Salariile profesorilor vor fi virate în bugetul școlii. Noutăți prezentate de ministrul Educației
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Ce schimbări în învăţământ a anunţat ieri ministrul Educaţiei?

Salariile profesorilor vor fi virate în bugetul școlii. Noutăți prezentate de ministrul Educației

GALERIE
liviu pop
  • liviu pop
- +

Ministrul Liviu Pop a ţinut ieri o amplă videoconferinţă cu inspectoratele şcolare, sindicatele şi reprezentanţi ai asociaţiilor şcolare. A anunţat numeroase noutăţi ce vor fi implementate, unele controversate, altele binevenite. A făcut însă şi o gafă monumentală pentru un profesor de matematică.

Inspectoratele şcolare din întreaga ţară au intrat în legătură ieri-dimineaţă, de la ora 9, prin intermediul unei videoconferinţe, cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop. S-au discutat chestiuni legate de Legea Educaţiei Naţionale, despre manualele şcolare şi despre auxiliare, dar şi chestiuni legate de finanţarea şcolilor şi despre salarizarea profesorilor.

În cadrul acestei întâlniri virtuale, nu au lipsit însă nici gafele sau afirmaţiile controversate. Astfel, ministrul Pop a afirmat că elevii de liceu din an terminal au început şcoala acum 17 sau 18 ani, dar şi că statul este obligat să ofere manuale şcolare elevilor, dar aceastea ar putea foarte bine să fie doar în format electronic.

Ministrul a anunţat că, în anul calendaristic viitor, MEN va avea cel mai mare buget de până acum.

Întâlnirea virtuală a ministrului cu reprezentanţii inspectoratelor, ai sindicatelor, dar şi ai părinţilor şi elevilor, a debutat prin anunţarea dorinţei ministrului de organizare a unor asemenea întâlniri în fiecare lună.

Manual contestat

Primul subiect deschis de către Liviu Pop a fost problema manualelor. Astfel, acesta a anunţat că, în următoarele zile, vor primi aprobări manualele de la toate disciplinele, urmând să fie publicate în format electronic şi pe site-ul ministerului, iar în următoarele cinci săptămâni acestea vor putea ajunge la şcolile din întreaga ţară.

Manualul de Matematică a obţinut deja semnătura ministrului, conform declaraţiei acestuia, chiar înainte de începerea videoconferinţei.

De asemenea, Liviu Pop a mai specificat că manualele vor fi tipărite de tipografiile care aparţin statului, editurile urmând să fie responsabile doar de editarea acestora.

Totodată, Legea Manualului Şcolar urmează să intre în dezbatere publică, urmând să se decidă dacă pe viitor vor exista manuale unice sau nu.

În cadrul acestei discuţii, Liviu Pop afirmă că Legea Educaţiei obligă statul să ofere un manual, dar acesta nu trebuie să fie neapărat în format fizic, ci ar putea fi electronic.

„Noi, în proiectul de lege, am spus că manualul poate fi în trei forme, forma letrică, forma virtuală şi forma electronică, obligatoriu noi să asigurăm forma virtuală, acel pdf electronic, şi lecţiile virtuale pe care le avem în manualele pentru clasele I-V. Iar forma letrică să se asigure doar dacă se doreşte lucrul acesta de către părinte sau profesor, în aşa fel încât prevederea Legii Educaţiei care spune că elevul beneficiază de un manual să fie respectată. Elevul beneficiază de un manual, dar nu neapărat acesta trebuie să fie pe suportul de hârtie, adică pe format letric“, afirmă Liviu Pop.

Cu alte cuvinte, profesorii sau asociaţiile de părinţi vor trebui să solicite pe viitor şi manualul fizic. Acesta este un proiect de lege înaintat spre avizare, care ar urma să fie asumat de Guvernul şi înaintat către Parlament, urmând să fie dezbătut în vederea realizării unei Legi a manualului şcolar.

Auxiliarele, plătite prin intermediul asociaţiilor de părinţi

O noutate cu privire la aprobarea viitoarelor manuale este şi dorinţa ministrului de a implica membri ai Academiei Române, pe baza unui acord.

Pe lângă manuale, urmează să intre în evaluare, pe 10 octombrie, şi auxiliarele şcolare, care nu vor mai fi însă, pe viitor, comandate de către profesori şi învăţători. Liviu Pop prezintă un sistem complex, prin care părinţii stabilesc împreună cu profesorii ce auxiliare şcolare aleg, alegeri care vor trece prin consiliul profesoral, care vor fi cumunicate şi centralizate de către inspectoratele şcolare şi apoi comunicate la Centru.

De asemenea, plata acestor manuale se va face prin intermediul asociaţiilor de părinţi; prin urmare, acestea vor trebui să aibă caracter juridic, nu doar formal.

În ceea ce priveşte bugetul de salarii pentru profesori, Liviu Pop a anunţat o schimbare în acest sens. Banii urmează să nu mai fie viraţi prin intermediul primăriilor de care aparţine acea şcoală, ci direct în bugetul şcolii.

O altă problemă ridicată de Pop a fost şi cea legată de paza şcolii în afara programului şcolar. Astfel, el afirmă ce aceasta ar trebui asigurată de către primării.

Tot legat de partea financiară, Pop a mai afirmat că Educaţia „va avea cel mai mare buget din ultimii 10 ani“.

În câţi ani a terminat Pop 12 clase

În cadrul videoconferinţei, ministrul Educaţiei Naţionale nu a dezamăgit nici de această dată, iar profesorul de matematică a făcut o nouă gafă. Acesta a afirmat că elevii de liceu din an terminal au început şcoala acum 17 sau 18 ani.

„Rolul elevilor este unul foarte important, pentru că voi sunteţi, şi când spun voi mă refer la învăţământul liceal, voi trebuie să fiţi promotorii acestei reforme. Vă place cum arată şcoala, când aţi intrat acum 18 ani sau 17 ani? Atunci aţi intrat în clasa I“, a afirmat ministrul în timpul videconferinţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.