anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Să îndreptăm până nu e prea târziu

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Adesea mă întreb dacă sunt un rebel, dacă sunt un înfuriat al momentului ori un frustrat. Însă ştiu sigur că sunt un supravieţuitor. Un supravieţuitor, ca mulţi alţii, al unor vremuri potrivnice semenilor care îşi doresc un strop de normalitate, un strop de decenţă, un strop de bun simţ, un strop de respect, într-o lume aşa-zis civilizată, dar atât de pervertită încât nici Bunul Dumnezeu nu o mai înţelege.

Poate că aceasta este “meteahna” celor care au mai prins cei şapte ani de acasă, crescuţi în spiritul unor norme nescrise de conduită, dar atât de bine inoculate încât racilele oricărei societăţi nu le poate trece, fie şi într-un con de umbră. Am sperat şi am crezut că în noua orânduire se va pune preţ pe valoare, pe muncă, pe sinceritate şi implicare în bunul mers al societăţii civice. Fals! Am trăit eşec după eşec la fel ca fiecare dintre Dumneavoastră, oamenii “simpli” ai acestei societăţi, care au sperat şi speră ca măcar copiii şi nepoţiii noştri să se împlinească într-o Românie atât de bogată material şi spiritual, dar atât de secătuită de cei care vremelnic s-au aflat sau se află în frunte.

Se spune că oamenii nu cred că vreun guvern ar putea plănui crime împotriva propriilor cetăţeni. La urma urmei sunt aleşi de către noi pentru a promulga legi în favoarea noastră şi pentru a conduce ţara spre o creştere economică stabilă asigurând astfel un nivel de trai mai ridicat cetăţenilor. Dar asta poate într-o societate românească perfectă sau măcar într-o societate care caută perfecţiunea, ceea ce nu e cazul nostru acum, pentru că dacă numai anticipăm ce se va întâmpla în 2014, ne cam trec sudorile.

Creşterea economică prin prisma actualilor guvernanţi este o rara avia (pasăre rară), în schimb taxele şi impozitele au luat-o spre înaltul cerului spre a fi plătite tot de cei care se chinuie să producă ceva în această ţară şi care se chinuie să mai menţină măcar nişte minime locuri de muncă. Pentru că tot am amintit de locuri de muncă, milionul de locuri de muncă promis este eternul praf în ochi din campaniile electorale. Dar poate s-a mizat pe faptul că Olanda şi Anglia îşi vor deschide graniţele şi pentru forţa de muncă românească şi atunci graficul va fi completat de cei care vor migra spre alte zări pentru a-şi câştiga pâinea pentru ei şi familiile lor.

Noroc că luptele înverşunate dintre palate s-au soldat cu amânarea pentru trei luni a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi, dar ... numai pentru motorină, căci tot s-au înfuriat transportatorii. Sperăm că 1 aprilie să nu ne aducă păcăleala de care ne temem, căci fiind an electoral trebuiesc mulţi bani pentru pomenile electorale.

Multe ar fi de spus pornind de la birocraţia exccesivă şi continuând cu nepotismul şi/sau clientelismul politic, care a devenit nu o modă, ci o boală cronicizată a societăţii româneşti.

Şi atunci cum să nu fii un rebel ori un înfuriat ori un frustrat al acestei societăţi? Consider că este momentul ca toţi aceia care gândesc pragmatic, constructiv şi care consideră că experienţa şi forţa de muncă şi-o pot pune în slujba unei reale dezvoltări a societăţii şi economiei româneşti, să ni se alăture. Avem oameni de valoare care sunt nevoiţi să stea ca struţul cu capul în nisip pentru că nu au loc de nonvalorile promovate de actuala clasă politică. După 24 de ani de experimentări este nevoie de oamenii care ŞTIU! POT! VREAU! şi FAC! Nu doar pentru pentru sine, ci pentru generaţiile care ne succed, căci nicio ţară nu are viitor doar prin prisma prezentului, cu atât mai mult cu cât acesta se află acum în nebuloasă. Să ne dăm mâna până nu e prea târziu!                                                                  

                                                                                       Ing.dr.ec. Traian Dobre   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.