anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Să ne luăm tricolorii înapoi!

GALERIE
gin
  • gin
- +

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Acum numai câteva zile, o echipă de pe la noi a câştigat câteva locuri în plus într-un prestigios clasament internaţional, progres micuţ care poate să-i aducă un loc la un etaj superior în edificiul unei trageri la sorţi la o competiţie mondială. Nu are pe siglă lei, tigri, câini sau pisici, doar un steag în trei culori. Echipa nu este FCSB, Universitatea Craiova, Rapid sau Politehnica Iaşi. Nu este nici CSA Steaua, FCU Craiova, Fulgerul Bragadiru sau Tricolorul Breaza.

Cititorii noştri, mult mai inteligenţi decât noi, şi-au dat seama despre ce echipă vorbim. A fost odată ca niciodată, o vreme când naţionala României provoca cele mai ardente pasiuni în spaţiul mioritic-microbistic românesc. Era vremea „Generaţiei de Aur”, vremea „americanilor” din Los Angeles-Pasadena, când România ajunsese în Top 5 al reprezentativelor naţionale, când românii ieşeau pe stradă la 4 dimineaţă („când sosesc oltenii în piaţă” vorba unui cântec), cântau „Deşteaptă-te, române” şi scandau „Hagi for president”. A trecut de atunci ceva mai mult de un sfert de veac şi naţionala roşu-galben-albastră nu mai este a României, ci a devenit, treptat, a lui Mircea Sandu (apoi Burleanu), a lui Piţurcă, Iordănescu, Daum, Contra şi - acum - a lui Rădoi, care nu are nici măcar licenţă UEFA-Pro. Şi se pregăteşte să devină mai târziu cea a „drogatului” Mutu, după cum se exprimă persoane a căror inteligenţă se rezumă în a pune stigmate pe fruntea oricărui care a greşit măcar o dată în viaţă. Într-adevăr, naţionala asta ajunsese în ţara care o defineşte un fel de cantitate neglijabilă. Cităm (aproximativ) dintr-o postare la secţiunea „comentarii” al unui cunoscut ziar: „Victoria din Austria ar putea fi o şansă de a-mi recăpăta pasiunea pentru echipa naţională. De o bună bucată de vreme, echipa asta NU mă mai interesa, din cauza rezultatelor. Dacă se va continua pe acelaşi drum, aş putea reveni la sentimentele de altădată”. Cu alte condiţii şi sub alte forme, ideile se repetă la mulţi suporteri. Pe de altă parte, inima suporterilor este dată pe vecie echipelor de club favorite. Iar în rândurile fanilor fecesebişti, craiovişti, politehnişti, giuleşteni sau gruieni (cu excepţiile care confirmă regulile) există o marotă: „iubirea faţă de echipa de suflet este NECONDIŢIONAT|”. (Eroare gravă, deoarece cauţionează erorile sau - mai grav - neregulile voite manageriale. Dar asta este o altă raţă gătită pe o altă varză.) Reţinem un lucru din fan-filosofia asta. „Iubim echipa de club necondiţionat, iar naţionala,în funcţie de rezultate. Să mai apară o generaţie de aur şi mai vedem. Că m-a făcut muica oltean, mămuca, ieşean, iar dacă merge treaba bine, oi fi şi român, nu?”

Vinovaţi nu sunt numai jucătorii/ antrenorii/ federaţia de scăderea interesului faţă de echipa care - vrem ori ba - poartă numele „România”. Chiar şi în mass-media care dă ora exactă se simte lucrul acesta, iar nimic nu influenţează mai mult fanii decât ora exactă. În săptămâna premergătoare dublei Irlanda de Nord-Austria, Steaua Talpană din Liga a III-a, ca să nu mai vorbim de FCSB, a avut parte de mai multă atenţie la deschidere decât pregătirile tricolorilor lui Rădoi. Iar la secţiunile „comments” (barometru al interesului suporterilor), se numărau câţi fcesebişti-craiovişti etc. erau în lot (măcar ca rampă de lansare) lansate în peroraţii încheiate mai mereu cu „ M*** X”. Iar după meci, se discuta mai mult de disputa sterilă dintre Ahile şi broască (Marica-Alibec) decât despre jocurile naţionalei. Că Gigi Becali (şi alţii) strâmbă din nas când jucătorii de pe moşia lui sunt chemaţi la loturi, de parcă ar veni convocările astea din Kârgâzstan sau Fiji, e, aproximativ, o variaţiune pe aceeaşi temă. Mai e nevoie de argumente că naţionala ajunsese o marfă expirată şi deloc trendy?

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că pe paşaportul nostru imaginar scrie „cetăţenie ieşeană (vasluiană, botoşăneană)”, realitatea este că doar naţionala noastră se cheamă România. Fără a cădea într-o fanfaronadă pseudo-naţionalistă, deoarece la competiţii se înalţă un anumit steag şi se intonează un anumit imn. Iar dacă tricolorii vor continua pe drumul început, dacă vor învinge Islanda şi Ungaria (Bulgaria) şi vor juca la EURO, poate că vor reuşi să recâştige şi inimile suporterilor CONDIŢIONAŢI la echipa naţională. Şi nu va fi nevoie să se strige iar „Hagi for president”, dar măcar, la răstimpurile de meciuri, să-şi recapete locul prim în atenţia noastră.

NA: Deşi nu sunt fan FCSB, nu pot decât să felicit echipa bucureşteană pentru victoria din Serbia obţinută în condiţii mai mult decât vitrege. Asta pentru că pe site-ul UEFA scrie: „FCSB (Rou)”!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.