Să ne autosusţinem
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Să ne autosusţinem

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Frumuseţea nuanţelor toamnei determină, cred, pe fiecare să-şi reamintească de leagănul copilăriei multora dintre noi, respectiv satul românesc. Cu toate transformările sale, mai cu bune, mai cu rele, acest sălaş al tradiţiilor, culturii şi educaţiei rămâne pentru fiecare dintre cei care nu-şi uită obârşia, un izvor de inspiraţie şi înţelepciune.

 Dacă inspiraţia în această lume în perpetuă mişcare, mai nou o “împrumutăm”, înţelepciunea ar trebui să ne carecterizeze, deoarece un popor ce dintotdeauna a stat în calea migratorilor, fără înţelepciune ar fi dispărut de multă vreme. Dezamăgirea fiecăruia dintre români intervine, nu atunci când suntem informaţi că încă nu am depăşit criza, criză care devine un mod de viaţă; ea intervine şi atunci când după mult râvnitele producţii record, ţăranul român şi aşa privat fie de pensii ori subvenţii ca în alte state UE, fie de utilităţi ori de infrastructură, este sărac şi într-un an agricol ce ar fi trebuit să-i răsplătescă munca datorită darului divin.

 În cateva reportaje difuzate zilele trecute am putut vedea şi auzi nemulţumirile micilor şi marilor producători agricoli. Până la un punct, pe bună dreptate! În lipsa unei burse a produselor agricole, hiper sau supermarketurile sau cum s-or mai numi, de parcă nu le puteam pune un nume pentru a putea fi priceput de tot românul, marii vânzători preferă tot produsele de import. Aşa că prezenţa produselor româneşti în marile lanţuri de magazine este o problemă care se ridică de foarte mult timp. Deşi au existat anumite proiecte prin care producătorii autohtoni să aibă acces în supermarketuri, precum Codul de Bune Practici, neimplementarea lor determină producătorii să-şi vândă produsele, atât cât reuşesc, în clasica piaţă românească.

 Ar fi fost normal să procedăm precum polonezii, care au permis intrarea pe piaţă a supermarketurilor cu o condiţie: să vândă la raft produsele lor autohtone în proporţie de 80%.

Pe acest context al crizei, o astfel de măsură impusă şi la noi ar fi putut da un imbold  economiei naţionale. Din nefericire şi în acest an agricol (să sperăm că va fi şi ultimuldin acest punct de vedere), abundenţa de legume îi determină pe micii şi marii producători care nu deţin spaţii de depozitare, să-şi vândă rodul muncii la preţuri care de cele mai multe ori nu acoperă costurile de producţie. Nu mai punem în discuţie obţinerea de profit ori reînfiinţarea noilor culturi.

 Pâna la deciziile ferme în materie de comertul cu produse autohone, în tradiţionala înţepeciune a românului se găsesc soluţii. Haideţi să ne impunem într-o economie de piaţă care se autoreglează, ca noi consumatorii să căutăm şi să cumpărăm produsele noastre, determinând astfel en-grosiştii şi marii retaileri să se aprovizioneze de pe piaţa autohtonă. Doar astfel o vor duce măcar puţin mai bine şi cei cu bătături în palmă, nu doar importatorii, comercianţii ori speculanţii.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dezvoltatorul imobilar de succes se vede de mic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.