anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Chinurile de 10 ani ale dării în funcţiune a primului parc industrial al Consiliului Judeţean

Salarii plătite degeaba din banii judeţului, timp de un deceniu. Alexe anunţă că pune punct

GALERIE
parc industrial
 • parc industrial
- +

Şeful CJ spune că Parcul de la Leţcani va fi dat în folosinţă anul acesta. Timp de zece ani, „Iaşi Industrial Park” a funcţionat doar pe hârtie, plătind însă salarii. Acesta ar fi primul parc al autorităţilor judeţene, în condiţiile în care Miroslava are deja două parcuri funcţionale.

 

Primul parc industrial al Consiliului Judeţean (CJ) ar urma să devină funcţional cel târziu la începutul anului 2023. Administraţia judeţeană a semnat ieri contractul de lucrări pentru amenajarea parcului de la Leţcani. Amplasamentul se află înainte de intrarea în comună, dinspre Iaşi, pe un teren de 18,6 hectare. Licitaţia organizată de către CJ a fost adjudecată de către firma ieşeană „Iasicon”.

„Iaşi Industrial Park este un proiect inovator care va crea foarte multe locuri de muncă. Sperăm să finalizăm lucrările în 18 luni sau chiar mai puţin, dacă vremea o va permite. Clădirea administrativă va fi una modernă, adaptată cerinţelor actuale referitoare la economia de energie”, a declarat directorul tehnic al „Iasicon”, Gheorghe Baean. Lucrările vizează construirea unei clădiri administrative, a drumurilor de incintă şi a împrejmuirii, amenajarea terenului şi realizarea reţelelor de utilităţi.

Parcul industrial de Leţcani este o idee mai veche a CJ, iniţiată pe vremea fostului preşedinte al instituţiei Constantin Simirad (2008 - 2012). Însă, firma de administrare a parcului („Iaşi Industrial Park”) a fost înfiinţată abia în martie 2014, pe vremea fostului preşedinte Cristian Adomniţei (2012 - 2015). Ulterior, în mandatul fostului preşedinte Maricel Popa (PSD, 2016 - 2020), conducerea firmei, numită de liberali, a intrat în conflict cu şeful social-democrat al CJ. Astfel, abia în iunie 2021, în timpul mandatului actualului preşedinte Costel Alexe (PNL), a fost lansată licitaţia de amenajare a parcului. În perioada 2014 - 2021, „Iaşi Industrial Park” a funcţionat cu 1-3 angajaţi, cu o cifră de afaceri zero şi cu cheltuieli doar pentru salarii, în condiţiile unor pierderi cuprinse între 70.000 lei şi 100.000 lei/an. Banii utilizaţi în toată această perioadă au provenit din capitalul social constituit în anul înfiinţării (2,5 milioane lei).

Semnarea contractului cu „Iasicon” creează premisele punerii în funcţiune a parcului industrial la aproape 10 ani de la înfiinţarea societăţii de către administraţia judeţeană. „Realizarea de parcuri industriale este un obiectiv primordial pentru Consiliul Judeţean. Pe lângă «Iaşi Industrial Park», facem deja paşi concreţi pentru astfel de proiecte la Holboca şi Paşcani. Prin parcurile industriale putem atrage investitorii de care judeţul Iaşi are nevoie ca să se dezvolte, pentru că infrastructura pe care o punem la dispoziţie pentru afaceri va genera în final locuri de muncă, dar şi venituri la bugetele comunităţilor locale”, a declarat preşedintele CJ Costel Alexe.

Singurele parcuri industriale operaţionalizate la acest moment în judeţ au fost înfiinţate de Primăria Miroslava: unul lângă „Delphi”, iar celălalt lângă „Antibiotice”. Zeci de firme şi-au mutat activitatea în cele două parcuri, iar altele îşi construiesc în prezent facilităţi de producţie. Între timp, Primăria Miroslava a început să vândă unele terenuri concesionate şi obţine venituri din redevenţe sau din impozitul pe venit. Anul trecut, „Miroslava Park Industrial” a avut o cifră de afaceri de peste 2 milioane lei şi un profit de 650.000 lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.