Salariul mediu net a ajuns în judeţul Iaşi la 3.323 de lei/lună
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Salariul mediu net a ajuns în judeţul Iaşi la 3.323 de lei/lună

GALERIE
salariu
  • salariu
- +

Iaşul, judeţul salariilor extreme. Din luna ianuarie a anului trecut şi până în ianuarie 2021, salariul mediu net al angajaţilor din sectorul construcţiilor din judeţul Iaşi a crescut cu circa 100 de lei, ajungând la 2.921 lei. 

Pe de altă parte, salariaţii din domeniul serviciilor au fost cei mai norocoşi angajaţi de pe piaţa muncii ieşene, primind lefuri mai mari cu aproape 500 de lei la începutul acestui an faţă de anul trecut. Ei au fost remuneraţi în acelaşi timp cu 3.719 lei net. Salariul mediu net din economia locală a fost de 3.323 de lei în ianuarie 2021 (în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi lună a anului precedent). Reiese că diferenţa dintre salariul mediu net din construcţii şi cel total din economie a fost de aproape 400 de lei (12%) la începutul anului 2021.

Cititi si: Constructorii din Iaşi câştigă cu până la 800 de lei mai puţin faţă de colegii din alte părţi

Situaţia este şi mai dramatică dacă ne raportăm la angajaţii din HoReCa: oamenii au primit salarii la jumătate faţă de media pe economie, câştigând un salariu net în aceeaşi perioadă de aproximativ 1.750 lei. Mai exact, potrivit datelor din Buletinul Statistic Lunar al Judeţului Iaşi pe luna ianuarie 2021, consultat de „Ziarul de Iaşi”, salariul mediu brut în construcţii în luna menţionată anterior a fost de 4.365 lei, iar cel net de 2.921 lei. În ianuarie 2020, brutul s-a cifrat la 4.215 lei, iar netul la 2.808 lei. Cât priveşte lefurile angajaţilor din sectorul serviciilor, salariul mediu brut în luna ianuarie a acestui an a fost de 6.176 lei, iar cel net de 3.719 lei.

Cititi si: Patronii ieşeni de cafenele şi restaurante, cu sabia deasupra capului: «80% dăm faliment»

Raportat la perioada similară a anului trecut, adică ianuarie 2020, câştigul brut în servicii a fost de 5.449 lei, iar cel net de 3.256 lei.  Angajaţii din industria locală de turism, respectiv cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, au avut în ianuarie 2021 un câştig brut de 2.855 lei, iar netul a fost de 1.732 lei. Salariile celor care lucrează în sectorul ospitalităţii au avut şi mai mult de suferit anul acesta din cauza pandemiei în curs de desfăşurare, dacă ne raportăm la ianuarie 2020, când au început să apară primele cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Pe atunci, salariul mediu brut se cifra la 2.968 lei, iar cel net la 1.803 lei, potrivit datelor analizate de „Ziarul de Iaşi”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.