Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Salinoterapia, benefică pentru cei cu probleme respiratorii

GALERIE
CONF.-PARASCHIVA-POSTOLACHE
  • CONF.-PARASCHIVA-POSTOLACHE
- +

Florin Marica, 56 ani, Iași: ”Am fost fumător mulți ani și am rămas cu o bronșită destul de supărătoare. Medicul meu de familie mi-a spus că mă pot ajuta câteva ședințe de salinoterapie. Eu am propria afacere și nu pot pleca mai mult de 2 zile în vacanță. De aceea, vă rog să îmi spuneți dacă sunt eficiente și salinele de suprafață”.

Conf. Dr. Paraschiva Postolache, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Terapia în salinele de profunzime a început în secolul al XII-lea în Polonia și apoi s-a extins în toată Europa, SUA și Canada. Este o metodă alternativă de terapie datorită beneficiilor în multiple afecțiuni cum sunt cele ale căilor respiratorii superioare, care țin de sfera ORL, ale căilor aeriene inferioare (din sfera pneumologiei) și afecțiuni alergologice. 

În plus, contribuie la creșterea imunității în plan general, având și efecte de calmare și reducere a anxietății. Pentru ca pacienții să aibă acces cât mai ușor la această metodă alternativă de tratament, pe parcursul anilor s-au dezvoltat salinele de suprafață - cele artificiale.

Se consideră că o ședință de 30-45 de minute într-o salină de suprafață este echivalentă cu a sta  4 până la 6 ore în salina de profunzime. Este recomandat ca orice salină de suprafață să aibă toți pereții din sare (inclusiv tavanul și podeaua). Dacă pe lângă aceste condiții mai au și un halogenerator, crește mult concentrația de aerosoli salini și, în consecință, și efectul terapeutic. În câteva minute respirația devine mai ușoară și începi să te relaxezi. 

Bineînțeles, cei care au timp pot face o cură în salinele naturale, de profunzime. 

Salinoterapia este recomandată în afecțiunile respiratorii cronice cum este astmul bronșic, BPOC, bronșiectaziile etc. Accesul acestor pacienți trebuie limitat doar atunci când au o boală respiratorie acută, viroză sau gripă, pentru a nu transmite virusurile celorlalte persoane. În rest, pentru  afecțiunile respiratorii cronice, ședințele de salinoterapie sunt extrem de benefice. Astfel de pacienți au secreții multe, vâscoase, aderențe de pereții arborelui traheo-bronșic, pe care  nu le pot elimina. 

În momentul în care aerosolii pătrund în căile respiratorii, ajută la fluidifierea secrețiilor bronșice și expectorația este mult mai ușoară. Se recomandă ședințele până când aceste secreții se reduc sau dispar, în funcție de afecțiune.

Practic, aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate în suspensie într-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Acești aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase, care pot rămâne în atmosferă intervale de timp cuprinse de la câteva ore până la durate de ordinul zilelor, săptămânilor sau chiar anilor. Durata de plutire este condiționată de umiditate, temperatură, mișcarea aerului, variațiile de presiune etc. Aceste micro-particule ,,plutesc” datorită ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apă din atmosferă, anumitor interacțiuni electro-chimice. Particulele de sare au o încărcătură negativă considerabilă (6-10 nK/m3 ), iar suprafața căilor respiratorii are o ușoară încărcătură electrică pozitivă. Din această cauză microparticulele de sare au capacitatea de a pătrunde în sistemul respirator și de a se “lega” de epiteliul căilor respiratorii.

Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5-0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe.

Aerosolii de dimensiuni mici (0,1-0,5 microni) ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Astfel, aerosolii salini realizează dezinfecție, fluidizare a secrețiilor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor, reducerea pH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea micro-organismelor iritante. Aerosolii măresc amplitudinea respirației și ajută sistemul imunitar.

La unii dintre noi efectele sunt imediate, pe când, la alții efectele se văd după mai multe ședințe, însă unii dintre noi s-ar putea să nu le simțim deși ele se produc. Este important de reţinut că, în principiu, după primele 2-3 ședințe de salinoterapie, poate să apară tusea productivă care poate fi însoțită și de expectorații. Nu trebuie să vă panicați, nu ați răcit, este primul efect al salinoterapiei. Trebuie reținut faptul că o salină este de 9 ori mai aseptică (sterilă) decât o sală de operație, în care nu există și nu se dezvoltă microbi. 

Adesea, sunt întrebată cât de des trebuie să se meargă la salină. Dacă persoana respectivă nu are probleme ale aparatului respirator și doreşte doar să se relaxeze și să își întărească sistemul imunitar într-un mod natural sunt recomandate 5 ședințe de cel puțin 3-4 ori pe an.

Dacă sistemul munitar este slăbit și apar des răceli sau alte probleme ale aparatului respirator (aici includem alergiile, problemele legate de insomnii sau de anxietate etc) se recomandă cel puțin 10 ședințe, de 2-3 ori pe an.

Însă, dacă există probleme mai grave ale aparatului respirator (cum ar fi spre exemplu astmul bronşic sau bronșita cronică) se recomandă 15 ședințe,  de cel puțin 3-4 ori pe an.

Este recomandat ca tratamentul să înceapă după ce discutați cu medicul dvs curant.

De ce este benefică salinoterapia? Datorită lipsei alergenilor și a poluanților inhalatori iritativi, a temperaturii constante a aerului (15-16 C°), a umidității relative a aerului 59-60%, a curenților de aer cu viteză redusă - practic insesizabili, a concentrației crescute de CO2, care stimulează respirația, a concentrației scăzute de ozon, care scade spasmul muscular bronșic și a pH-ului scăzut al aerului, cu efect bacteriostatic.

Trebuie să știți că salinoterapia nu este indicată în stadiul acut al bolilor respiratorii, în tuberculoza activă, în bolile neoplazice, insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială necontrolată medicamentos, în infarctul miocardic recent sau angina pectorală, în hemoragii, hemoptizii (tuse cu sânge) sau insuficiența respiratorie”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre coeziunea NATO (II)

Lucian DÎRDALA

Despre coeziunea NATO (II)

Probabil în consonanţă cu viziunea sa asupra lumii afacerilor, domnul Trump nu crede în asocierile pe termen lung, care limitează marja de acţiune a statelor (în cazul de faţă, a Statelor Unite). În fine, trebuie menţionat faptul că în rândul sfătuitorilor săi oficiali şi neoficiali se numără şi adepţi ai tezei potrivit căreia NATO nu (mai) este un instrument adecvat de promovare a intereselor americane.

opinii

Trăiască lupta pentru pace! Dosar Vladimir Putin (II)

Florin CÎNTIC

Trăiască lupta pentru pace! Dosar Vladimir Putin (II)

Privind cu scârbă la interviul luat de o slugă mizerabilă (alungată de la Fox!) tiranului sociopat de la Kremlin, am început să mă întreb „cum de s-a putut ajunge atât de departe?” Astfel încât am recitit câteva dintre articolele publicate de mine aici, în ultimul deceniu, pe această temă. Le reunesc pedagogic, menţionând data apariţiei la final, pentru cei care mai judecă încă şi, vorba cronicarului ca „să să ştie!”.

Un muzician vizionar: Richard Oschanitzky (I)

Alex VASILIU

Un muzician vizionar: Richard Oschanitzky (I)

Iată un nume intrat din nou, începând din 1999, în atenţia publicului şi a muzicienilor români datorită Festivalului Internaţional organizat de TVR Iaşi mai întâi cu contribuţia filialei din Iaşi a Deutsches Zentrum. „Din nou” pentru că, din 1955 până în 1979, Richard Oschanitzky a fost o speranţă a muzicii româneşti, un caz special, o prezenţă constantă în lumea artistică românească, o legendă. 

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

pulspulspuls

Discuţii pe uaţap în famiglia unei senatoare de Iaşi. Multe drăgălăşenii

Discuţii pe uaţap în famiglia unei senatoare de Iaşi. Multe drăgălăşenii

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne-a adus aseară curierul de Bucale, cu trenul de noapte: taman stenogramele alea dintre senatoarea de Iaşi Şoşo şi soţul ei, prim-vicepreşedinte în partidul care-l are la Iaşi şef pe fostul prifect stripăr. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri