anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Ce schimbări în învăţământ a anunţat ieri ministrul Educaţiei?

Salariile profesorilor vor fi virate în bugetul școlii. Noutăți prezentate de ministrul Educației

GALERIE
liviu pop
 • liviu pop
- +

Ministrul Liviu Pop a ţinut ieri o amplă videoconferinţă cu inspectoratele şcolare, sindicatele şi reprezentanţi ai asociaţiilor şcolare. A anunţat numeroase noutăţi ce vor fi implementate, unele controversate, altele binevenite. A făcut însă şi o gafă monumentală pentru un profesor de matematică.

Inspectoratele şcolare din întreaga ţară au intrat în legătură ieri-dimineaţă, de la ora 9, prin intermediul unei videoconferinţe, cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop. S-au discutat chestiuni legate de Legea Educaţiei Naţionale, despre manualele şcolare şi despre auxiliare, dar şi chestiuni legate de finanţarea şcolilor şi despre salarizarea profesorilor.

În cadrul acestei întâlniri virtuale, nu au lipsit însă nici gafele sau afirmaţiile controversate. Astfel, ministrul Pop a afirmat că elevii de liceu din an terminal au început şcoala acum 17 sau 18 ani, dar şi că statul este obligat să ofere manuale şcolare elevilor, dar aceastea ar putea foarte bine să fie doar în format electronic.

Ministrul a anunţat că, în anul calendaristic viitor, MEN va avea cel mai mare buget de până acum.

Întâlnirea virtuală a ministrului cu reprezentanţii inspectoratelor, ai sindicatelor, dar şi ai părinţilor şi elevilor, a debutat prin anunţarea dorinţei ministrului de organizare a unor asemenea întâlniri în fiecare lună.

Manual contestat

Primul subiect deschis de către Liviu Pop a fost problema manualelor. Astfel, acesta a anunţat că, în următoarele zile, vor primi aprobări manualele de la toate disciplinele, urmând să fie publicate în format electronic şi pe site-ul ministerului, iar în următoarele cinci săptămâni acestea vor putea ajunge la şcolile din întreaga ţară.

Manualul de Matematică a obţinut deja semnătura ministrului, conform declaraţiei acestuia, chiar înainte de începerea videoconferinţei.

De asemenea, Liviu Pop a mai specificat că manualele vor fi tipărite de tipografiile care aparţin statului, editurile urmând să fie responsabile doar de editarea acestora.

Totodată, Legea Manualului Şcolar urmează să intre în dezbatere publică, urmând să se decidă dacă pe viitor vor exista manuale unice sau nu.

În cadrul acestei discuţii, Liviu Pop afirmă că Legea Educaţiei obligă statul să ofere un manual, dar acesta nu trebuie să fie neapărat în format fizic, ci ar putea fi electronic.

„Noi, în proiectul de lege, am spus că manualul poate fi în trei forme, forma letrică, forma virtuală şi forma electronică, obligatoriu noi să asigurăm forma virtuală, acel pdf electronic, şi lecţiile virtuale pe care le avem în manualele pentru clasele I-V. Iar forma letrică să se asigure doar dacă se doreşte lucrul acesta de către părinte sau profesor, în aşa fel încât prevederea Legii Educaţiei care spune că elevul beneficiază de un manual să fie respectată. Elevul beneficiază de un manual, dar nu neapărat acesta trebuie să fie pe suportul de hârtie, adică pe format letric“, afirmă Liviu Pop.

Cu alte cuvinte, profesorii sau asociaţiile de părinţi vor trebui să solicite pe viitor şi manualul fizic. Acesta este un proiect de lege înaintat spre avizare, care ar urma să fie asumat de Guvernul şi înaintat către Parlament, urmând să fie dezbătut în vederea realizării unei Legi a manualului şcolar.

Auxiliarele, plătite prin intermediul asociaţiilor de părinţi

O noutate cu privire la aprobarea viitoarelor manuale este şi dorinţa ministrului de a implica membri ai Academiei Române, pe baza unui acord.

Pe lângă manuale, urmează să intre în evaluare, pe 10 octombrie, şi auxiliarele şcolare, care nu vor mai fi însă, pe viitor, comandate de către profesori şi învăţători. Liviu Pop prezintă un sistem complex, prin care părinţii stabilesc împreună cu profesorii ce auxiliare şcolare aleg, alegeri care vor trece prin consiliul profesoral, care vor fi cumunicate şi centralizate de către inspectoratele şcolare şi apoi comunicate la Centru.

De asemenea, plata acestor manuale se va face prin intermediul asociaţiilor de părinţi; prin urmare, acestea vor trebui să aibă caracter juridic, nu doar formal.

În ceea ce priveşte bugetul de salarii pentru profesori, Liviu Pop a anunţat o schimbare în acest sens. Banii urmează să nu mai fie viraţi prin intermediul primăriilor de care aparţine acea şcoală, ci direct în bugetul şcolii.

O altă problemă ridicată de Pop a fost şi cea legată de paza şcolii în afara programului şcolar. Astfel, el afirmă ce aceasta ar trebui asigurată de către primării.

Tot legat de partea financiară, Pop a mai afirmat că Educaţia „va avea cel mai mare buget din ultimii 10 ani“.

În câţi ani a terminat Pop 12 clase

În cadrul videoconferinţei, ministrul Educaţiei Naţionale nu a dezamăgit nici de această dată, iar profesorul de matematică a făcut o nouă gafă. Acesta a afirmat că elevii de liceu din an terminal au început şcoala acum 17 sau 18 ani.

„Rolul elevilor este unul foarte important, pentru că voi sunteţi, şi când spun voi mă refer la învăţământul liceal, voi trebuie să fiţi promotorii acestei reforme. Vă place cum arată şcoala, când aţi intrat acum 18 ani sau 17 ani? Atunci aţi intrat în clasa I“, a afirmat ministrul în timpul videconferinţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.