Salariul minim ar urma să urce din ianuarie la 4.050 de lei. „Situația nu o să fie deloc roz! Toți se plâng”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna aceasta o nouă creștere a salariului minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2025. S-a ajuns la această decizie în cadrul ședinței Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social, care a avut loc pe 16 octombrie, la Palatul Victoria. Antreprenorii sunt devastați, iar contabilii o confirmă: „Nu este deloc roz ce se întâmplă! Iar noi suntem puși la mijloc între stat și angajatori și încasăm palme și dintr-o parte și din alta, cum s-ar zice.”
Este a treia creștere a salariului minim într-un an
Noua mărire a salariului minim brut pe țară, la 4.050 de lei, verbalizată recent de premierul Marcel Ciolacu, a creat un val de nemulțumiri și îngrijorări în mediul privat, perfect justificate, cred unii contabili din Iași. De altfel, aceștia au calculat deja și cu cât va rămâne angajatul în mână, după majorare, pentru a nu-și face speranțe prea mari.
„Clar sunt semnale negative! Creșterea cu salariul minim îi îngreunează și mai mult. Deja sunt depășiți cu toate taxele! Nimeni nu a fost încântat dintre cei cu care am vorbit despre asta, mai ales că majoritatea dintre antreprenori sunt micuți și trec de la o lună la alta cu bugetele și le dau peste cap cu totul. În afară de mărirea salariului minim care, în mare parte, se duce la stat, angajatul ia doar 55% din această mărire, o să mai crească și TVA-ul, o să mai crească și impozitul pe venit, deci angajatorul o să fie împovărat cu mult mai multe taxe decât în 2024 ”, a transmis, pentru ZdI, Adina Plugaru Pascal, expert contabil la Corpul Experților Contabili și Contabililor (CECCA) Iași. Plugaru este de părere că această majorare a venit mult prea brusc și că aceste cheltuieli se vor susține foarte greu:
„De trei ori a crescut salariul minim în 2024! Adică, am plecat de la 3.300 (…) Creșterea este foarte mare! Au fost ani când se mărea o dată la doi, trei ani. Și cu 200 sau 300 de lei. Dar anul ăsta e prea mult per angajat! Adică 1.000 de lei aproape! Am înțeles, ne aliniem cu salariul din Europa, dar la noi prețurile nu sunt ca în Europa, clienții nu au puterea de cumpărare ca în Europa (…) Toți se plâng, toți sunt dați peste cap, nu știu cum o să facă față cheltuielilor, cum o să reziste. Situația nu este deloc roz! Iar noi suntem puși la mijloc între stat și angajatori și încasăm palme și dintr-o parte și din alta, cum s-ar zice.”
„Foarte multe fabrici de confecții din țară au închis deja”
Mulți antreprenori din industria textilă și de confecții din Iași s-au pronunțat împotriva acestor măriri salariale încă din vara acestui an, după ce au fost puși în fața unor majorări greu de gestionat.
„În industria noastră, în cheltuielile unei companii, costurile salariale sunt undeva între 60 și 70%. Vă dați seama că, în momentul în care ai astfel de costuri îți vine o mărire cum a venit acum din partea Guvernului, într-un an de zile, pe salariul minim, lucrurile te duc în pagubă și nu ai altă variantă decât să închizi, lucru care se întâmplă. Foarte multe fabrici de confecții din țară au închis deja. Eu știu că la mine, de exemplu, vin tot felul de solicitări, dacă nu ne interesează să preluăm fabrici de confecții din toată țara. Pentru că nu mai au cum să ducă aceste costuri”, spunea în luna august, pentru „Ziarul de Business”, creatoarea de modă Irina Schrotter.
Ce a spus premierul pe Facebook despre mărirea salariului minim
Zilele acestea, într-o postare pe Facebook, Executivul a anunțat creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei, precizând că decizia a fost agreată împreună cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Premierul a informat, de asemenea, că s-a ajuns la un acord privind menținerea scutirii de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.
„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit, că de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm astfel pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%) ”, a scris premierul într-o postare pe Facebook.
Oficialii din Guvern au precizat că s-au prezent partenerilor sociali analize care fundamentează creșterea salariului minim brut pe țară în plată, începând cu anul viitor. „Urmare a analizelor și dezbaterilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor a fost agreată majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4.050 de lei lunar, precum și menținerea facilității de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar”, după cum au informat aceștia.
Sursă Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video