Săli de operaţie la standarde europene, ținute la Iași pe post de sufragerii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Situaţie absurdă

Săli de operaţie la standarde europene, ținute la Iași pe post de sufragerii

GALERIE
Spitalul Sf Spiridon UPU (1)Spitalul Sf Spiridon UPU (2)Spitalul Sf Spiridon UPU (3)Spitalul Sf Spiridon UPU (4)Spitalul Sf Spiridon UPU (5)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (1)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (2)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (3)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (4)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (5)
- +

Pe lângă subfinanţarea din Sănătate, ieşenii mai suferă şi din cauza organizării deficitare. Astfel, cele mai noi săli de operaţie din Iaşi, din unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din ţară, au fost inaugurate cu mare fast, dar, surpriză: nu sunt încă folosite. Ca urmare, pacienţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ sunt operaţi tot în vechile săli de intervenţii, în care pericolul infecţiilor intraspitaliceşti e unul real. Aici vorbim de o investiţie de circa 2,5 milioane de euro. Explicaţia acestei situaţii absurde: lipsă de instrumentar şi de personal.

Cel mai nou bloc operator din centrul medical ieşean este blocat pentru principala activitate pentru care a fost destinat: efectuarea intervenţiilor chirurgicale în regim de urgenţă pentru pacientul cu politraumatism. Chirurgii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ nu au intrat încă cu pacienţii în cele două săli de operaţie din blocul operator din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), cu toate că, din cauza adresabilităţii crescute, programul operator pentru unele specialităţi, cum este ortopedia, înseamnă inclusiv programări în weekend.

Potrivit conducerii spitalului, blocul operator nu este încă folosit din lipsă de instrumentar şi personal. Totuşi, în ciuda acestor argumente, o echipă medicală complexă a efectuat în noul bloc operator un transplant de ficat, fără să întâmpine probleme de logistică sau de personal.

Inaugurat de o lună, neutilizat nici în prezent

Explicaţiile că blocul operator din Iaşi este blocat din lipsă de instrumentar şi personal nu sunt astfel valabile, din moment ce pentru o intervenţie de anvergură, cum a fost transplantul hepatic realizat săptămâna trecută în acest bloc operator, reprezentanţii spitalului nu au semnalat existenţa unor lipsuri. Mai mult, o masă de operaţie, o lampă chirurgicală şi alte corpuri de mobilier necesare în noul bloc operator au fost transferate aici din alte săli de intervenţie, însă activitatea chirurgicală nu a început încă.

„Noul bloc operator face parte din proiectul de reabilitare şi modernizare a UPU. Sălile de operaţie sunt gata, însă, momentan, nu s-a intrat cu pacienţi cu politraumatisme. Singura intervenţie care a avut loc în acest bloc operator a aparţinut colegilor din cadrul compartimentului de transplant hepatic al spitalului“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Decizie pentru mai multe specialităţi

Conform deciziei conducerii spitalului prin care s-a hotărât destinaţia şi organizarea noului bloc operator, acesta trebuie să deservească specialităţile de chirurgie, neurochirurgie, chirurgie vasculară, ortopedie, chirurgie plastică, oftalmologie precum şi activitatea de prelevare organe şi de transplant. Până în prezent, decizia este respectată doar în ceea ce priveşte activitatea de transplant, în termen de o lună de la inaugurarea blocului operator care deserveşte compartimentului de transplant hepatic chirurgii ieşeni realizând o singură intervenţie în acest sens.

Conform declaraţiilor oferite la inaugurarea blocului operator (n.r., 11 mai) de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, existenţa unui compartiment de transplant hepatic la Iaşi a fost condiţionată de o infrastructură nouă, singura opţiune a conducerii spitalului fiind spaţiul proaspăt reabilitat şi modernizat din UPU, cu toate că discuţiile şi demersurile în vederea acreditării au fost demarate de cel puţin trei ani.

„O activitate de transplant la aşa nivel nu se poate desfăşura într-un spital foarte vechi. Pentru această activitate este nevoie de o infrastructură nouă, pentru a evita toate infecţiile intercurente care pot apărea într-un spital vechi. A fost prima condiţie pe care am impus-o spitalului: să fie o structura nouă pe care să o putem modela după necesităţile unor circuite obligatorii în transplant, ca structura să poată fi menţinută la un anumit standard ca să nu existe pericolul unor infecţii post-transplant“, a declarat atunci dr. Victor Zota, coordonatorul activităţii de transplant din Bucureşti.

Când se vor face aici operaţii?

Noul bloc operator al Spitalului „Sfântul Spiridon“ este parte a proiectului de reabilitare şi modernizare a UPU demarat în 2013. Investiţia, în valoare de 10,5 milioane de lei, a aparţinut în totalitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Iaşi contribuind cu o investiţie de 250.000 de lei pentru construirea celor două pasarele care leagă UPU de clinicile spitalului.

Potrivit conducerii Spitalului „Sfântul Spiridon“, activitatea chirurgicală propriu-zisă va începe în noul bloc operator cel mai devreme la sfârşitul lunii iunie.

„Blocul operator este gata, dar încă nu este folosit pentru că ne lipsesc unele instrumente necesare. De exemplu, pentru ortopedie trebuie să achiziţionăm un arcoscop. S-a discutat acest lucru într-un comitet director, instrumentul va fi achiziţionat, la fel cum vom mai cumpăra şi altele. Avem, de asemenea, şi o problemă cu necesarul de personal, în sensul că asistentele medicale care vor activa acolo trebuie dublate, pentru că noi le transferăm dintr-o parte în alta. Cu această situaţie ne-am confruntat şi atunci când s-a efectuat transplantul, dar s-a găsit o soluţie. Eu cred că spre finalul lunii iunie vom putea intra în sălile de operaţie din noul bloc operator“, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.