Salvatorul are nevoie sa fie salvat

Subtitlu

joi, 17 ianuarie 2013, 12:48
4 MIN
 Salvatorul are nevoie sa fie salvat

Unui tanar asistent medical i-au trecut la propriu prin maini peste 1.500 de pacienti bolnavi de inima. Munca sa, desi poate secundara, a tinut in viata sute de oameni in momente cruciale pentru ei. Acum, salvatorul are nevoie sa fie el insusi salvat. Vrea macar sa-si vada mare copilul de 3 ani. Dupa 15 ani de munca, desi nefumator, Marius Ciudin s-a imbolnavit de cancer pulmonar. Boala a evoluat fulgerator, pe fondul unei tuberculoze capatate cel mai probabil tot la serviciu. Singura sa sansa ar fi o operatie in strainatat. Cum nu si-o poate permite din veniturile sale modeste, doua colege de serviciu incearca acum sa faca rost de banii pentru tratament. "E un om extraordinar. Sunt foarte putini ca el in tara, si e o meserie unde nu-ti permiti sa faci greseli", spun colegele despre Marius

Cateodata, chiar si salvatorii au nevoie sa fie salvati. Marius Ciudin a ajutat la salvarea a peste 1.500 de vieti de cand lucreaza in sistemul medical. Tanarul de 37 de ani e pompist la chirurgie cardiaca, in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare. Practic, el este cel care tine pacientul in viata si cu sangele circulandu-i prin corp in timp ce chirurgii opereaza inima acestuia. Dupa mai bine de 15 ani de munca, Marius a ajuns de cealalta parte a baricadei: acum, este el pacient si are nevoie de ajutorul celorlalti. O operatie in strainatate i-ar putea reda speranta de a trai sa-si vada copilul mare, insa nu se poate descurca singur cu toate costurile.

De la TBC la cancer pulmonar

Marius a avut intotdeauna grija de sanatatea lui. In urma cu cativa ani tanarul asistent medical s-a imbolnavit insa de tuberculoza, cel mai probabil luata de la locul de munca, unde vine in contact cu pacienti din toate categoriile. Timp de 16 luni a facut tratament pentru a scapa de boala, si intr-un final si-a revenit. Si-a facut insa un obicei de a-si verifica plamanii in mod constant prin investigatii medicale. Mult timp i s-a spus ca totul este in regula si ca tuberculoza nu a provocat alte probleme. Viata lui s-a schimbat la 180 de grade in luna decembrie a anului trecut. Tanarul s-a dus la Bucuresti sa-si faca analize, iar medicii de acolo i-au dat cel mai crunt diagnostic: cancer pulmonar in stadiul IV. Colegele lui Marius spun ca asistentul a dus intotdeauna o viata echilibrata, s-a alimentat bine si nu a fumat. Medicii au confirmat apoi ca neoplasmul se dezvoltase pe sechelele de tuberculoza. Sustinut de familie si de colegii de munca, Marius a inceput lupta cu boala si in perioada asta face sedinte de chimioterapie la Cluj. Cum din salariul lui si cel al sotiei, tot asistenta medicala, nu reusesc sa se descurce cu toate cheltuielile, colegii au facut cheta si l-au ajutat cu ce au putut. Banii s-au terminat insa, in timp ce necesitatile sunt tot mai mari. "E un om extraordinar, si ne gandim ca, daca el a salvat atatia oameni, poate se gaseste cineva sa-l salveze si pe el. Marius e pompist in sala de operatie. Practic, el e cel care are grija ca pacientului sa-i circule sangele prin organism in timp ce inima este oprita si chirurgii lucreaza la ea. Sunt foarte putini ca el in tara, si e o meserie unde nu-ti permiti sa faci greseli. Cred ca pana acum i-au trecut prin maini peste 1.500 de pacienti, oameni care, intr-o anumita masura, traiesc si datorita lui. Poate unul dintre acesti pacienti poate sa-i intoarca acum ajutorul", spune Lacramioara Ionita, colega de munca a lui Marius.

"Are sanse daca tumoarea se mai retrage"

Tanarul se gandeste cel mai mult la familia sa acum, mai ales la copilul de trei ani si jumatate pe care-l are. E incurajat insa de toata lumea sa lupte cu boala. "Nu putem sta asa, incercam sa-l ajutam cum putem. S-a luat legatura cu medici din strainatate, care au zis ca are sanse daca tumoarea se mai retrage in urma chimioterapiei. In momentul de fata este inoperabil, dar speram sa reuseasca sa depaseasca aceasta perioada. E tanar si merita sa-i fie bine, insa acum si problemele financiare sunt din ce in ce mai mari. Incercam ca macar sa-i mai facem rost de fonduri pentru medicamente sau pentru drumurile pe care le mai are de facut pentru tratamente", a adaugat Oana Sava, o alta colega a lui Marius. Colegii lui au strans deja peste 10.000 de lei, insa banii s-au terminat foarte repede, in conditiile in care numai pe un exament PetScan a platit aproape 5.000 de lei. Cei care vor sa-l ajute pe Marius pot lua legatura cu cele doua colege ale sale. Astfel, Lacramioara Ionita poate fi contactata la numarul de telefon 0740.235.256, iar Oana Sava raspunde la numarul 0747.920.414. "Salariul lui si al sotiei nu-s suficiente pentru tot ce au ei nevoie acum, au de platit si creditul ipotecar, mai este si copilul, iar tratamentele si investigatiile medicale costa foarte mult. El a ajutat multi oameni, si pentru fiecare pacient a avut o vorba buna. Chiar merita sa fie ajutat la randul sau", au mai spus colegele lui Marius.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii