
Cauza tragediei a fost formulată oficial 5 ani mai târziu: pilotul s-a dezorientat într-un spaţiu cu cerul senin şi pământul alb imaculat.
Tragedia de ieri este a doua care loveşte SMURD Iaşi, în ultimii 10 ani. Pe 9 ianuarie 2006, la Iaşi, un elicopter SMURD în care se aflau doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma s-a prăbuşit în timpul unui zbor de încălzire, în apropierea aeroportului ieşean, toţi cei patru ocupanţi ai aparatului de zbor pierzându-şi viaţa, iar ancheta în acest caz a durat mai bine de cinci ani.
Acest tip de zbor se efectua zilnic înaintea începerii misiunilor, pentru verificare, iar prezenţa întregului echipaj, atât tehnic, cât şi medical, era obligatorie. După cinci ani şi trei luni de investigaţii, anchetatorii au stabilit că motivul prăbuşirii aparatului a fost „dezorientarea spaţială a piloţilor, într-un spaţiu fără repere“, procurorii Parchetului Militar Tribunalului Militar din Iaşi dispunând, în 7 martie 2011, neînceperea urmăririi penale în acest caz.
„Tehnic, elicopterul funcţiona, nu a fost o defecţiune, starea acestuia permitea zborul. În final, după raportul tehnico-ştiinţific, s-a stabilit că motivul din spatele prăbuşirii a fost dezorientarea spaţială a celor doi piloţi, într-un spaţiu fără repere. Piloţii aveau calificarea necesară, am avut în vedere toate datele, inclusiv cele meteorologice, iar aceştia au primit acordul de la turnul de zbor. Dacă ar fi existat ceaţă care să nu permită vizibilitate, nu ar fi primit dreptul să zboare de la turnul de control. A fost o consecinţă nedorită, motiv pentru care am şi stabilit că nu există nicio culpă. Nu am înregistrat plângeri după data soluţionării“, a declarat maior magistrat Gheorghe Prelipcean, prim-procuror militar.
Era vorba, practic, de un spaţiu cu cer perfect senin, jos totul acoperit de zăpadă, alb imaculat, spaţiu în care pilotul practic s-ar fi dezorientat complet şi ar fi intrat în sol crezând că merge orizontal. Elicopterul, tot de tip EC 135, un aparat nou, în garanţie, care aparţinea Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, s-a răsucit în zbor, s-a izbit violent cu coada de pământ, iar rămăşiţele acestuia s-au împrăştiat pe o rază de 30 de metri.
Elicopterul decolase de pe Aeroportul Iaşi la câteva minute după ora 9.00, a pierdut legătura cu turnul de control la scurt timp după ridicarea în aer şi s-a prăbuşit la aproximativ 1,5 kilometri de aeroport.
Alte trei tragedii ale elicopterelor SMURD, fiecare cu câte 4 morţi
SMURD nu a fost lipsit de incidente grave în ultimii ani, multe dintre ele încheindu-se cu fatalităţi în rândul salvatorilor.
În ianuarie 2014, o cursă umanitară a unui avion SMURD de tip YR-BNP s-a soldat cu decesul pilotului, Adrian Iovan, şi al unei studente la medicină, Aurelia Ion, şi cu rănirea a patru medici şi a copilotului. Acesta a aterizat forţat într-o zonă împădurită din zona munţilor Apuseni, la aproximativ 1.600 de metri, lângă satul Petreasa, comuna Horea, în judeţul Alba. În raportul final al procurorilor s-a identificat că prăbuşirea ar fi survenit în urma unei erori de stabilire a traseului, dar şi givrajului sever al carburatoarelor, care a determinat oprirea motoarelor. Procurorii au specificat, în raport, şi existenţa unor mai multe erori de strategie în stabilirea traseului.
Un alt incident a avut loc în luna decembrie a anului 2014, la Constanţa, când medicul Laura Vizireanu, 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, 38 de ani, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, 42 de ani, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în largul lacului Siutghiol. Aceştia transportaseră un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorceau de la aeroport, unde alimentaseră.
În data de 5 martie 2003, un elicopter IAR 316B Alouette închiriat de SMURD Târgu Mureş a decolat de pe Aeroportul Cluj-Napoca şi s-a prăbuşit în comuna Cojocna. Patru persoane, dintre care două cadre medicale SMURD şi doi piloţi, au murit. Elicopterul trebuia să transporte la Budapesta un nou-născut care necesita o operaţie pe cord.
VEDEȚI ȘI:
IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD
Publicitate și alte recomandări video