anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Salariile tuturor procurorilor din ţară, puse în pericol de un proces de la Iaşi. S-a cerut executarea silită

GALERIE
magistrati
 • magistrati
- +

Un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie a fost la un pas să blocheze activitatea tuturor Parchetelor din ţară. Acesta a obţinut în instanţă recalcularea unor drepturi salariale şi a cerut executarea silită a Ministerului Public. Suma cerută reprezenta doar 0,009% din cheltuielile de personal ale ministerului, dar Ministerul a invocat faptul că plata i-ar perturba grav funcţionarea. Judecătoria ieşeană a fost chemată să decidă asupra cazului.

 

În urmă cu doi ani, procurorul a cerut Tribunalului Neamţ, judeţ în care îşi are domiciliul, recalcularea indemnizaţiei sale de încadrare şi a celorlalte drepturi aferente, începând cu decembrie 2017, actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda legală. Disputa salarială a fost câştigată de procuror, acesta obţinând în noiembrie anul trecut suma de 113.130 lei. Plata nu a fost făcută, aşa că procurorul a trecut la executarea silită. Aceasta a fost şi ea aprobată, în februarie, nota de plată pentru Ministerul Public crescând la 125.654 lei, cu tot cu onorariul executorului judecătoresc, al avocatului, al expertului contabil, taxele de timbru şi cheltuielile poştale.

Procedurile de executare silită au fost contestate de Ministerul Public, reprezentanţii acestuia invocând faptul că procurorul se grăbea. Legea acordă 6 luni pentru începerea demersurilor de plată. Or, procurorul ceruse executarea înainte de expirarea acestui termen. Nici cuantumul creanţei nu a fost acceptat, reprezentanţii Ministerului apreciind că valoarea onorariului de executare este exagerată. De asemenea, scoaterea banilor ar periclita buna funcţionare a Parchetelor. Aceasta, deşi cheltuielile pentru salarizarea procurorilor aprobate pentru acest an se ridică la 1,33 miliarde lei.

Argumentele Ministerului Public au fost respinse de magistraţi. Aceştia au precizat că termenul de şase luni este aplicabil doar în cazul lipsei de fonduri. Or, nu putea fi vorba de aşa ceva, câtă vreme pretenţiile procurorului reprezentau o parte infimă a bugetului ministerului. Nu se putea spune că statul însuşi ar fi insolvabil. „Imposibilitatea de a începe executarea din cauza lipsei de fonduri nu poate fi dedusă automat sau prezumată din simpla calitate de instituţie publică a debitorului, întrucât aceasta ar echivala practic cu o prezumţie de insolvabilitate continuă a instituţiilor statului, ceea ce contravine atât principiului garantării creanţelor faţă de stat, consacrat de art. 44 din Constituţia României, cât şi obligaţiei statului de a executa din oficiu într-un termen rezonabil hotărârile judecătoreşti pronunţate împotriva sa”, au precizat judecătorii.

Aceştia au acceptat totuşi eşalonarea plăţii, invocând prevederile OUG 114/2018, care reglementează şi unele măsuri fiscal-bugetare. Conform acesteia, sumele reprezentând daune-interese stabilite prin hotărâri judecătoreşti se eşalonează pe parcursul a 5 ani, în primul an plătindu-se doar 5% din total. Ca urmare, toate actele de executare silită a Ministerului au fost anulate, procurorul urmând să aştepte până la sfârşitul lui 2026 primirea tuturor banilor. Aceasta, dacă instanţa superioară nu va dispune altfel, întrucât sentinţa Judecătoriei poate fi atacată cu apel. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.