anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Salvaţi de nea Cornel

GALERIE
gin
  • gin
- +

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

Echipa de fotbal Politehnica Iaşi reia în scurt timp drumul spre reconectarea la prima ligă, unde clubul din Copou pretinde că îşi are locul. Deşi politica municipală în domeniul sportului nu este, în general de lăudat, în acest an fotbalul face excepţie, având la dispoziţie un buget record pentru eşalonul secund, de care ar fi fericite şi destule echipe din Superliga. S-a considerat sezonul precedent, sub comanda lui Costel Enache, unul de acumulări urmând ca în acesta să se atace frontal promovarea şi pe baza faptului că eşalonul este sărăcăcios în echipe cu pretenţii, acum e momentul promovării deşi anul electoral este 2024. Echipa este pe locul II, la doar două puncte de CSA Steaua, care nu are drept de promovare şi egală cu Oţelul Galaţi, unde experienţa lui Dorinel Munteanu poate ajuta formaţia dunăreană să sară peste etape incipiente. Restul contează prea puţin, „viesparul” din Şoseaua Ştefan cel Mare bâzâie mai mult spre o nouă ratare, deşi Dinamo are o poziţie bună, cel puţin matematic, de a ataca intrarea în play-off. În plus trei ultimele etape ale sezonului regulat oferă un program lejer ieşenilor, cu adversari de la locul 12 în jos.

Sezonul de acumulări amintit ar fi trebuit să ofere măcar un schelet pe care să se poate bizui echipa în anul promovării, dar n-a fost deloc aşa. Claudiu Niculescu a fost nevoit să reia construcţia de la capăt, ceea ce n-a reuşit decât în mică măsură, astfel fiind adus în Copou un tehnician de forţă, Leo Grozavu, bun prieten cu preşedintele Cornel Şfaiţer.

Iată că spre finalul anului, a explodat problema unor datorii neonorate la timp, boală cronică în Copou care putea să taie finanţarea clubului de la bugetul local. Conducerea executivă a clubului, cu tot amatorismul ei, n-avea cum să nu ştie de aceste probleme, dar tot a temporizat, probabil cu speranţa secretă că „rezolvă nea Cornel”. Asta deşi Şfaiţer a considerat de la bun început că problema datoriilor vechi nu este a sa, ci a managerilor de baştină, Cojocaru şi Briaur. Acesta a fost unul dintre motivele care au întârziat demararea transferurilor, deşi „băieţii” lucrau intens la rezilierea contractelor celor indezirabili. În cele din urmă, duşul rece (ce poate fi mai dureros decât să cazi din grădinile Edenului în cazanele cu smoală?) s-a rezolvat tot prin mâna lui Cornel Şfaiţer la care clubul din Copou mai are datorii.

Prin urmare, s-a umblat din nou la transferuri, în condiţiile în care tinerii de pepinieră vizaţi şi jucătorii în probe au cam decepţionat în testul cu echipa din Rădăuţi. Mulţi au stâmbat din nas la apariţia croatului de 37 (!) de ani Katanec, într-o zonă (centrul apărării) în care sunt probleme serioase, ba chiar şi la ultimele două achiziţii. Discuţiile frecvente sunt pe temele „Ce ne trebuie nouă al treilea vârf al Rapidului” sau „dacă era bun Itu ăla rămânea la Cluj”. Şi încă cu împrumut...

Referitor la al treilea vârf din Giuleşti, este adevărat că Dugandzic sau chiar Luckassen ar fi fost lovituri mai tari pentru Poli, dar nu trebuie uitat că suntem în Liga a doua şi luăm ce ne permitem. Şi luăm cu împrumut, fiindcă nu le miroase bine jucătorilor care au fost în vestiare mai selecte să stea prea mult în eşalonul secund. De altfel, este foarte probabil ca Jakub Vojtus să rămână în Copou, dacă Poli promovează. Lucru şi mai clar în cazul lui Itu în care probabilitatea devine certitudine prevăzută în contract. În aceleaşi circumstanţe: dacă se promovează.

În opinia personală, aducerea lui Cătălin Itu este un transfer foarte reuşit. Tânăr de 23 de ani, înalt, talentat şi bun constructor la mijlocul terenului, acolo unde Roman şi Cristea au cam dezamăgit la Poli, jucătorul născut la Dej ar putea să-şi vindece frustrările din grădina lui Dan Petrescu, iar conducătorii clubului, chiar visează să facă o afacere bună cu el, dacă va fi păstrat şi la toamnă, evident în cazul promovării.

În concluzie, prea multe se leagă de această promovare, care nu poate fi ratată. În ochii şi inimile suporterilor, o ratare a accesului în Superligă este o tragedie, iar intrarea doar pe locurile de baraj o dramă. Iar în privinţa manageriatului, definirea unor astfel de eventualităţi stă într-un singur cuvânt: INCOMPETENŢĂ. Totuşi, ultimele mişcări de trupe în Copou arată bine şi se speră că nu se va ajunge la aşa ceva.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.