Salariile din Moldova reprezintă numai 17% din media UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Salariile din Moldova reprezintă numai 17% din media UE

Statistica a fost prezentată ieri de către Paul Butnariu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi în cadrul unui forum.

GALERIE
foto DAN LUCA - camera de comert - 8405
  • foto DAN LUCA - camera de comert - 8405
- +

S-a mărit decalajul economic faţă de restul ţării, produsul intern brut (PIB) pe regiunea de dezvoltare Nord-Est fiind în scădere. Aşa a susţinut Paul Butnariu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi, făcând referire la mai multe statistici recente.

Astfel, de la valoarea de 68% din PIB-ul naţional, indicatorul mediu al regiunii a scăzut până la 59% din cuantumul înregistrat la nivelul întregii ţări. Pentru a sublinia această tendinţă nefastă, oficialul Camerei de Comerţ a mai remarcat că valoarea salariului mediu net din aceste judeţe reprezintă doar 17% din media calculată la nivelul Uniunii Europene. Aproape 130 de întreprinzători interesaţi de parteneriate cu oamenii de afaceri din Republica Moldova au participat ieri la „Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor”. Evenimentul a fost organizat la sediul Camerei de Comerţ din Copou, reunind preţ de câteva ore cele mai autorizate voci din domeniul finanţărilor europene nerambursabile pentru perioada 2014-2020, precum şi specialişti din sectorul cooperării transfrontaliere.

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, împreună cu Business Consulting Institute din Chişinău, au venit la Forum împreună cu o consistentă delegaţie de oameni de afaceri moldoveni, reprezentând îndeosebi sectorul agroalimentar. Forumul a inclus şi o sesiune business-to-business dedicată firmelor din stânga şi dreapta Prutului în vederea unor posibile contracte de colaborare. Participanţilor la eveniment le-au fost prezentate sectoarele cu potenţial investiţional ridicat în zona transfrontalieră, precum şi o propunere de strategie pentru atragerea investiţiilor.

„Dincolo de buna oportunitate de care ar putea profita firmele ieşene, ar fi totodată, în actualul context economic, un semn de deschidere, încredere şi susţinere reciprocă, în condiţii de onestitate şi etică în afaceri, în beneficiul ambelor comunităţi. Iaşul trebuie să devină un punct strategic în comerţul dintre Uniunea Europeană şi Rusia”, a spus Paul Butnariu. La eveniment au mai fost prezenţi oficiali reprezentanţi de la Consiliul Raional Ungheni, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, respectiv delegaţi de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.