Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Să vă mai credem odată, domnule Chirica?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Scrisoare deschisă despre fotbal şi sport, adresată primarului Municipiului Iaşi.

Serios, domnule Mihai Chirica? Aproape 7 milioane de lei pentru CSM Politehnica Iaşi? Veţi propune aceste sume în şedinţa de Consiliu Local de luni? Plus bani pentru copiii şi juniori şi fotbal feminin? Ei, bravos, parfum de fericire, vorba cântecului nemuritorilor N&D. Aţi reuşit să închideţi gurile multor cârcotaşi care cârcotesc împotriva fotbalului şi sportului ieşean (sunt mulţi care le confundă).

De fapt, dumneavoastră aţi vrut să demonstraţi cârcotaşilor şi cârtitorilor din Consiliu că iubiţi fotbalul şi sportul. De exemplu rugbiul, pe care în 2012 îl urmăreaţi de pe stadionul Tepro, alături de cineva care vă explica regulile elementare ale sportului (întâmplător, stăteam lângă dvs, dar nu ne cunoşteam!). Rugby pentru care aţi vrut să sacrificaţi stadionul Tineretului punându-vă toată suflarea microbistico-fotbalistică în cap. Rugbiul pe care l-aţi sacrificat fără clipeală din momentul în care nişte băieţi cu apucături haiduceşti au încercat prin metoda pumnului în masă să vă oblige să vă ţineţi de promisiunile din campanie. Ca şi când un politician român, mai ales unul „imparţial ca tot românul”, vorba lui Caragiale, ar avea obligaţia să se ţină de promisiuni. Nu mai vorbim de baschet, sau de evoluţia sinuoasă a handbalului, doar o voroavă despre Vlăduţ Simionescu, sportiv pentru care manifestaţi un interes deosebit. Foarte frumos, judoka ieşean, virtual calificat la JO, merită. A meritat-o şi în 2012, tot pe stadionul Tepro, când s-a făcut o chetă pentru operaţia uriaşului de la CS Politehnica, la care aţi contribuit şi dumneavoastră. Tras de mânecă, dar aţi contribuit (iar am fost martor, din întâmplare, fatalitate!). Până la urmă, bietul Vlăduţ, uitat nu numai de ieşeni, ci şi de români, a fost la un pas să renunţe la oraşul natal şi la ţară, pentru a-şi salva cariera. Noroc de un businessman ieşean, cu inimă de suporter, şi noroc de un fotbalist internaţional din Alba Iulia că Simionescu va reprezenta şi acum Iaşul şi România sub semnul cercurilor olimpice. Acum, la ananghie, cu fanii şi consilierii de opoziţie hârâind, v-aţi adus aminte şi de el, şi ar fi interesant să vă amintiţi şi de puzderia de scrimeri, tirişti, tenismani de masă, atleţi etc. evadaţi în toată ţara din raiul oraşului pe care cu onoare îl conduceţi.

Să revenim la fotbal, fiindcă - nu-i aşa? - e sportul rege, iar dumneavoastră vă arătaţi monarhist convins odată cu trecerea la PNL. Trebuie de spus că aţi făcut o mişcare inteligentă, acum, când aţi promis ceea ce aţi promis. Să vedem noi consilierii ăia care nu vor vota cifrele propuse de Dvs, pentru binele fotbalului ieşean. Cum îşi vor justifica opozanţii votul negativ sau condiţionat în afară de ipostaza de duşmani ai fotbalului, urbei, naţiei etc. În acelaşi timp, interesul subit pentru fotbalul feminin, mai mare decât pentru sporturi tradiţionale ale Iaşului, ca handbal sau baschet, arată ca o invitaţie adresată lui Adrian Ambrosie, pentru a reveni dincoace de graniţa principiului lui Peter, adică acolo unde se pricepe cel mai bine. Oricum, dacă vrem să revenim cu Poli în L1, o secţie pentru fete, cel puţin de junioare, este strict necesară, aşa că fuziunea Politehnicii cu Navobi se impune de la sine. Cât despre rugby, subit ajuns pe locul secund în preferinţele primăreşti, parcă-parcă ar însemna o reparaţie morală, deşi nu ştim cum se poate repara un edificiu dărâmat cu bună ştiinţă, cu câţiva saci de ciment şi câteva sute de cărămizi.

Sigur este că, prin ultimele ieşiri, aţi vrut să arătaţi, domnule primar, că iubiţi fotbalul şi că susţineţi Politehnica. Nutresc speranţa că, în sinea Dumneavoastră, chiar aşa este. Poate că aţi dori şi stadionul promis, în formă de inimă, cu nume regal, pe care îl vânturaţi în toate campaniile. Şi noua sală polivalentă, de care aţi pomenit la o emisiune TV la care s-a întâmplat să particip. Şi fostul primar, Gheorghe Nichita, a iubit fotbalul, poate mai mult ca dumneavoastră, ţinând celelalte sporturi în stare de subzistenţă. Fără curajul de a pune mâna pe sabia lui Alexandru Macedon. Dacă este adevărat ceea ce am presupus, înseamnă că ne întoarcem la vremurile lui Nichita. Adică fotbal şi o ţâră din celelalte. Nimic mai mult. Poate că ar fi mai bine să vă întoarceţi decisiv cu inima către sport, ar fi şi în interesul dumneavoastră. Cu fapte, nu cu vorbe de campanie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri