declarat că taxa pe cifra de afaceri „este pe agenda de discuții”.

Deloc uimitor, premierul Nicolae Ciucă promitea recent că anul acesta nu va mai fi introdusă nici o taxă nouă. Dar cine a văzut un politician din actuala coaliție PSD-PNL-UDMR să-și respecte o promisiune?

O taxă pe cifra de afaceri pusă companiilor din România, suplimentar peste toate pe care le plătesc deja (TVA, impozit pe cifră de afaceri și pe profit, taxe pe muncă, taxe pe proprietate) nu va face decât să afecteze tocmai pe aceia care mențin cât de cât funcțională economia românească. Și să protejeze pe cai care doar consumă.

Mediul privat e deja cocoșat de taxe, după doi ani în care pandemia de COVID-19 i-a pus la mare încercare. În loc să stimuleze dezvoltarea antreprenorilor, să atragă investiții străine și să aducă dezvoltare, guvernul se pregătește să mai impună o taxă aiurea, fără nicio fundamentare, care va alunga investitorii și pe cei care ar fi adus noi locuri de muncă, fără a aduce un plus real la un buget deja supt. 

În plus, taxarea vine în cel mai prost moment posibil, când prețurile sunt în creștere pe toate palierele. Ce efect va avea o taxă în plus? Evident, va determina creșterea și mai tare a prețurilor, care va determina creșterea și mai tare a inflației, care ne va sărăci, de fapt, pe toți, și mai mult.

România are printre cele mai mici rate de colectare a taxelor din Uniunea Europeană, deși ANAF are un aparat consistent, cu mii de angajați. În loc să devină mai eficient în a strânge impozitele deja împovărătoare, care acum se pierd undeva într-un spațiu gri, acest guvern impune o taxă în plus, care va face mai mult rău decât bine. 

Mare ghinion avem să fim conduși într-una dintre cele mai mari crize cunoscute de Europa în ultimele decenii de o gașcă de impostori veseli, care ne duc spre zid cu viteză, în timp ce ne spun cu nonșalanță că ne salvează. 

Ne salvează, omorându-ne economic.


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri