Salvamontiștii au testat un rucsac zburător: Un traseu montan de o oră jumate, făcut în doar 2 minute

marți, 21 mai 2024, 09:35
2 MIN
 Salvamontiștii au testat un rucsac zburător: Un traseu montan de o oră jumate, făcut în doar 2 minute

Salvamontiștii din Alba au testat primul rucsac cu care se poate zbura, la propriu, pentru a ajunge mai repede la intervenții. Un traseu de o oră și jumătate a fost făcut în doar două minute, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Cu un astfel de echipament performant, persoanele accidentate pe munte ar putea beneficia de primul ajutor în doar câteva minute. Salvamontiștii din Alba au participat la un exercițiu de testare a dispozitivului. Pilotul s-a ridicat de la sol cu ajutorul rucsacului zburător și a plecat către victimă, pe crestele montane.

”Persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Deci nu va putea să ducă tot ce are nevoie, nu poate să transporte bolnavul. Scopul lui principal este să ajungă cineva să acorde primul ajutor rapid până ajunge fie elicopterul, fie echipajul care vine terestru. La acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat împreună cu fabricanții acestui echipament testele pe care le vedeți la Alba, pentru a ne da seama de utilitatea lor, de modul în care pot fi integrate în sistemul de urgență. Normal că va dura până vom găsi soluții să avem astfel de dotări în țară”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

Salvamontiștii care vor folosi jetpack-ul au nevoie de o pregătire intensă.

„Cursul care se face pentru a opera un astfel de aparat durează patru săptămâni, dar în primul rând e nevoie de o bună pregătire a salvatorului, pentru că acest salvator va merge în munte, va trebui să lucreze acolo, va trebui să-și caute locuri de unde să aterizeze și din care să poată zbura. Apoi va trebui să ajungă la accidentat, să acorde primul ajutor, să mențină funcțiile vitale până când vor ajunge salvatorii. În primul rând, trebuie să aibă pregătire montană adecvată, trebuie să cunoască bine muntele”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.

Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire. Jet Packul este folosit deja în Marea Britanie și Irlanda.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii