Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

Salvați copiii Iași lansează proiectul SMART HOURS - Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate

GALERIE
centru
  • centru
- +

Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială B. P. Hașdeu Iași lansează proiectul „SMART HOURS - Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate”, co-finanțat de Consiliul Local Iași. Prin intermediul acestui proiect, vom putea sprijini 30 de copiii din Municipiul Iași care părinți plecați la muncă în străinătate precum și pe  părinții acestora.

Regiunea de Nord Est are un număr de 29.333 de copii care au părinți plecați, iar Iașiul se află pe locul al doilea cu un număr de 6.028 de copii din care 1.357 de copii au ambii părinți plecați, 4.025 de copii au un părinte plecat și 646 de copii au doar un părinte și acela este plecat la muncă în străinătate.

Studiile arată că migraţia părinţilor afectează grav echilibrul familiei rămase în ţară şi se răsfrânge în mod negativ mai ales faţă de copii. Situația copiilor cu părinți plecaţi la muncă în străinătate are consecințe profunde la nivel emoțional, existând riscul apariției unor tulburări psiho-comportamentale din cauza separării îndelungate de părinţi. Acestea pot avea repercusiuni la nivelul şcolarizării (putând creşte riscul de abandon şcolar), delincvenţei juvenile, violenţei şi manifestărilor depresive ce pot duce până la suicid (aşa-numitul “Sindrom Italia”).

O altă consecință îngrijorătoare o reprezintă riscul crescut de abandon școlar. Astfel, conform datelor Eurostat de la nivelul UE, în 2017 România are de departe cea mai ridicată rată de părăsire timpurie a școlii – 18,1% (VEDEȚI AICI).

Conform Studiului privind elevii cu părinți plecați la muncă în străinătate(2019), realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași, cel mai mare număr de situații de risc de abandon școlar în rândul copiilor care au părinți plecați în străinătate îl întâlnim la nivelul ciclului gimnazial (cu un total de 3756 elevi) și la nivelul celui primar (cu un total de 3640 elevi) (VEDEȚI AICI).

Proiectul îşi propune să prevină abandonul școlar în rândul a 30 de copii din Municipiul Iași care au părinți plecați la muncă în străinătate. Pentru aceasta se vor acorda servicii de asistenţă educaţională, psihologică şi socială. De asemenea, proiectul are și o componentă inovativă realizată prin înființarea și dezvoltarea unui atelier IT în cadrul căruia se vor susține module de IT pentru cei 30 de copii. Aceste module vor avea ca scop dezvoltarea abilităților digitale, gândirea algoritmică și alfabetizarea digitală. Astfel, cei 30 de copii vor învăţa cum să abordeze logic o temă și cum să-și îmbunătățească abilitățile de rezolvarea problemelor, vor deveni utilizatori activi ai tehnologiei și vor putea să se folosească de cunoștințele dobândite în orice carieră vor alege mai departe. Copiii vor învăța prin joc, vor lucra în echipe și vor fi implicați activi în învățare.

De asemenea se vor acorda servicii de asistență socială și psihologică pentru 20 de părinți sau persoane care au îngrijă copii care au părinți plecați la muncă în străinătate. Prin acordarea acestor servicii părinții își vor îmbunătăți modul de relaționare și comunicare cu copii, vor ști cum să răspundă nevoilor emoționale ale copiilor și vor putea să gestioneze situațiile dificile cu care se confruntă.

În acest mod se va preveni abandonul şcolar, se vor diminua manifestările emoţionale şi comportamentale a acestor copii, iar familia va beneficia de consiliere privind modul de educare a copiilor şi vor fi sprijiniţi în rezolvarea  problemelor sociale cu care aceştia se confruntă. Toate aceste activități au ca scop reducerea timpurie a părăsirii timpurii a școlii.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri