Să ne autosusţinem
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Advertorial

Să ne autosusţinem

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Frumuseţea nuanţelor toamnei determină, cred, pe fiecare să-şi reamintească de leagănul copilăriei multora dintre noi, respectiv satul românesc. Cu toate transformările sale, mai cu bune, mai cu rele, acest sălaş al tradiţiilor, culturii şi educaţiei rămâne pentru fiecare dintre cei care nu-şi uită obârşia, un izvor de inspiraţie şi înţelepciune.

 Dacă inspiraţia în această lume în perpetuă mişcare, mai nou o “împrumutăm”, înţelepciunea ar trebui să ne carecterizeze, deoarece un popor ce dintotdeauna a stat în calea migratorilor, fără înţelepciune ar fi dispărut de multă vreme. Dezamăgirea fiecăruia dintre români intervine, nu atunci când suntem informaţi că încă nu am depăşit criza, criză care devine un mod de viaţă; ea intervine şi atunci când după mult râvnitele producţii record, ţăranul român şi aşa privat fie de pensii ori subvenţii ca în alte state UE, fie de utilităţi ori de infrastructură, este sărac şi într-un an agricol ce ar fi trebuit să-i răsplătescă munca datorită darului divin.

 În cateva reportaje difuzate zilele trecute am putut vedea şi auzi nemulţumirile micilor şi marilor producători agricoli. Până la un punct, pe bună dreptate! În lipsa unei burse a produselor agricole, hiper sau supermarketurile sau cum s-or mai numi, de parcă nu le puteam pune un nume pentru a putea fi priceput de tot românul, marii vânzători preferă tot produsele de import. Aşa că prezenţa produselor româneşti în marile lanţuri de magazine este o problemă care se ridică de foarte mult timp. Deşi au existat anumite proiecte prin care producătorii autohtoni să aibă acces în supermarketuri, precum Codul de Bune Practici, neimplementarea lor determină producătorii să-şi vândă produsele, atât cât reuşesc, în clasica piaţă românească.

 Ar fi fost normal să procedăm precum polonezii, care au permis intrarea pe piaţă a supermarketurilor cu o condiţie: să vândă la raft produsele lor autohtone în proporţie de 80%.

Pe acest context al crizei, o astfel de măsură impusă şi la noi ar fi putut da un imbold  economiei naţionale. Din nefericire şi în acest an agricol (să sperăm că va fi şi ultimuldin acest punct de vedere), abundenţa de legume îi determină pe micii şi marii producători care nu deţin spaţii de depozitare, să-şi vândă rodul muncii la preţuri care de cele mai multe ori nu acoperă costurile de producţie. Nu mai punem în discuţie obţinerea de profit ori reînfiinţarea noilor culturi.

 Pâna la deciziile ferme în materie de comertul cu produse autohone, în tradiţionala înţepeciune a românului se găsesc soluţii. Haideţi să ne impunem într-o economie de piaţă care se autoreglează, ca noi consumatorii să căutăm şi să cumpărăm produsele noastre, determinând astfel en-grosiştii şi marii retaileri să se aprovizioneze de pe piaţa autohtonă. Doar astfel o vor duce măcar puţin mai bine şi cei cu bătături în palmă, nu doar importatorii, comercianţii ori speculanţii.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.