Salinoterapia: cum şi pe cine ajută aerosolii?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Salinoterapia: cum şi pe cine ajută aerosolii?

GALERIE
salinoterape
  • salinoterape
- +

Indiferent  dacă e vorba de o salină de suprafaţă sau una de profunzime, salinoterapia este recomandată în afecţiunile respiratorii cronice cum este  Astmul Bronşic, BPOC, Bronşiectaziile etc. Astfel de pacienţi au secreţii multe, vâscoase, aderenţe de pereţii arborelui traheo-bronşic, pe care  nu le pot elimina. În momentul în care aerosolii  pătrund în căile respiratorii ajută la fluidifierea secreţiilor bronşice şi la o expectoraţie mult mai uşoară

Conf. univ. dr. Paraschiva Postolache,  şefa Secţiei Clinice Recuperare Medicală  Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare, Iaşi:”Terapia în salinele de profunzime a început în secolul al XII-lea în Polonia şi apoi s-a extins în toată Europa, SUA şi Canada. Este o metodă alternativă de terapie datorită beneficiilor în multiple afecţiuni cum sunt cele ale căilor respiratorii superioare, care  ţin de sfera ORL, ale căilor aeriene inferioare (din sfera pneumologiei) şi afecţiuni alergologice. În plus, contribuie la creşterea imunităţii în plan general şi s-a constatat că are şi efecte de calmare şi reducere a anxietăţii. Pentru ca pacienţii să aibă acces cât mai uşor la  această metodă alternativă de tratament, pe parcursul anilor s-au dezvoltat salinele de suprafaţă – cele artificiale. Recomandăm acestor pacienţi şi terapia în salinele de suprafaţă. Se consideră că o şedinţă  de 30-45 de minute într-o  salină de suprafaţă, este echivalentă cu a sta  4 până la 6 ore în salina de profunzime. Bineînţeles, nu toate salinele de suprafaţă oferă  posibilitatea de a inhala aceeaşi cantitate de aerosoli salini. Salinele de suprafaţă funcţionează pe mai multe principii. Se pare că cele mai bune sunt cele care au acele halogeneratoare de aerosoli şi care datorită acestora creează o concentraţie  mare  de sare. Oricum, e recomandat ca orice salină de suprafaţă  să aibă toţi pereţii din sare – pereţii laterali, tavanul, podeaua. Dacă pe lângă aceste condiţii mai au şi un halogenerator, creşte mult concentraţia  de aerosoli salini şi în consecinţă şi efectul terapeutic.

Într-o salină de suprafaţă, care îndeplineşte aceste condiţii,  simţi imediat ce ai intrat efectul aerosolilor salini puternici. În câteva minute respiraţia devine mai uşoară şi începi să te relaxezi. Am observat acest  efect în salinele de suprafaţă pe care le-am vizitat şi care îndeplineau condiţiile enumerate mai sus, cum este de exemplu salina de suprafaţă de la Spitalul Dobriţa din Târgul Jiu, Salina Sănătăţii din Bucureşti, de la Zalău etc. Repet: dacă doriţi să faceţi salinoterapie într-o salină de suprafaţă interesaţi-vă dacă funcţionează pe principiul generatorului deoarece acestea  au cea mai bună concentraţie de aerosoli salini. Am vizitat şi alte saline de suprafaţă care funcţionează  pe alte principii dar nu am resimţit atât de puternic şi atât de repede efectele aersolilor salini.

Cum ajută aerosolii

Bineînţeles, cei care au timp şi îşi permit pot merge pentru o cură în salinele naturale, de profunzime. Numai că aceasta presupune zile libere de la serviciu şi plecarea din oraş. Enumăr doar câteva: Slănic Moldova, Slănic Prahova,  Salina de la  Turda amenajată recent prin fonduri europene etc. De precizat că, indiferent  dacă e vorba de o salină de suprafaţă sau una de profunzime, salinoterapia este recomandată în afecţiunile respiratorii cronice cum este  Astmul Bronşic, BPOC, Bronşiectaziile etc. Bineînţeles, nu  vom trimite aceşti pacienţi la salinoterapie atunci când au o viroză deoarece pot transmite afecţiunea  şi celorlalţi care fac salinoterapie (atunci când pacientul are febră, tuse, strănut – practic o viroză respiratorie, sau, mai grav,  gripă). De punctat că, în rest, pentru  afecţiunile respiratorii cronice şedinţele de salinoterapie sunt extrem de benefice. Astfel de pacienţi au secreţii multe, vâscoase, aderenţe de pereţii arborelui traheo-bronşic, pe care  nu le pot elimina. În momentul în care aerosolii  pătrund în căile respiratorii ajută la fluidifierea secreţiilor bronşice şi la o expectoraţie mult mai uşoară. Se recomandă şedinţele până când aceste secreţii se reduc sau dispar, în funcţie de afecţiune”.

Cât de repede apar efetele salinoterapiei?

La unii dintre noi efectele sunt imediate, pe când, la alţii efectele se văd după mai multe şedinţe, iar, la unii dintre noi s-ar putea să  nici nu le simţim deşi ele se produc. Este important de reţinut că, în principiu (nu e neapărat o regulă)  după primele 2-3 şedinţe de salinoterapie poate apărea  tusea productivă, care poate fi însoţită şi de expectoraţii. Nu trebuie să vă panicaţi, nu aţi răcit, este primul efect al salonoterapiei.  Nu trebuie să intraţi în panică deoarece e perfect normal, nu aţi răcit. Trebuie reţinut faptul că o salină este de 9 ori mai aseptică (sterilă) decât o sală de operaţie, în sare nu există şi nu se dezvoltă microbii. Faptul că o persoană expectorează şi se “desfundă” nu e un lucru rău, probabil e neplăcută tusea dar, pe parcursul şedinţelor,  lucrurile se îndreaptă”.

Cât de des trebuie să merg la salină?

*Dacă nu aveţi probleme ale aparatului respirator, doriţi doar să vă relaxaţi şi să vă întăriţi sistemul imunitar într-un mod natural sunt recomandate 5 şedinţe de cel puţin 3-4 ori pe an (în principiu, dar nu e o  regulă strictă).

*Dacă sistemul munitar e slăbit şi apar des răcelile şi/ sau alte probleme ale aparatului respirator (aici includem alergiile, problemele legate de insomnii sau de anxietate, etc) se recomandă cel puţin 10 şedinţe de 2-3 ori pe an.

*Dacă există probleme mai grave ale aparatului respirator (cum ar fi spre exemplu astmul său bronşita cronică) se recomandă 15 şedinţe  de cel puţin 3-4 ori pe an.

*Aceste recomandări sunt cu caracter orientativ, este recomandat să consultaţi un medic specialist care  cunoaşte istoria dumneavostră medicală şi înţelege efectele benefice ale salinoterapiei asupra sănătăţii.

De ce este benefică salinoterapia?

Datorită parametrilor fizico-chimici ai microclimatului din salină:

*lipsa alergenilor şi a poluanţilor inhalatorii iritativi

*temperatura constantă a aerului (15-16 C°)

*umiditatea relativă a aerului 59-60%

*curenţi de aer cu viteză redusă, fiind practic insesizabili şi rezultând un climat confortabil

*concentraţia crescută de CO2, care stimulează respiraţia

*concentraţia scăzută de ozon, ce scade spasmul muscular bronşic

*pH-ul scăzut al aerului, cu efect bacteriostatic

*În salină sunt inhalaţi aerosoli salini prin care se tratează diverse afecţiuni în special afecţiunile respiratorii. Aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate în suspensie într-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Aceşti aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase, care pot rămâne în atmosfera intervale de timp cuprinse de la câteva ore până la durate de ordinul zilelor, săptămânilor sau chiar anilor. Durata de plutire este condiţionată de umiditate, temperatura, mişcarea aerului, variaţiile de presiune etc. Aceste micro-particule ,,plutesc” datorită ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apă din atmosferă, anumitor interacţiuni electro-chimice. Particulele de sare au o încărcătură negativă considerabilă (6-10 nK/m3 ), iar suprafaţa căilor respiratorii are o uşoară încărcătură electrică pozitivă. Din această cauză microparticulele de sare au capacitatea de a pătrunde în sistemul respirator şi de a se “lega” de epiteliul căilor respiratorii.

*Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5-0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavităţile nazale, faringe.

*Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu mărimi între 0,1-0,5 ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

*Prin absortia de către aceste organe, aerosolii salini realizează acţiunile de dezinfecţie, fluidizare a secreţiilor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticităţii membranelor celulelor,reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiraţie, reducerea micro-organismelor iritante. Aerosolii măresc  amplitudinea respiraţiei, şi ajută sistemul imunitar !

Contraindicaţii

*Stadiul acut al bolilor respiratorii

*Tuberculoză activă

*Boli neoplazice

*Insuficienţă cardiacă sau hipertensiune arterială necontrolate medicamentos

*Infarct miocardic recent sau angină pectorală

*Hemoragii, hemoptizii(tuse cu sânge)

*Insuficienţă respiratorie

Curs: “Reabilitarea pulmonară, salinoterapia şi climatoterapia” la Iaşi

Cursul postuniversitar: “Reabilitarea pulmonară, salinoterapia şi climatoterapia” va fi organizat în perioada 23 - 27 martie, la Iaşi, în Secţia Clinică Recuperare Medicală Respiratorie (SCRMR) a Spitalului Clinic de Recuperare (SCR). Cursul se adresează medicilor specialişti şi rezidenţi din orice specialitate, bioinginerilor, asistenţilor medicali şi sociali, terapeuţilor ocupaţionali şi fizioterapeuţilor, fiind creditat de Colegiul Medicilor din România cu 30 de credite EMC. Prezentările teoretice şi practice interactive din perioada cursului vor fi susţinute de specialişti în domeniu şi au ca scop aprofundarea pregătirii participanţilor în domeniul reabilitării respiratorii, salinoterapiei şi climatoterapiei, a educaţiei pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice în ceea ce priveşte manifestarea acestora şi a rolului salinoterapiei şi a modificărilor climatice, asupra dispozitivelor şi a tehnicilor de administrare a medicamentelor, pentru a creşte complianţa, aderenţa şi persistenţa acestora la tratamentul medicamentos, asupra dispozitivelor de antrenament a musculaturii respiratorii, a kinetoterapiei, aerosoloterapiei şi a hidroterapiei cu apă sulfuroasă etc. “Aceste informaţii sunt utile pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice şi comorbidităţi pentru a reduce simptomatologia diurnă şi nocturnă, anxietatea şi depresia, numărul şi gravitatea exacerbărilor şi durata de spitalizare pentru acestea şi de a creşte intervalul de timp dintre ele, de a reduce adresabilitatea la medic şi consumul medicamentelor de urgenţă, de a îmbunătăţi capacitatea de efort şi calitatea vieţii şi de a reduce costurile totale pentru societate, pacient şi familie şi de a creşte complianţa, persistenţa şi aderenţa la tratamentul de reabilitare pulmonară şi, în special, la cel medicamentos, precum şi reintegrarea socio-profesională. a declarat coordonatorul cursului postuniversitar, conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, fondatorul şi coordonatorul Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al SRP. Organizat sub forma atelierelor de lucru, cursul oferă o oportunitate excelentă pentru informare, pentru găsirea de soluţii într-un cadru profesional atât pentru temele menţionate, cât şi pentru alte teme de interes. ”La Iaşi, în perioada 23 – 27 martie 2020, sunt aşteptaţi specialiştii din întreaga ţară implicaţi şi interesaţi de activitatea de reabilitare respiratorie.

La Secţia Clinică Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare se vor dezbate teoretic şi practic noţiunile de bază dar şi cele mai noi aspecte din acest domeniu, prevăzute de ghidurile şi standardele internaţionale, pentru a dezvolta şi creşte numărul de centre de reabilitare respiratorie din ţară în beneficiul pacientului cu afecţiuni respiratorii cronice. Organizarea acestui curs reprezintă continuitatea acţiunilor educative pe tema reabilitării pulmonare începute în zona Moldova de peste 20 de ani şi extinse apoi în toată ţara, organizate de sine stătătoare sau în cadrul unor manifestări de anvergură ştiinţifică ale Societăţii Române de Pneumologie, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Spitalului Clinic de Recuperare, ambele din Iaşi, sub patronajul unor foruri profesionale internaţionale (CHEST – American College of Chest Physicians, European Respiratory Society), cu participarea specialiştilor din acest domeniu din ţară şi din străinătate”, a încheiat conf. univ. dr. Paraschiva Postolache.   Partenerii instituţionali sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Grupul de Lucru de Reabilitare Respiratorie al SRP, Spitalul Clinic de Recuperare, Iaşi, şi Colegiul Medicilor din România, cursul făcând parte şi din Acţiunea COST: CA 15208 – RANCARE, de îmbunătăţire a asistenţei medicale pentru siguranţa pacientului. Informatiile privind înscrierea se găsesc pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.