anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Comunicat de Presă

Să nu uităm ieșeni, că trebuie să onorăm statutul Iașului de capitală a spiritualității și creativității românești

GALERIE
blajut-1745
 • blajut-1745
- +

Mă așteptam ca după doi ani de restricții cauzate de pandemie, Zilele Iașului în acest an să fie o explozie de evenimente culturale și artistice care să ne amintească că orașul nostru este capitala spirituală a României și inima creativității românești. Iașul, în aceste 12 zile, trebuie să îmbrace straiele de sărbătoare și să scoată la vedere tot ce are mai bun. Trebuie să arătăm de ce suntem centrul Moldovei și de ce suntem primul mare oraș al țării după București. M-am uitat atent la programul acestor sărbători și am un deja-vu. Parcă ar fi sărbătorile orașului Lehliu Gară sau a nu știu ce comună mai mare. Cu un concert de muzică populară și cu tot soiul de activități mărunte, Iașul, prin conducătorii săi vremelnici, vrea să-și păstreze titulatura de capitală culturală? Noroc de mitropolia Moldovei și Bucovinei, care a organizat impecabil pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Paraschiva și care va culmina cu Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii.

Iașul trebuie să performeze tot mai mult, pentru a-și păstra statutul în Moldova

Am văzut funeraliile reginei Elisabeta a II-a și am înțeles de ce Regatul Unit al Marii Britanii este a cincea mare forță a lumii. Am simțit cum le injectează discret cineva mândria acestor cetățeni de a fi regaliști și cum supraviețuiește monarhia în cea mai cosmopolită țară. Furat de peisaj, am uitat că sunt un critic adversar al primarului Mihai Chirica și-mi imaginam cu ochii minții cum vor arăta aceste sărbători ale Iașului, cum va străluci acest oraș gata să primească 300.000 de pelerini și ce spectacol va oferi primarul celor ce vin în Iași în această perioadă. Dar nimic! Un program tern, un buget infim de parcă am fi un orășel de provincie. Cum, oare, vrei să-ți impui supremația față de celelalte județe ale Moldovei, cum vrei să devii după București primul oraș al României, când conducătorii administrației noastre publice locale se comportă ca și cum ar păstori un orășel uitat de lume?

Lăpușneanu, domnitorul care a dăruit ieșenilor cel mai de preț dar, urmat apoi de Vasile Lupu

În 1564, Alexandru Lăpușneanu ne face nouă ieșenilor cel mai frumos cadou. Mută de la Suceava capitala Moldovei, aici la Iași. Și de atunci, cetatea noastră a explodat. Practic, de atunci s-a scris istoria Iașului și s-a consfințit de drept că aceasta este cu adevărat capitala Moldovei, iar prin bunăvoința domnitorului Vasile Lupu și-a câștigat și protectorul: pe Sf. Cuvioasă Parascheva. S-au scris primele file de istorie și s-au înregistrat atât de multe premiere încât ne-ar lua ore să le nominalizăm. Amintim doar că aici s-a consfințit unirea Moldovei, Țării Românești și a Transilvaniei în timpul lui Mihai Viteazu la 1600, s-a înființat primul Teatru Național din România (1840), s-a făcut prima Grădină botanică din țară, s-a ridicat prima Universitate de Medicină românească și s-a făcut primul Muzeu de Istorie Naturală în fosta Casă Ruset. De aici a plecat Revoluția din 1848 și tot aici s-a ticluit Unirea Principatelor. În Iași, a apărut prima gazetă săptămânală (1790) de pe teritoriul Principatelor Române, a luat ființă cea mai veche societate științifică românească (Societatea de Medici și Naturaliști din Iași). În 1918 se inaugurează prima casă memorială din România: Bojdeuca lui Ion Creangă. Iată, așadar, câteva exemple despre cum s-a clădit, pas cu pas, statul cu instituțiile sale. De atunci și până acum, Iașul a onorat statutul de oraș plin de talent și creativitate.

Pe mâna politicienilor pierdem privilegiul de a fi capitala de necontestat a Moldovei

Astăzi, pierdem încet încet teren în fața Sucevei, a Bacăului, cu toate că la noi, în 1638, în turla bisericii Trei Ierarhi, Vasile Lupu așează primul orologiu din țările românești. Nu vreau să intru într-o dezbatere politică, nu vreau să arăt pe nimeni cu degetul, fiindcă e zi de mare sărbătoare, în care cu toții trebuie să lăsăm gâlceava deoparte și să ne dăm mâna. Dar pot să spun că e vina noastră a tuturor că nu apărăm dreptul de întâietate a acestui oraș frumos, așezat pe șapte coline, ca eterna cetate a Romei, în care s-a zămislit prima dată, la 1600, efemerul regat a lui Mihai Viteazu și cum, începând cu 1848 până la 1962, s-a lucrat la primul proiect de țară, Principatele Române, piatra de temelie a ceea ce a urmat la 1918, când s-a înfăptuit cu adevărat România Mare și durabilă.

La mulți ani Iași, La mulți ani ieșeni și Dumnezeu să vă aibă în pază în aceste vremuri tulburi

La ceas aniversar, mânat de credința mea că încă mai trăiesc în capitala culturală și spirituală a României și în al doilea cel mai mare oraș din țară, urez tuturor ieșenilor multă înțelepciune atunci când își exercită suveranitatea la alegeri, fiindcă numai așa putem aduce în fruntea Iașului bărbații aceia de care strămoșii noștri ar fi mândri. Să ne închinăm cu pioșenie la ocrotitoarea noastră, Sf. Cuvioasă Parascheva și să-i cântăm cu bucurie acatistul. Multă sănătate și bucurie tuturor ieșenilor și să protejăm cu toată puterea familia noastră tradițională!

Viorel Blăjuț

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.