Să nu uităm.... (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Să nu uităm.... (P)

GALERIE
Marius Ostaficiuc
  • Marius Ostaficiuc
- +

Se împlinesc 80 de ani de la masacrul împotriva cetățenilor de etnie evreiască din Iași, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentele petrecute în 1941 reprezintă una din cele mai negre perioade din istoria modernă a României.

Nu trebuie să uităm niciodată ceea ce s-a întâmplat atunci, ci dimpotrivă. România este obligată să-și trăiască istoria și să învețe de pe urmă a ceea ce a fost. Calea aleasă de conducătorii vremelnici ai țării în urmă cu 80 ani nu a fost una demnă, a reprezentat o pată rușinoasă, care a nenorocit mii de familii și care nu a semănat decât dramă și teroare. 

Avem datoria de a-i comemora pe cei care au căzut pradă autorităților vremii, care și-au dat viața doar pentru că aveau vina de a fi cetățeni evrei. Oameni care au adus plus valoare Iașului, care reprezentau ceva în comunitate au căzut sub tirul gloanțelor și nu numai doar pentru că au fost evrei. 

Evenimentele sângeroase din 1941 au rămas întipărite în memoria colectivă a românilor, un moment de care nimeni nu este mândru şi care va fi mereu o pată neagră a poporului nostru.  Pogromul împotriva populației evreieşti a fost un moment de cotitură a României, un moment care nu ne face cinste, dar din care generațiile de după 1941 au avut de tras pentru a repara nedreptățiile timpului.  

Cei tineri au de învățat de la supraviețuitorii masacrului din 1941, de la urmașii lor și din cărțile de istorie pentru că evenimentele din urma cu 8 decenii să nu se mai repete niciodată!

--

Marius Eugen OSTAFICIUC

Președinte PSD Municipiul Iași, deputat

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.