Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Salvaţi de nea Cornel

GALERIE
gin
  • gin
- +

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

Echipa de fotbal Politehnica Iaşi reia în scurt timp drumul spre reconectarea la prima ligă, unde clubul din Copou pretinde că îşi are locul. Deşi politica municipală în domeniul sportului nu este, în general de lăudat, în acest an fotbalul face excepţie, având la dispoziţie un buget record pentru eşalonul secund, de care ar fi fericite şi destule echipe din Superliga. S-a considerat sezonul precedent, sub comanda lui Costel Enache, unul de acumulări urmând ca în acesta să se atace frontal promovarea şi pe baza faptului că eşalonul este sărăcăcios în echipe cu pretenţii, acum e momentul promovării deşi anul electoral este 2024. Echipa este pe locul II, la doar două puncte de CSA Steaua, care nu are drept de promovare şi egală cu Oţelul Galaţi, unde experienţa lui Dorinel Munteanu poate ajuta formaţia dunăreană să sară peste etape incipiente. Restul contează prea puţin, „viesparul” din Şoseaua Ştefan cel Mare bâzâie mai mult spre o nouă ratare, deşi Dinamo are o poziţie bună, cel puţin matematic, de a ataca intrarea în play-off. În plus trei ultimele etape ale sezonului regulat oferă un program lejer ieşenilor, cu adversari de la locul 12 în jos.

Sezonul de acumulări amintit ar fi trebuit să ofere măcar un schelet pe care să se poate bizui echipa în anul promovării, dar n-a fost deloc aşa. Claudiu Niculescu a fost nevoit să reia construcţia de la capăt, ceea ce n-a reuşit decât în mică măsură, astfel fiind adus în Copou un tehnician de forţă, Leo Grozavu, bun prieten cu preşedintele Cornel Şfaiţer.

Iată că spre finalul anului, a explodat problema unor datorii neonorate la timp, boală cronică în Copou care putea să taie finanţarea clubului de la bugetul local. Conducerea executivă a clubului, cu tot amatorismul ei, n-avea cum să nu ştie de aceste probleme, dar tot a temporizat, probabil cu speranţa secretă că „rezolvă nea Cornel”. Asta deşi Şfaiţer a considerat de la bun început că problema datoriilor vechi nu este a sa, ci a managerilor de baştină, Cojocaru şi Briaur. Acesta a fost unul dintre motivele care au întârziat demararea transferurilor, deşi „băieţii” lucrau intens la rezilierea contractelor celor indezirabili. În cele din urmă, duşul rece (ce poate fi mai dureros decât să cazi din grădinile Edenului în cazanele cu smoală?) s-a rezolvat tot prin mâna lui Cornel Şfaiţer la care clubul din Copou mai are datorii.

Prin urmare, s-a umblat din nou la transferuri, în condiţiile în care tinerii de pepinieră vizaţi şi jucătorii în probe au cam decepţionat în testul cu echipa din Rădăuţi. Mulţi au stâmbat din nas la apariţia croatului de 37 (!) de ani Katanec, într-o zonă (centrul apărării) în care sunt probleme serioase, ba chiar şi la ultimele două achiziţii. Discuţiile frecvente sunt pe temele „Ce ne trebuie nouă al treilea vârf al Rapidului” sau „dacă era bun Itu ăla rămânea la Cluj”. Şi încă cu împrumut...

Referitor la al treilea vârf din Giuleşti, este adevărat că Dugandzic sau chiar Luckassen ar fi fost lovituri mai tari pentru Poli, dar nu trebuie uitat că suntem în Liga a doua şi luăm ce ne permitem. Şi luăm cu împrumut, fiindcă nu le miroase bine jucătorilor care au fost în vestiare mai selecte să stea prea mult în eşalonul secund. De altfel, este foarte probabil ca Jakub Vojtus să rămână în Copou, dacă Poli promovează. Lucru şi mai clar în cazul lui Itu în care probabilitatea devine certitudine prevăzută în contract. În aceleaşi circumstanţe: dacă se promovează.

În opinia personală, aducerea lui Cătălin Itu este un transfer foarte reuşit. Tânăr de 23 de ani, înalt, talentat şi bun constructor la mijlocul terenului, acolo unde Roman şi Cristea au cam dezamăgit la Poli, jucătorul născut la Dej ar putea să-şi vindece frustrările din grădina lui Dan Petrescu, iar conducătorii clubului, chiar visează să facă o afacere bună cu el, dacă va fi păstrat şi la toamnă, evident în cazul promovării.

În concluzie, prea multe se leagă de această promovare, care nu poate fi ratată. În ochii şi inimile suporterilor, o ratare a accesului în Superligă este o tragedie, iar intrarea doar pe locurile de baraj o dramă. Iar în privinţa manageriatului, definirea unor astfel de eventualităţi stă într-un singur cuvânt: INCOMPETENŢĂ. Totuşi, ultimele mişcări de trupe în Copou arată bine şi se speră că nu se va ajunge la aşa ceva.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri