anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sabia de învestitură a lui A.I. Cuza, împrumutată Complexului Muzeal "Moldova"

GALERIE
cuza
 • cuza
- +

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a decis împrumutarea sabiei de învestitură a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în patrimoniul MAE, Complexului Muzeal "Moldova" din Iaşi, la 200 de ani de la naşterea domnitorului.

În acest scop, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES, ministerul şi Complexul Muzeal "Moldova" din Iaşi au semnat recent un Protocol de împrumut. Atunci când contextul o va permite, sabia de învestitură va fi expusă în cadrul unei expoziţii dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea Domnitorului Unirii Principatelor, organizată la Iaşi, precizează sursa citată.

"Ministerul Afacerilor Externe păstrează vie memoria Domnitorului, care a susţinut activitatea diplomaţiei româneşti în timpuri complicate şi care a prefaţat, prin acţiunea sa hotărâtă, momentul de recunoaştere a independenţei ţării noastre. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 care, anul acesta, are o semnificaţie sporită prin celebrarea celor 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă o expresie convingătoare a faptului că un ideal se poate realiza numai cu voinţă politică fermă şi cu un consens naţional, aspect care este la fel de valabil şi astăzi", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului MAE.

Prin dubla sa alegere ca Domn al Principatelor Unite, în ianuarie 1859, şi prin demersurile pe care le-a coordonat, inclusiv în plan diplomatic, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele afirmării ţării noastre în plan european, ceea ce a condus, ulterior, la recunoaşterea independenţei naţionale. Totodată, Alexandru Ioan Cuza este considerat şi fondatorul Ministerului Afacerilor Externe, comasând, la 22 ianuarie 1862, cele două ministere de externe de la Iaşi şi Bucureşti într-o singură instituţie, sub denumirea oficială "Departamentul Trebilor Străine şi de Stat".

Sabia de învestitură a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost oferită Domnitorului Cuza de către sultanul Abdul Medjid în anul 1860, cu prilejul vizitei Domnitorului la Constantinopol. Sabia reprezintă, din punct de vedere simbolic, recunoaşterea de către Imperiul Otoman a Unirii de la 1859. Cunoscută din punct de vedere tipologic sub denumirea de shamshir, ea a fost lucrată la comanda sultanului de către bijutierii armeni din Constantinopol.

Obiectul a intrat în patrimoniul MAE în 1991, ca urmare a achiziţionării acestuia de către Ambasada României la Londra, cu sprijinul Centralei MAE, la o licitaţie desfăşurată de o renumită casă de licitaţii de la Londra, la sfârşitul anului 1990. Costurile achiziţionării sabiei de învestitură au fost acoperite prin donaţii individuale ale diplomaţilor români.

În cadrul aceleiaşi licitaţii a fost achiziţionată şi sabia de paradă a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dăruită acestuia de prinţul sârb Mihail Obrenovici în 1862, care se află expusă la Muzeul Naţional Cotroceni. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.