Salam de vară caniculară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Salam de vară caniculară

GALERIE
cip
  • cip
- +

* Cunoaşteţi deja staţiunile all-inclusive, în care turiştii, de cum ajung, se întind la veselit / bronzat / scăldat / mâncat / băut / etc. Acestea se înmulţesc pe vară ce trece, însă doar pe partea de mare-plajă: n-am prea văzut asemenea staţiuni şi în alte zone de atracţie. Acum, într-o perioadă în care agroturismul pare o variantă mai accesibilă, se simte nevoia unei schimbări în domeniu, unei raze de noutate. Ne bucură faptul că un domn, un mic întreprinzător, a inaugurat o primă staţiune agroturistică all-inclusive de şes:

- Ce aţi făcut aici şi de unde v-a venit ideea?

- Am făcut ce-am putut, cu ce-am avut. N-am avut mult, nici n-am putut mult, dar rezultatele n-au întârziat să apară.

- Cum e staţiunea dumneavoastră all-inclusive, ce aţi inclus în preţ?

- Am inclus biletul de autobuz până aici sau taxa de "ia-mă, nene"...

- Dus-întors, nu?

- Dus, că poate unii se îndrăgostesc de plaiurile astea şi vor să rămână... Am luat în calcul şi un improbabil eveniment nefericit, când nu mai trebuie bilet de întors, că nu ştii ce aduce ceasul...

- Există riscuri atât de mari?

- Mai mici decât la mare. Există riscul de taur comunal, dar nu e riscul de înec în mare sau piscină, că n-avem mare şi piscină. Adică avem mare şi munte, la egală distanţă; tot la egală distanţă, pădure, râu, nămol pentru tratarea unor boli şi mall în plin oraş... De la mall la nămol e un singur pas, cum s-ar zice.

- La egală distanţă de câţi kilometri?

- Dacă ai maşină şi te iei cu drumul nici nu simţi cum trece timpul!

- Am înţeles că staţiunea se confundă cu localitatea asta, în care sunteţi primar...

- Tot satul e o staţiune all-inclusive, că altceva n-avem ce face... Am încercat cu agricultura, n-a mers. Nici cu cultura: uitaţi-vă la feţele lor! A mers puţin industria extractivă, până s-a aflat că oamenii extrăgeau din conducte; la fel şi producţia de şine de cale ferată...

- Au produs localnicii şine?

- Aşa ziceau ei, când ieşeau noaptea, cu faiurile şi căruţele, că ies la produs... Am încercat cu multe şi n-am reuşit; acum, poate, cu agroturismul all-inclusive...

- La mare lumea merge să se bronzeze, să se scalde. Aici ce face?

- Cine se scaldă în gârla noastră iese gata bronzat, nu mai pierde timp la soare. Bronzul nu se duce, la ce elemente chimice varsă în apă fabricile de mezeluri din amonte. Contribuie şi praful la bronzarea rapidă!

- La all-inclusive turiştii pot mânca orice, în orice cantitate, cât de mult au chef şi pot; aici, la dumneavoastră, tot aşa e?

- Exact la fel: cine vine poate mânca orice este, cât are chef şi cât poate!

- Înseamnă că se consumă mult, nu?

- Doi dumicaţi de om, maximum! Mâncarea de prin părţile noastre e cam iute, se pun multe condimente, să nu se simtă mirosul, că sătenii nu prea au frigidere...

- Pe partea cu băutura cum e?

- Mai bine ca la turci, unde turiştii pot bea oricâte băuturi locale, dar pentru străine plătesc. La noi nu plătesc nimic pentru băuturi străine, că n-avem. De-ale noastre, câte vor, dar leşină după prima gură, nefiind obişnuiţi cu soiul. A încercat unul, în iunie, şi încă nu şi-a recăpătat glasul!

* Într-o cu totul altă ordine de idei, ştiţi desigur că există salamul de vară, care se păstrează bine pe căldură; am înţeles că locuitorii unei insule din Pacific, canibali de felul lor, au inventat pe lângă salamul de vară şi salamul de văr, cel de cumnat şi parizerul de cumătru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.