anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Sala Paştilor pierduţi

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Iaşul a trecut cu brio testul pogorârii lui Dragnea în oraş, dar a păşit cu stângul la învierea lui Toader ca rector. Nu ştiu dacă aţi observat, dar există deja o tendiţă în presă şi pe reţelele de socializare de a nuanţa tot mai mult mandatul fostului ministru al Justiţie.

În Joia Mare din săptămâna Patimilor, ziua Cinei cea de Taină şi a trădării lui Iuda, o epistolă internă, emisă în taină, confirma trădarea morală a universitarilor ieşeni: Tudorel Toader s-a reinstalat bine-merci pe scaunul de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Fără zgomot, fără vociferări, fără clinchet de "arginţi". Nici n-a cântat cocoşul, şi protestatarii de la UAIC s-au lepădat de proteste. Pe Copou s-a reaşternut liniştea, ca şi când nimic nu s-a întâmplat. Până la un punct e de înţeles. Se celebra iertarea, urma vacanţa prilejuită de sărbătorile Pascale, unii îşi luaseră zborul printr-un city-break. Dar senzaţia de compromis moral a bântuit weekendul trecut Sala Paşilor Pierduţi. Or, să-i zicem mai bine Sala Capetelor Plecate? În toate cazurile, o sală a Paştilor pierduţi dacă ne gândim că Toader a mai bifat o sărbătoare din calendar ca rector al celei mai vechi universităţi din ţară.

Iaşul a trecut cu brio testul pogorârii lui Dragnea în oraş, dar a păşit cu stângul la învierea lui Toader ca rector. Nu ştiu dacă aţi observat, dar există deja o tendiţă în presă şi pe reţelele de socializare de a nuanţa tot mai mult mandatul fostului ministru al Justiţie. Carevasăzică, Toader s-a opus ordonanţelor privind amnistia şi graţierea şi a tras de timp cât a putut la ordonanţele privind modificarea codurilor penale, suficient cât acestea să-şi reia cursul din Parlament. Mai mult, ar fi avizat negativ în două rânduri Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiectul "de suflet" al lui Liviu Dragnea. Mai e puţin şi aflăm că a "executat-o" pe Codruţa Kovesi pentru a o propulsa spre funcţia de Procuror european. Alţii spun, "cu Şerban Nicolae sau Eugen Nicolicea o să ni se facă dor de Tudorel Toader". În niciun caz. Cei doi jurişti la fără frecvenţă ar fi împărtăşit soarta lui Florin Iordache la prima decizie cu impact major asupra justiţiei. Toader a înjunghiat-o în mod repetat pe tipa legată la ochi conştient că titlurile de doctor în drept, rector universitar, fost judecător constituţional, membru al Comisiei de la Veneţia, îi vor întări prezumţia de nevinovăţie. Câţi dintre noi n-am cauţionat unele decizii luate de ministrul Justiţiei şoptind în barbă: "Ştie el ceva, nu degeaba a ajuns unde-a ajuns". Cu Nicolae sau Nicolicea, mereu suspecţii de serviciu, n-am fi avut îndoieli. Altfel, marţi, în timp ce universitarii ieşeni dădeau check-in prin aeroporturi, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) saluta "debarcarea" lui Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, chiar dacă "măsura a fost luată pentru motivele greşite şi mult prea târziu". Într-un comunicat, sindicaliştii l-au acuzat pe Toader că subminat sistemul penitenciar prin blocarea investiţiilor (care au scăzut cu 200%!) şi prin împuterniciri repetate la nivel de management (adică exact ce critica ieşeanul când era vorba de parchete). FSANP a prezentat şi o statistică potrivit căreia, prin recursul compensatoriu, (nu iniţiat dar) promovat de Toader în forma lui cea mai perfidă, 7.000 de deţinuţi au ieşit din închisori, dintre care 70% se vor reîntoarce în penitenciare după comiterea de noi infracţiuni.

Sărbătorile sunt pe final, şi odată cu ele ar trebui să se încheie şi gândurile "prea-smerite" ale universitarilor ieşeni. Să întorci celălalt obraz e creştineşte, de multe ori onorabil, cu condiţia ca lovitura să nu lase cicatrici. Or, acceptarea lui Toader ca rector la UAIC nu e nici creştinească, nici onorabilă. Iar cicatricile de pe emblema unei universităţi nu se scot la fel de uşor ca nişte negi, prin chirurgie estetică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.