anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Advertorial (P)

Să-l cunoaștem pe Claudio Botticelli, medicul italian care a investit în Complexul Rezidential “Atrium Garden” Iași

GALERIE
Coperta12,345678
 • Coperta
 • 1
 • 2,
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
- +

Mulți dintre tinerii aflați în căutarea unui cămin pornesc de la întrebarea “casă sau apartament?”
Prima opțiune este atractivă pentru că vine la pachet cu un spațiu verde, mai mic sau mai mare, care îți oferă bucuria de a petrece mai mult timp în aer liber. A doua este tentantă pentru cei care își doresc maximul de confort cu un consum mai mic de resurse (timp, bani, transport, etc.)

Dar dacă ai găsi un loc în care avantajele apartamentului se îmbină armonios cu nevoia de a petrece timp afară, în aer liber, înconjurat de natură, fără claxoane, fără forfota orașului, fără a fi nevoit să-ți supraveghezi non-stop copii?

Cu siguranță, am avea mai puține cazuri de depresie și mai multă voie bună pe fețele oamenilor” - ar fi răspunsul medicului italian Claudio Botticelii, cel care, animat de pasiunea lui pentru arhitectură, a pus bazele unui ALTFEL de proiect imobiliar, dezvoltat în Iași, la Valea Lupului.

De ce altfel? Pentru că nu vei auzi despre acest proiect că este “cel mai mare”, “cu mii de apartamente”, “cu mii de spații comerciale” și nici “la 5 minute de Palas mall”. Dar vei auzi despre el că e “proiectul acela cu terase și balcoane mari”(chiar neobișnuit de mari, dacă ne raportăm la piața imobiliară ieșeană), “cu blocuri care au doar  2 sau 3 apartamente pe nivel”, și cu “o grădină verde, ferită de acces auto” .

Atrium Garden este un complex rezidențial ridicat în Iași, Valea Lupului, zona Popas Păcurari. Și e altfel. Pentru că pune accent, pentru prima dată, nu pe multitudinea apartamentelor construite, ci pe viața trăită în ele.
Viața, care viață? Haideți să aflăm care.

-Orice construcție pornește de la un crez. Cu acesta aș vrea să începem. Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, “Acasă”?

Claudio Botticelli: E cel mai personal spațiu al fiecărui om, un loc unde te simți în siguranță, confortabil, și, în plus, unde simți că te încarci cu energie și entuziasm. Pentru mine, totodată, este locul unde găsesc Frumusețea - adică acel “ceva” care îmi oferă bucurie, dar și o mare plăcere estetică.
Cu toții muncim din greu ca să atingem anumite obiective, care, desigur, fac parte din viața noastră și ni le-am asumat ca fiind importante. Dar când termini ziua de lucru, vrei să ajungi într-un loc unde să te poți relaxa, să simți doar tihna și bucuria de A FI. Tu și ființele iubite. Și să ai plăcerea de a te reîntâlni cu natura.
A fi în contact cu natura e un dor primordial în ființa mea și - cred eu - în fiecare dintre noi. Cred că ochii noștri au nevoie să vadă Frumusețea. Pentru mine, e singurul mod prin care mă pot simți cu adevărat împlinit și răsplătit pentru toate eforturile de zi cu zi. Frumusețea și emoția trăită alături de familie, prieteni - acestea sunt cele două ingrediente esențiale pe care mi le doresc să le găsesc în acel loc numit “Acasă”.

Casă și apartament, un 2 în 1 ar fi posibil?

-Și unde anume trăiți această stare în Italia, la casă sau la bloc?

Claudio Botticelli: În Italia, am două locuri în care îmi petrec cea mai mare parte din timp. Timpul liber, de la sfârșitul săptămânii, îl petrec într-o casă cu grădină. Iar în zilele de lucru, locuiesc într-un apartament situat într-un alt oraș, la aproximativ 50 km distanță. Pot spune că trăiesc ambele experiențe.
A trăi într-o casă este minunat, ai aer liber, spațiu verde, mai multă libertate. Poți asculta muzică până noaptea târziu, fără să deranjezi vecinii. Partea mai dificilă este îngrijirea casei și consumul mare de timp pe care îl implică. Nu mai adaug și partea de costuri. Din acest punct de vedere, apartamentul este mai puțin “consumator” de resurse. De aceea m-am întrebat: oare nu ar fi posibil să combin confortul unui apartament cu bucuria unei grădini în aer liber? Cum ar crește oare copiii într-un asemenea loc?

-Bună întrebare! În zilele noastre, parcă s-a pierdut o parte din farmecul copilăriei. Pare să devină un fel de misiune unde totul e programat, monitorizat, controlat. Cum vă imaginați dvs. o copilărie fericită trăită de copilul de la oraș, în contextul actual?

Claudio Botticelli: - Văzând cum evoluează lucrurile acum, cred că... am fost foarte norocos în copilărie. Familia mea trăia într-un complex rezidențial nu foarte departe de centrul orașului, iar acest complex se afla undeva pe un deal, fiind înconjurat de multă verdeață. Pe la 4-5 ani, eu și sora mea petreceam toate după-amiezile afară, fie vară, fie iarnă. Eram un grup de fete și băieți, inventam tot felul de jocuri, alergam pe străzi (care erau private și nu ne puneau în nici un pericol), cream legături de prietenie, într-un cuvânt, trăiam bucuria jocului liber și creativ.
Este esențial pentru un copil să aibă posibilitatea să iasă afară din apartament și să se manifeste liber, fără prezența permanentă a părinților, fără controlul lor. Doar în felul acesta, copilul își va putea clădi autonomia, competențele, personalitatea.
De aceea, ori de câte ori am ocazia să întâlnesc părinți, le sugerez să-și lase copiii să se joace liberi într-un spațiu sigur, pentru a le dărui șansa de a experimenta de unii singuri. Acesta e cel mai mare dar pentru copiii lor.

-Să înțeleg că de aici a pornit ideea proiectului Atrium-Garden?
Claudio Botticelli: Da, de aici s-a născut conceptul Atrium Garden. Mi-am dorit foarte mult să creez un loc, o lume protejată, unde familiile de tineri și copiii lor să poată trăi altfel decât în orașe, printre blocuri, mașini, betoane și asfalturi. Să poată trăi mai liberi, mai creativi.

Acel “ceva” care are puterea de a ne face viața mai frumoasă

-Există vreun “ingredient” special, o caracteristică specifică pe care complexul Atrium Garden a împrumutat-o din peisajul mediteraneean?
Claudio Botticelli: Sunt mai multe. În primul rând, ideea de “complex rezidențial”, care nu se reduce doar la necesitatea unor spații de locuit. Pornești de la o filosofie de viață, în care standardele de a trăi sunt diferite și te provoacă să integrezi Natura, plus alte funcționalități, în aceste spații. Nu e totul să știi să construiești niște blocuri sigure, cu un loc de joacă și parcări în jur. Oamenii au nevoie de mai mult de atât, iar în opinia mea, acel “ceva” este foarte important, pentru că are puterea de a ne face viața mai frumoasă.

Un alt atribut așa-zis împrumutat este conceptul de spații exterioare. Să vă dau un exemplu: în Italia, un balcon mare sau o terasă sunt considerate un plus imens la un apartament. Același lucru e valabil în Franța, în Spania, chiar și în Suedia, unde clima este mai rece decât în România.

Deși au parte de o iarnă lungă, friguroasă, și un sezon cald destul de scurt, suedezii au lansat un mare trend în dezvoltarea de apartamente cu cel puțin 10 mp de terasa. Aceasta pentru că satisfacția pe care le-o oferă cele 4 luni de sezon cald, în care se bucură de oaza lor “de-afară”, savurează micul dejun sau cina în aer liber, sau se relaxează pur și simplu pe terasa proprie, în lumina soarelui  - această satisfacție este foarte mare și nu poate fi egalată cu nimic. Mai ales dacă aceste apartamente sunt construite într-o zonă cu multă verdeață, cu priveliști frumoase în jur, așa cum vedem și aici, în Valea Lupului.

-Și totuși, la noi românii, cred că există un oarecare blocaj atunci când vine vorba de spații exterioare deschise. Noi ne gândim repede cum să închidem balconul, să nu vină ploaia, crivățul, ninsoarea, să nu ne trezim cu exces de umiditate și mucegai. Ce facem cu aceste temeri?

Claudio Botticelli: - Sunt de înțeles, pentru că multe blocuri noi ajung să aibă aceste probleme, după primul an de folosință. Ce vreau să subliniez: modul corect de construcție poate să prevină umiditatea și să elimine aceste neplăceri.

În primul rând, ne uităm la zona în care s-au construit blocurile. Aici, la Atrium, e o zonă ventilată, unde circulă curenții de aer. Apoi, vedem cum arată terenul pe care este amplasat cartierul - este un teren plat, un teren la un nivel jos, situat în vale, sau sus pe deal?

Atrium Garden se află aproape de vârful unul deal, pe un teren cu o ușoară pantă, de 3-4 grade, suficientă pentru a permite apei pluviale să curgă la vale, să nu stagneze. Acolo unde locuiesc eu, în Genova, mereu se construiește pe dealuri și nu pe teren drept, fapt pentru care sunt mult mai puține probleme cu apa.

Totodată, spațiile pe care le-am proiectat ca terase sau balcoane deschise, cu suprafețe destul de mari, beneficiază de o hidroizolație specială - o soluție actuală, de înaltă tehnologie - în care pardoseala și pereții laterali sunt îmbrăcați în mai multe straturi hidroizolante, asigurând impermeabilitate totală.  Cu asemenea măsuri de siguranță, nu ai de ce să-ți faci griji că vei avea probleme cu umezeala pe balcon sau terasă. Dacă în alte țări se poate, de ce nu s-ar putea și aici, în România?

La ce să fii atent atunci când cauți un apartament?

-Dacă ar fi să le dați un sfat unor tineri aflați în căutarea unui apartament situat într-un bloc nou, care ar fi acela? La ce indicii să fie atenți pentru a face, în final, o alegere bună?

Claudio Botticelli: Aici vă răspund punctual.
- Îi sfătuiesc ca, înainte să intre în apartament, să fie atenți la exterior, la casa scării. Apoi să observe câte apartamente sunt situate pe același nivel al blocului. Dacă sunt foarte multe, atunci gălăgia și foiala pe casa scării va fi mai mare.
- Odată intrați în apartament, să acorde o atenție sporită modului în care este compartimentat, să observe poziția camerelor față de intrare. În același număr de metri pătrați poți avea diferite funcționalități, care, în viața de zi cu zi, te ajută sau îți fac probleme. Le recomand pur și simplu să facă un efort de imaginație și să încerce să vizualizeze că trăiesc acolo, iar apoi să se întrebe: poziția camerelor este firească, se potrivește cu felul nostru de a fi?

Iată ce exercițiu ar trebui să facă la fața locului:

- Să închidă ochii și să-și imagineze că ajung acasă de la lucru, intră în apartament, își pun cheile, geanta sau poșeta, apoi merg la baie să se spele pe mâni, apoi se schimbă în ținuta de casă sau merg mai întâi să facă un duș, apoi merg să mănânce etc. Ideea este să perceapă acel apartament ca și cum ar trăi zi de zi acolo și să se întrebe: e ceva firesc pentru mine ca bucătăria să fie aici, mi se pare firesc să mă schimb în acest dressing, să dorm în acest dormitor etc., sau e ceva ciudat?
- Dacă apartamentul trece de acest pas, următorul punct-cheie ar fi lumina. Un apartament cu o bună luminozitate îți va influența, în mod pozitiv, starea interioară, starea de energie și vitalitate. Deja e bine-cunoscut faptul că lumina este cel mai bun medicament anti-depresiv. Așadar, sfatul meu este să nu vă lipsiți de ea.
- Trecem mai departe și analizăm calitatea materialelor și a finisajelor. Aici este o discuție mai lungă și, uneori, ține și de gustul fiecăruia. Dar e important să fiți atenți la pereți, cei interiori și cei despărțitori între apartamente. Să nu fie pereți falși, ci din cărămidă.

De asemenea, partea de utilități cum a fost executată? Apartamentul beneficiază de branșamente la toate utilitățile, are contorizare individuală, centrală proprie, sistem de încălzire prin distribuitor? - acesta din urmă oferă autonomie pe fiecare radiator și robinet în parte, ceea ce este, evident, un mare plus.
- Apoi, îi sfătuiesc să petreacă un timp suficient în bucătărie, ca să-și dea seama dacă e funcțională, dacă a fost bine gândit modul ei de organizare. Eu mă consider un maniac atunci când vine vorba de aspectul bucătăriei. Pentru că aici petreci foarte mult timp, zi de zi, iar funcționalitățile bucătăriei, dacă sunt gândite inteligent, te ajută să faci mâncarea mai rapid și într-un mod mai plăcut. Iarăși, un mare plus care îți face viața mai frumoasă.
- Iar dacă celor doi tineri le place să petreacă timp afară, atunci le recomand să rămână mai multe clipe pe balcon și, iarăși, să-și imagineze... Ce ar putea face aici? L-ar putea închide, l-ar putea folosi ca spațiu de depozitare, ar putea agăța niște sârme pentru a-și pune rufele la uscat? - dar, gândiți-vă bine, dacă veți face aceste lucruri, atunci veți vedea că cei 8-10 mp de balcon nu sunt atât de valoroși pentru voi, mai ales în sezonul cald.
Balconul poate fi gândit ca parte din living, adică  locul unde TRĂIEȘTI, unde poți lua masa, unde te poți simți bine petrecând timp afară, fără să fii nevoit să ieși din apartament. Acesta este, în viziunea mea, un avantaj imens al unui apartament.

-Este o perspectivă frumoasă. Doar că la noi, în cele mai multe blocuri, găsim balcoane cu suprafețe dispuse mai mult pe lungime, fiind destul de înguste. Nu prea ai ce să faci în ele.

Claudio Botticelli: Așa e. Poți avea un balcon cu suprafață de 8 mp, să spunem, din care lungimea este de 8 m, iar lățimea de 1 m. Acesta e o variantă care te limitează. Însă, aceeași suprafață de 8 mp poate fi proiectată la un alt balcon astfel: 4 m lungime și 2 m lățime. Și deja e altă viață, e un loc unde poți lua masa, unde poți savura o cafea dimineața, stând confortabil pe o canapea, e un loc unde îți poți amenaja “livingul tău de-afară”. La Atrium apartamentele au terase cu o latime de 2.4 ml.

Aceasta a fost una din fixațiile mele la Atrium Garden, am insistat și i-am rugat pe arhitecți să găsească soluția cea mai bună de compartimentare, inclusiv pentru acești metri pătrați de balcon, pentru ca oamenii să se poată bucura de ei. Și vă spun din nou: atunci când veți găsi o utilitate mai bună pentru această suprafață deschisă, când îi veți descoperi valoarea, veți vedea că e un câștig imens pentru viața trăită acasă.

-Mai am o curiozitate. Ați mers vreodată, din oraș, pe jos sau cu autobuzul până la Atrium Garden - ca și cum nu ați avea mașină sau ați avea doar una pe familie și nu ar fi la dispoziția dvs.?

Claudio Botticelli:  Mă bucur că pot să vă răspund cu “DA” la această întrebare. Deși a fost o pură întâmplare, în care am dorit să fac o plimbare și să urc, pur și simplu, acest deal pe jos. Stația liniei de autobuz, de la Popas Păcurari, se află la 50 de metri distanță. Este adevărat că cei mai mulți dintre locatarii care s-au mutat de curând la Atrium Garden sunt proprietari de mașină. Și sunt bucuroși că au loc de parcare asigurat.
Dar, în privința transportului, e bine să existe alternative.  Mai este o stație de microbuz chiar aici, lângă blocuri, care ține de rețeaua locală de transport din Valea Lupului (cursa Valea Lupului-Iași), aceasta fiind deservită de două microbuze private care circulă din oră în oră. Este bine, dar e loc și de mai bine. Dacă aș fi antreprenor în domeniul transportului, aș lua în considerare o astfel de investiție. Valea Lupului este o zonă a Iașului care se dezvoltă foarte rapid. Deja este locuită de aproximativ 10.000 de oameni și înregistrează cea mai mare cerere pentru apartamente și case, dintre toate celelalte zone apropiate ale Iașului.

-În final, vă întreb la ce valoare se ridică suma investită până acum în Atrium Garden și care a fost partea cea mai dificilă a proiectului?

Claudio Botticelli:  Nu am la mine calculele exacte, dar pot să vă spun ca până în prezent s-au investit cateva milioane de euro. Urmează și cea de a doua etapă a proiectului, iar, în final, cred că vom ajunge la o valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro.

Partea care mi s-a părut mai dificilă a fost cea legată de infrastructură - rețelele de apă, canalizare, electricitate. Când eram în faza de proiectare și purtam discuții cu autoritățile locale, ni s-a spus că rețeaua de apă din Valea Lupului este veche de mai bine de 20 de ani și nu are capacitate să asigure debitul și presiunea consumatorilor sin complex. Ori noi, aveam în plan să construim 200 de apartamente și ne doream ca oamenii să nu sufere din cauza problemelor legate de presiunea scăzută a apei. Astfel că am fost nevoiți extindem reteau de apa , din fonduri proprii,  pe o distanța de 1.4 km , care să facă față consumului estimat și să asigure apă curentă la nivel decent. Nu cu picătura, ci cu presiune, așa cum e normal. La fel s-a întâmplat și pentru reteau de  canalizare unde împreuna cu alți dezvoltatori locali am extins rețeaua de canalizare  existența pe o lungime de 3 km.  Pentru a evita viitoarele probleme cu  electricitatea am procedat la fel și cu reteaua de electricitate și am amplasat în interiorul complexului propriul post de transformare. Iar toate acestea au însemnat investiții mari  ca timp și bani.


Complexul Atrium Garden prinde viață și culoare în centrul VALEA LUPULUI, la 2 minute distanță de Popas Păcurari. Cele 7 blocuri sunt construite „în trepte” (blocurile din față având un regim de înălțime mai mic), din dorința de a păstra avantajul luminozității și al unei priveliști panoramice deosebite, pentru cât mai multe apartamente.

Vă invităm să descoperiţi, în imagini, stadiul actual de lucru și ultimele noutăți despre proiect pe website-ul http://atrium-garden.ro.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.