Să vorbim Iaşul de bine!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Să vorbim Iaşul de bine!

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Dincolo de clişee (capitala culturii, citate din Iorga) ce cred ieşenii că a oferit oraşul/judeţul omenirii de-a lungul istoriei? Dar în ultimii 30 de ani? Există un patriotism local mai pronunţat în municipiul Iaşi decât la Podu Iloaiei? Diferă „chemarea pământului” la Paşcani faţa de Hârlău? Ce i-ar face pe ieşeni să fie mai mândri şi mai implicaţi în comunitatea lor?

Ieşenii au în sfârşit un motiv serios de mândrie. Recent s-a semnat acordul de cooperare dintre judeţul nostru şi raionul Teleneşti din Republica Moldova. Dacă v-a trecut un fior de patriotism local pe şira spinării înseamnă că rezonaţi la campania iniţiată de organizaţia municipală a PNL - „Să vorbim Iaşul de bine!”.

Acordul semnat cu vecinii de peste Prut apare în cadrul campaniei ca un argument pentru ieşeni să se (re)îndrăgostească de comunitatea lor. Iar în fotografie zâmbeşte „penalul” Costel Alexe, gata să ofere consultanţă fraţilor noştri. Deşi la ce tunuri se trag peste Prut, probabil transferul de „know-how” se va face invers, până când vor învăţa şi „copiii” lui Fenechiu cum se fură un miliard de dolari, nu câteva tone de tablă.

Alte motive de mândrie? „Lucrările la Parcul Industrial Leţcani se desfăşoară într-un ritm alert.” Lăsăm la o parte formularea care aminteşte de propaganda anilor 50 dedicată planurilor cincinale, şi atingem subiectul pe fond. De ce e un motiv de mândrie că un proiect de 3 milioane de euro, gândit în urmă cu deceniu - în fapt să tragi nişte utilităţi şi să torni ceva beton -, „se desfăşoară într-un ritm alert”? Prin comparaţie, în această săptămâna s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru metroul din Cluj, o investiţie de peste 2,1 miliarde de euro. Şi au trecut numai doi ani de când Boc a anunţat proiectul (şi Chirica făcea mişto de el).

Un alt motiv de mândrie în viziunea liberalilor ieşeni: „Aeroportul a câştigat procesul cu constructorul pistei noi, care a pretins plăţi suplimentare de 2 milioane de euro”. Adică era cât pe ce să fim luaţi de fraieri, dar am avut noroc de avocaţi buni. O fi şi ăsta un motiv de mândrie pentru cei cu un nivel scăzut al stimei de sine. „Judeţul Iaşi a depăşit valul 4, intrând în zona galbenă.” Sutele de familii din Iaşi care îi plâng pe cei dragi trebuie să fie tare mândre... Nu intrăm în detalii, subiectul e dureros pentru mulţi, nu-şi avea locul într-o campanie cu etichetă politică. Nu în ultimul rând: „Iaşul va găzdui campionatul mondial de eSports în 2023”. Da, un potenţial „boost” de încredere pentru comunitatea locală, să fim noi sănătoşi până atunci. Să nu uităm că în 2023 vom mai avea un motiv de mândrie: lucrările la Parcul Industrial Leţcani se vor desfăţura „în ritm alert”.

Campania PNL Iaşi de redescoperire a patriotismului local a început rizibil, pe alocuri dezgustător. Dar ideea în sine nu e rea. Dacă tot au bani să-şi facă imagine, liberalii ar putea plăti pentru realizarea unui studiu sociologic cât mai exhaustiv despre mândria şi încrederea în sine a ieşenilor. Chiar numele campaniei poate fi punctul de pornire - „Să vorbim Iaşul de bine”. Cine sunt cei care-l vorbesc de bine/de rău, care e profilul lor social, economic, educaţional etc. Care e eşafodajul simbolic al mândriei locale în Iaşi (personalităţi, clădiri istorice, echipe fanion etc.), eventual prin comparaţie cu alte comunităţi din ţară. Dincolo de clişee (capitala culturii, citate din Iorga) ce cred ieşenii că a oferit oraşul/judeţul omenirii de-a lungul istoriei? Dar în ultimii 30 de ani? Există un patriotism local mai pronunţat în municipiul Iaşi decât la Podu Iloaiei? Diferă „chemarea pământului” la Paşcani faţa de Hârlău? Ce i-ar face pe ieşeni să fie mai mândri şi mai implicaţi în comunitatea lor? Cum ar putea să aibă mai multă încredere în ei (în caz că n-au)? Şi multe altele.

PS. S-ar putea să aflăm că mai tot patriotismul local al ieşenilor se reduce la vremuri străvechi şi personalităţi demult îngropate. Poate de asta şi Mihai Chirica petrece mai mult timp la comemorări în cimitir decât la audienţe în Primărie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.