Salvatori de meserie: Ieşenii care intră în foc, coboară în puţuri sau fac bucăţi autoturismele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Salvatori de meserie: Ieşenii care intră în foc, coboară în puţuri sau fac bucăţi autoturismele

GALERIE
salvare ISU
  • salvare ISU
- +

Pompierii sunt o parte importantă din puzzle-ul vieţii noastre. Cu ajutorul acestor oameni, fiecare dintre noi putem primi la un moment dat o nouă şansă la viaţă în cazul unei tragedii. Totuşi, cine sunt aceşti oameni care nu s-ar da înapoi atunci când trebuie să intre într-o casă cuprinsă de flăcări? Ce sentimente îi încearecă în acele momente? Acţionează din instinct sau au un plan bine stabilit? Vă propunem să cunoaştem doi pompieri care se află în postura salvatorului în adevăratul sens al cuvântului.

Jurnaliştii au mers la Detaşamentul II, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi aflat în zona industrială a Iaşului, spre Tomeşti. Am stabilit telefonic ca să avem o discuţie rapidă cu ei, faţă în faţă, în cazul în care sună alarma şi trebuie să plece în misiune. Ajunşi la unitate, i-am cunoscut pe plutonierul şef Luca şi plutonierul adjutant Paul. Ne-a plăcut la aceştia simplitatea lor: nu au dorit să îşi facă cunoscut numele întreg, deoarece nu doresc "publicitate". Cei doi sunt pompieri de la descarcerări, un domeniu solicitant şi stresant şi ne-au povestit câte ceva despre viaţa de "erou fără capă" şi drumul pe care l-au ales.

De asemenea, am vrut să aflăm ce-i provoacă pe pompierii de la descarcerări şi cum văd ei intervenţiile la care participă. "Provocările acestui loc de muncă încep atunci când sună alarma şi trebuie să reacţionezi în câteva secunde, să începi să vizualizezi locaţia unde ar trebui să ajungi", zice Luca. "Îţi faci un plan, dar aştepţi cu nerăbdare să ajungi la faţa locului, să ştii că ai ajuns cu maşinile acolo, că oamenii sunt sănătoşi, iar după aceea ce găseşti... depinde de situaţie: mai bine, mai rău. Provocarea constă în puterea de a te adapta la diversitatea tuturor tipurilor de intervenţii la care eşti trimis, pentru că pe vremuri ştiai una şi bună: eşti pompier, mergi la incendii. Acum, sunt atât de multe tipologii de intervenţii la care mergi, încât trebuie să ai puterea să te adaptezi la ceea ce se cere când ajungi acolo", ne-a spus şi Paul.

Care a fost prima misiune

Am încercat să aflăm mai întâi, de la cei doi pompieri, care a fost motivul pentru care au ales această meserie solicitantă. Luca spune că el a fost unul dintre tinerii care nu au ştiut de la început de meseria de pompier sau nu a fost visul lui de când era copil. Întâmplarea a făcut ca mutarea unei persoane în blocul în care locuieşte care era pompier, chiar uşă în uşă cu el, să fie factorul decizional al meseriei pe care o practică acum. Poate că a fost o întâmplare sau cum spune Luca: "Aşa a fost să fie!". Pe de altă parte, celălalt pompier, Paul, ştia cu ce se confruntă înainte să ajungă unde este acum. El a terminat armata în anul 2002, iar în 2006, când a apărut ocazia încadrării în cadrul ISU, acesta a întrunit toate cerinţele şi a fost admis. El spune că ştia la ce vine, ştia la ce să se aştepe şi a profitat de oportunitatea primită.

"Îmi amintesc prima intervenţie, dar a fost mai nesemnificativă. Era vorba de un stâlp de tensiune din lemn, la baza căruia s-a aprins miriştea. Asta se întâmpla la Târgu Frumos în 2001, prin vară. Nu a fost cine ştie ce intervenţia, dar a fost prima, şi asta o ţin minte." Paul ne povesteşte că prima sa intervenţie a fost chiar în apropiere de unitatea unde lucrează. Era vorba despre o societate comercială al cărui cazan industrial a luat foc. Cum începuturile pot fi grele uneori, întâmplarea a făcut ca acest incident să aibă loc chiar la două săptămâni de când se angajase. "Da, eu am fost chiar vizavi de aici de la noi, la 200 de metri. Funcţiona o societate comercială în zona respectivă şi a luat foc un cazan industrial. Eram în a doua săptămână de armată şi au plecat toate maşinile din unitate. Fum mult, dar s-a stins de la sine. Nu au fost victime, oamenii au fost evacuaţi. A fost ceva simplu", a precizat acesta.

Nicio intervenţie nu seamănă una cu alta

Cea mai grea parte a misiunii lor este cea de descarcerare. Luca spune că, atunci când au o astfel de intervenţie, folosesc unelte speciale, foarte puternice şi cu denumiri destul de simple, cum ar fi depărtătorul. "Pentru noi, descarcerarea înseamnă atunci când o persoană sau mai multe rămân blocate într-o maşină mai mică sau mai mare. Avem nişte scule foarte puternice cu denumiri simple (foarfecă, depărtător), dar care au o mare putere de a strânge, de a rupe, de a boţi metalul, de a-l tăia. Acum depinde de intervenţie, pentru că niciuna nu seamănă cu alta. La o intervenţe trebuie să tai portiera din balamale, la o intervenţie trebuie să îndepărtezi bordul faţă de victimă, la alta trebuie să decupezi cupola maşinii, deci sunt diferite de la intervenţie la alta. Trebuie să ai mereu puterea de a te adapta la ceea ce se întâmplă acolo. De exemplu, poţi merge de la pisici blocate în copaci până la incendii şi descarcerări. Capacitatea de adaptare a celor care intervin în astfel de situaţii contează foarte mult. Odată ajunşi la o descarcerare, trebuie să te adaptezi la fiecare intervenţie în parte, pentru că în urma ta nu mai vine nimeni. Ai ajuns acolo şi trebuie să rezolvi problema. Dacă nu ţine de poliţie, de ambulanţă, clar este dată la pompieri intervenţia, iar ei trebuie să se descurce", afirmă Luca.

"Multe cazuri ne întristează"

Meseria de pompier vine la pachet cu multe întâmplări care te pot marca. Cei doi pompieri de la descarcerări ne spun că sunt multe cazuri care îi întristează. De la incendii la oameni morţi şi până la animale căzute în fântână, toate pot fi tragedii ce lasă urme în amintirea pompierilor şi a oamenilor care se aflau acolo. "Multe cazuri ne întristează, pentru că unde mergem noi de obicei ne cheamă omul că-i este rău, adică i-a luat foc ceva, i s-a întâmplat ceva, i-a căzut calul în fântână. Poate acel cal era traiul zilnic al omului. Să nu mai vorbim de casa care poate lua foc.Toate cazurile sunt triste, mai mult sau mai puţin, mai ales când e vorba de viaţa omenească. Totuşi, nu le poţi lăsa să te bântuie, să te copleşească, pentru că nu poţi. Dacă le laşi, te vor dărâma şi pe tine deci nu vei mai putea face faţă", zice Luca. Ei sunt încercaţi de multe sentimente atunci când ajung la o intervenţie.

"Pe moment când mergi la intervenţie nu ai cum să te gândeşti la asta. Tu dacă ajungi acolo şi te afectează, înseamnă că nu-ţi mai poţi face treaba. Trebui să mergi să-ţi faci treaba, dar după e inevitabil, îţi mai aduci aminte. Oamenii când sună la pompieri nu sunt cei mai veseli, adică omul ăla are un stres, ceva îl afectează. De la pagubele materiale care până la urmă omul poate să mai treacă peste ele, sunt alea cu victime care sunt mai greu de gestionat, dar atunci pe moment nu ai timp să te gândeşti, pentru că tu ai mers să-ţi faci treaba. După ce-ţi faci treaba... asta este. Ei spun că există o mulţumire sufletească mare, după ce reuşesc să salveze viaţa unui om. Totodată, sunt priviţi de marea parte a populaţiei ca salvatori. "Nu am neapărat un imbold să fac bine omenirii. Poate că în primul rând trebuie să-mi întreţin familia, că de asta vin la serviciu, pentru bani, nu pentru adrenalină. Ai şi o mulţumire destul de mare sufletească, pentru că ai reuşit şi ai salvat viaţa unui om sau depinde de situaţie. Eşti privit de către mare parte a populaţiei drept un salvator", a mai spus Luca.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.