anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Salinoterapia, benefică pentru cei cu probleme respiratorii

GALERIE
CONF.-PARASCHIVA-POSTOLACHE
 • CONF.-PARASCHIVA-POSTOLACHE
- +

Florin Marica, 56 ani, Iași: ”Am fost fumător mulți ani și am rămas cu o bronșită destul de supărătoare. Medicul meu de familie mi-a spus că mă pot ajuta câteva ședințe de salinoterapie. Eu am propria afacere și nu pot pleca mai mult de 2 zile în vacanță. De aceea, vă rog să îmi spuneți dacă sunt eficiente și salinele de suprafață”.

Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Terapia în salinele de profunzime a început în secolul al XII-lea în Polonia și apoi s-a extins în toată Europa, SUA și Canada. Este o metodă alternativă de terapie datorită beneficiilor în multiple afecțiuni cum sunt cele ale căilor respiratorii superioare, care țin de sfera ORL, ale căilor aeriene inferioare (din sfera pneumologiei) și afecțiuni alergologice. 

În plus, contribuie la creșterea imunității în plan general, având și efecte de calmare și reducere a anxietății. Pentru ca pacienții să aibă acces cât mai ușor la această metodă alternativă de tratament, pe parcursul anilor s-au dezvoltat salinele de suprafață - cele artificiale.

Se consideră că o ședință de 30-45 de minute într-o salină de suprafață este echivalentă cu a sta  4 până la 6 ore în salina de profunzime. Este recomandat ca orice salină de suprafață să aibă toți pereții din sare (inclusiv tavanul și podeaua). Dacă pe lângă aceste condiții mai au și un halogenerator, crește mult concentrația de aerosoli salini și, în consecință, și efectul terapeutic. În câteva minute respirația devine mai ușoară și începi să te relaxezi. 

Bineînțeles, cei care au timp pot face o cură în salinele naturale, de profunzime. 

Salinoterapia este recomandată în afecțiunile respiratorii cronice cum este astmul bronșic, BPOC, bronșiectaziile etc. Accesul acestor pacienți trebuie limitat doar atunci când au o boală respiratorie acută, viroză sau gripă, pentru a nu transmite virusurile celorlalte persoane. În rest, pentru  afecțiunile respiratorii cronice, ședințele de salinoterapie sunt extrem de benefice. Astfel de pacienți au secreții multe, vâscoase, aderențe de pereții arborelui traheo-bronșic, pe care  nu le pot elimina. 

În momentul în care aerosolii pătrund în căile respiratorii, ajută la fluidifierea secrețiilor bronșice și expectorația este mult mai ușoară. Se recomandă ședințele până când aceste secreții se reduc sau dispar, în funcție de afecțiune.

Practic, aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate în suspensie într-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Acești aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase, care pot rămâne în atmosferă intervale de timp cuprinse de la câteva ore până la durate de ordinul zilelor, săptămânilor sau chiar anilor. Durata de plutire este condiționată de umiditate, temperatură, mișcarea aerului, variațiile de presiune etc. Aceste micro-particule ,,plutesc” datorită ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apă din atmosferă, anumitor interacțiuni electro-chimice. Particulele de sare au o încărcătură negativă considerabilă (6-10 nK/m3 ), iar suprafața căilor respiratorii are o ușoară încărcătură electrică pozitivă. Din această cauză microparticulele de sare au capacitatea de a pătrunde în sistemul respirator și de a se “lega” de epiteliul căilor respiratorii.

Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5-0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe.

Aerosolii de dimensiuni mici (0,1-0,5 microni) ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Astfel, aerosolii salini realizează dezinfecție, fluidizare a secrețiilor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor, reducerea pH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea micro-organismelor iritante. Aerosolii măresc amplitudinea respirației și ajută sistemul imunitar.

La unii dintre noi efectele sunt imediate, pe când, la alții efectele se văd după mai multe ședințe, însă unii dintre noi s-ar putea să nu le simțim deși ele se produc. Este important de reţinut că, în principiu, după primele 2-3 ședințe de salinoterapie, poate să apară tusea productivă care poate fi însoțită și de expectorații. Nu trebuie să vă panicați, nu ați răcit, este primul efect al salinoterapiei. Trebuie reținut faptul că o salină este de 9 ori mai aseptică (sterilă) decât o sală de operație, în care nu există și nu se dezvoltă microbi. 

Adesea, sunt întrebată cât de des trebuie să se meargă la salină. Dacă persoana respectivă nu are probleme ale aparatului respirator și doreşte doar să se relaxeze și să își întărească sistemul imunitar într-un mod natural sunt recomandate 5 ședințe de cel puțin 3-4 ori pe an.

Dacă sistemul munitar este slăbit și apar des răceli sau alte probleme ale aparatului respirator (aici includem alergiile, problemele legate de insomnii sau de anxietate etc) se recomandă cel puțin 10 ședințe, de 2-3 ori pe an.

Însă, dacă există probleme mai grave ale aparatului respirator (cum ar fi spre exemplu astmul bronşic sau bronșita cronică) se recomandă 15 ședințe,  de cel puțin 3-4 ori pe an.

Este recomandat ca tratamentul să înceapă după ce discutați cu medicul dvs curant.

De ce este benefică salinoterapia? Datorită lipsei alergenilor și a poluanților inhalatori iritativi, a temperaturii constante a aerului (15-16 C°), a umidității relative a aerului 59-60%, a curenților de aer cu viteză redusă - practic insesizabili, a concentrației crescute de CO2, care stimulează respirația, a concentrației scăzute de ozon, care scade spasmul muscular bronșic și a pH-ului scăzut al aerului, cu efect bacteriostatic.

Trebuie să știți că salinoterapia nu este indicată în stadiul acut al bolilor respiratorii, în tuberculoza activă, în bolile neoplazice, insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială necontrolată medicamentos, în infarctul miocardic recent sau angina pectorală, în hemoragii, hemoptizii (tuse cu sânge) sau insuficiența respiratorie”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Redacția

Învățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an

Profesorul din județul Vaslui care a bătut un elev cu un băț peste palme pentru că nu știa tabla înmulțirii a fost sancționat.Comisia de disciplină și Consiliul de Administrație al școlii au decis diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni și scăderea calificativului la următoarea evaluare.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.