Să ne autosusţinem
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Să ne autosusţinem

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Frumuseţea nuanţelor toamnei determină, cred, pe fiecare să-şi reamintească de leagănul copilăriei multora dintre noi, respectiv satul românesc. Cu toate transformările sale, mai cu bune, mai cu rele, acest sălaş al tradiţiilor, culturii şi educaţiei rămâne pentru fiecare dintre cei care nu-şi uită obârşia, un izvor de inspiraţie şi înţelepciune.

 Dacă inspiraţia în această lume în perpetuă mişcare, mai nou o “împrumutăm”, înţelepciunea ar trebui să ne carecterizeze, deoarece un popor ce dintotdeauna a stat în calea migratorilor, fără înţelepciune ar fi dispărut de multă vreme. Dezamăgirea fiecăruia dintre români intervine, nu atunci când suntem informaţi că încă nu am depăşit criza, criză care devine un mod de viaţă; ea intervine şi atunci când după mult râvnitele producţii record, ţăranul român şi aşa privat fie de pensii ori subvenţii ca în alte state UE, fie de utilităţi ori de infrastructură, este sărac şi într-un an agricol ce ar fi trebuit să-i răsplătescă munca datorită darului divin.

 În cateva reportaje difuzate zilele trecute am putut vedea şi auzi nemulţumirile micilor şi marilor producători agricoli. Până la un punct, pe bună dreptate! În lipsa unei burse a produselor agricole, hiper sau supermarketurile sau cum s-or mai numi, de parcă nu le puteam pune un nume pentru a putea fi priceput de tot românul, marii vânzători preferă tot produsele de import. Aşa că prezenţa produselor româneşti în marile lanţuri de magazine este o problemă care se ridică de foarte mult timp. Deşi au existat anumite proiecte prin care producătorii autohtoni să aibă acces în supermarketuri, precum Codul de Bune Practici, neimplementarea lor determină producătorii să-şi vândă produsele, atât cât reuşesc, în clasica piaţă românească.

 Ar fi fost normal să procedăm precum polonezii, care au permis intrarea pe piaţă a supermarketurilor cu o condiţie: să vândă la raft produsele lor autohtone în proporţie de 80%.

Pe acest context al crizei, o astfel de măsură impusă şi la noi ar fi putut da un imbold  economiei naţionale. Din nefericire şi în acest an agricol (să sperăm că va fi şi ultimuldin acest punct de vedere), abundenţa de legume îi determină pe micii şi marii producători care nu deţin spaţii de depozitare, să-şi vândă rodul muncii la preţuri care de cele mai multe ori nu acoperă costurile de producţie. Nu mai punem în discuţie obţinerea de profit ori reînfiinţarea noilor culturi.

 Pâna la deciziile ferme în materie de comertul cu produse autohone, în tradiţionala înţepeciune a românului se găsesc soluţii. Haideţi să ne impunem într-o economie de piaţă care se autoreglează, ca noi consumatorii să căutăm şi să cumpărăm produsele noastre, determinând astfel en-grosiştii şi marii retaileri să se aprovizioneze de pe piaţa autohtonă. Doar astfel o vor duce măcar puţin mai bine şi cei cu bătături în palmă, nu doar importatorii, comercianţii ori speculanţii.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.