Salam de vară caniculară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Salam de vară caniculară

GALERIE
cip
  • cip
- +

* Cunoaşteţi deja staţiunile all-inclusive, în care turiştii, de cum ajung, se întind la veselit / bronzat / scăldat / mâncat / băut / etc. Acestea se înmulţesc pe vară ce trece, însă doar pe partea de mare-plajă: n-am prea văzut asemenea staţiuni şi în alte zone de atracţie. Acum, într-o perioadă în care agroturismul pare o variantă mai accesibilă, se simte nevoia unei schimbări în domeniu, unei raze de noutate. Ne bucură faptul că un domn, un mic întreprinzător, a inaugurat o primă staţiune agroturistică all-inclusive de şes:

- Ce aţi făcut aici şi de unde v-a venit ideea?

- Am făcut ce-am putut, cu ce-am avut. N-am avut mult, nici n-am putut mult, dar rezultatele n-au întârziat să apară.

- Cum e staţiunea dumneavoastră all-inclusive, ce aţi inclus în preţ?

- Am inclus biletul de autobuz până aici sau taxa de "ia-mă, nene"...

- Dus-întors, nu?

- Dus, că poate unii se îndrăgostesc de plaiurile astea şi vor să rămână... Am luat în calcul şi un improbabil eveniment nefericit, când nu mai trebuie bilet de întors, că nu ştii ce aduce ceasul...

- Există riscuri atât de mari?

- Mai mici decât la mare. Există riscul de taur comunal, dar nu e riscul de înec în mare sau piscină, că n-avem mare şi piscină. Adică avem mare şi munte, la egală distanţă; tot la egală distanţă, pădure, râu, nămol pentru tratarea unor boli şi mall în plin oraş... De la mall la nămol e un singur pas, cum s-ar zice.

- La egală distanţă de câţi kilometri?

- Dacă ai maşină şi te iei cu drumul nici nu simţi cum trece timpul!

- Am înţeles că staţiunea se confundă cu localitatea asta, în care sunteţi primar...

- Tot satul e o staţiune all-inclusive, că altceva n-avem ce face... Am încercat cu agricultura, n-a mers. Nici cu cultura: uitaţi-vă la feţele lor! A mers puţin industria extractivă, până s-a aflat că oamenii extrăgeau din conducte; la fel şi producţia de şine de cale ferată...

- Au produs localnicii şine?

- Aşa ziceau ei, când ieşeau noaptea, cu faiurile şi căruţele, că ies la produs... Am încercat cu multe şi n-am reuşit; acum, poate, cu agroturismul all-inclusive...

- La mare lumea merge să se bronzeze, să se scalde. Aici ce face?

- Cine se scaldă în gârla noastră iese gata bronzat, nu mai pierde timp la soare. Bronzul nu se duce, la ce elemente chimice varsă în apă fabricile de mezeluri din amonte. Contribuie şi praful la bronzarea rapidă!

- La all-inclusive turiştii pot mânca orice, în orice cantitate, cât de mult au chef şi pot; aici, la dumneavoastră, tot aşa e?

- Exact la fel: cine vine poate mânca orice este, cât are chef şi cât poate!

- Înseamnă că se consumă mult, nu?

- Doi dumicaţi de om, maximum! Mâncarea de prin părţile noastre e cam iute, se pun multe condimente, să nu se simtă mirosul, că sătenii nu prea au frigidere...

- Pe partea cu băutura cum e?

- Mai bine ca la turci, unde turiştii pot bea oricâte băuturi locale, dar pentru străine plătesc. La noi nu plătesc nimic pentru băuturi străine, că n-avem. De-ale noastre, câte vor, dar leşină după prima gură, nefiind obişnuiţi cu soiul. A încercat unul, în iunie, şi încă nu şi-a recăpătat glasul!

* Într-o cu totul altă ordine de idei, ştiţi desigur că există salamul de vară, care se păstrează bine pe căldură; am înţeles că locuitorii unei insule din Pacific, canibali de felul lor, au inventat pe lângă salamul de vară şi salamul de văr, cel de cumnat şi parizerul de cumătru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.