anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Să priviţi bolta cerească spre vest în seara de 30 iunie! Întâlnire cu Venus şi Jupiter

GALERIE
Venus Jupiter
 • Venus Jupiter
- +

O conjuncţie între planetele Venus şi Jupiter va avea loc pe 30 iunie şi se numără printre evenimentele astronomice spectaculoase din această lună, care vor putea fi admirate cu ochiul liber din emisfera nordică.

Pe parcursul acestei luni, Venus şi Jupiter vor continua să se apropie, iar distanţa aparentă dintre cele mai strălucitoare planete de pe bolta cerească va continua să scadă şi va ajunge la un nivel minimal - de 30 de ori mai mic decât de obicei - în seara de 30 iunie.

Conjuncţiile dintre Venus şi Jupiter sunt destul de frecvente, însă se întâmplă destul de rar ca aceste două planete să pară atât de apropiate. Datorită unei poziţionări deosebite, Venus şi Jupiter vor părea, pentru observatorii din emisfera nordică, foarte apropiate una de cealaltă.

Potrivit lui Alan M. MacRobert, senior editor al revistei Sky & Telescope, aceste evenimente astronomice se produc pentru că Sistemul Solar este relativ plat, iar planetele sale gravitează în general pe orbite cuprinse într-un plan denumit ecliptic. Venus poate să se îndepărteze cu câteva grade în raport cu acel plan şi poziţionarea ei reprezintă elementul care determină apariţia acestei conjuncţii cu Jupiter.

Un cer degajat este singura condiţie necesară pentru a profita de acest spectacol astronomic. Fenomenul va fi vizibil timp de o oră şi jumătate după apusul Soarelui. Pasionaţii de astronomie nu vor trebui să aştepte căderea nopţii şi instalarea completă a întunericului, deoarece conjuncţia celor două planete va fi vizibilă încă din timpul crepusculului.

Locuitorii din oraşe nu vor fi dezavantajaţi de această dată, pentru că şi ei vor putea să admire conjuncţia planetelor Venus şi Jupiter, în pofida poluării luminoase. Pentru acest lucru, va fi suficient să privească bolta cerească spre vest. Apropierea dintre Venus şi Jupiter va deveni tot mai perceptibilă în fiecare seară, iar Luna a început să se apropie şi ea de cele două planete, joi.

Luni, 22 iunie, distanţa dintre Venus şi Jupiter va fi de doar 4,8 grade. Marţi, 30 iunie, distanţa aparentă va ajunge la mai puţin de 0,4 grade.

Acest fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat şi din România, atât pe 30 iunie, cât şi pe 1 iulie, a declarat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

"Apropierea dintre cele două planete o să se producă în seara de 30 iunie, dar o să fie aproape la fel de apropiate şi pe 1 iulie (...) Se întâmplă să se vadă în aceeaşi direcţie pe cer, pur şi simplu pe aceeaşi rază vizuală. Ele nu sunt apropiate în spaţiu una de alta, doar că se văd în aceeaşi direcţie. Este o chestie frumoasă pentru cei care iubesc cerul, pentru astronomii amatori", a spus Adrian Sonka.

Acesta le recomandă pasionaţilor de fenomene astronomice să admire Venus şi Jupiter cu câteva zile înainte de 30 iunie, pentru a putea observa modul în care, de la o zi la alta, cele două planete se apropie una de alta.

"Să vezi direct două planete apropiate nu se înseamnă nimic. Frumos ar fi să se uite oamenii la ele în fiecare seară, între orele 21.30 - 22.00, să se uite înspre vest, acolo unde a apus Soarele, pentru a vedea cum, din zi în zi, sunt mai apropiate una de alta, până când o să culmineze cu apropierea din 30 iunie", a explicat Adrian Sonka.

Totodată, Sonka a precizat că acest fenomen astronomic se întâmplă aproape în fiecare an, însă Venus şi Jupiter nu sunt mereu atât de apropiate.

"Este un fenomen care nu este rar, se întâmplă aproape în fiecare an. Uneori se întâmplă să fie şi mai apropiate, cum a fost în 2013. Însă, uneori, se văd dimineaţa şi cine se scoală la 5.00 să le vadă? Alteori se întâmplă să se apropie când sunt pe cer odată cu Soarele şi n-ai cum să le vezi. Acum se văd seara şi este foarte frumos. Te poţi uita prin binoclu sau, dacă ai un telescop, poţi să le vezi pe amândouă în acelaşi câmp, poţi să vezi două planete cu o privire", a spus Adrian Sonka.

De asemenea, în cazul în care cerul nu va fi înnorat, Sonka le recomandă celor interesaţi să admire cele două planete, pe 30 iunie şi 1 iulie, până la ora 23.00. "Dar este bine să înceapă să se uite de la 21.30-22.00 şi, timp de aproximativ o oră, o să le poată vedea. Venus şi Jupiter o să sară în ochi, o să fie evidente, o să fie cei mai strălucitori aştri de pe cer în seara aceea, unul lângă altul", a explicat cercetătorul.

Adrian Sonka a precizat că Venus şi Jupiter vor putea fi admirate atât din oraşe, cât şi din afara acestora, cu condiţia ca orizontul să fie liber. "Pentru că cele două planete nu sunt sus pe cer, sunt mai jos, mai apropiate de orizont", a mai spus Sonka.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.