anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Să ne autosusţinem

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Frumuseţea nuanţelor toamnei determină, cred, pe fiecare să-şi reamintească de leagănul copilăriei multora dintre noi, respectiv satul românesc. Cu toate transformările sale, mai cu bune, mai cu rele, acest sălaş al tradiţiilor, culturii şi educaţiei rămâne pentru fiecare dintre cei care nu-şi uită obârşia, un izvor de inspiraţie şi înţelepciune.

 Dacă inspiraţia în această lume în perpetuă mişcare, mai nou o “împrumutăm”, înţelepciunea ar trebui să ne carecterizeze, deoarece un popor ce dintotdeauna a stat în calea migratorilor, fără înţelepciune ar fi dispărut de multă vreme. Dezamăgirea fiecăruia dintre români intervine, nu atunci când suntem informaţi că încă nu am depăşit criza, criză care devine un mod de viaţă; ea intervine şi atunci când după mult râvnitele producţii record, ţăranul român şi aşa privat fie de pensii ori subvenţii ca în alte state UE, fie de utilităţi ori de infrastructură, este sărac şi într-un an agricol ce ar fi trebuit să-i răsplătescă munca datorită darului divin.

 În cateva reportaje difuzate zilele trecute am putut vedea şi auzi nemulţumirile micilor şi marilor producători agricoli. Până la un punct, pe bună dreptate! În lipsa unei burse a produselor agricole, hiper sau supermarketurile sau cum s-or mai numi, de parcă nu le puteam pune un nume pentru a putea fi priceput de tot românul, marii vânzători preferă tot produsele de import. Aşa că prezenţa produselor româneşti în marile lanţuri de magazine este o problemă care se ridică de foarte mult timp. Deşi au existat anumite proiecte prin care producătorii autohtoni să aibă acces în supermarketuri, precum Codul de Bune Practici, neimplementarea lor determină producătorii să-şi vândă produsele, atât cât reuşesc, în clasica piaţă românească.

 Ar fi fost normal să procedăm precum polonezii, care au permis intrarea pe piaţă a supermarketurilor cu o condiţie: să vândă la raft produsele lor autohtone în proporţie de 80%.

Pe acest context al crizei, o astfel de măsură impusă şi la noi ar fi putut da un imbold  economiei naţionale. Din nefericire şi în acest an agricol (să sperăm că va fi şi ultimuldin acest punct de vedere), abundenţa de legume îi determină pe micii şi marii producători care nu deţin spaţii de depozitare, să-şi vândă rodul muncii la preţuri care de cele mai multe ori nu acoperă costurile de producţie. Nu mai punem în discuţie obţinerea de profit ori reînfiinţarea noilor culturi.

 Pâna la deciziile ferme în materie de comertul cu produse autohone, în tradiţionala înţepeciune a românului se găsesc soluţii. Haideţi să ne impunem într-o economie de piaţă care se autoreglează, ca noi consumatorii să căutăm şi să cumpărăm produsele noastre, determinând astfel en-grosiştii şi marii retaileri să se aprovizioneze de pe piaţa autohtonă. Doar astfel o vor duce măcar puţin mai bine şi cei cu bătături în palmă, nu doar importatorii, comercianţii ori speculanţii.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.