Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare - PROIECT

GALERIE
angajat
  • angajat
- +

Sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare, însă doar dacă vor angajații. Liberalii au depus un proiect de lege potrivit căruia orele suplimentare prestate într-o zi din weekend pot fi compensate doar financiar. Angajatorul n-ar mai fi obligat să acorde o altă zi liberă în locul celei muncite în weekend, astfel că repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce la 24 de ore, scrie digi24.ro

În prezent, legea spune că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica. Liberalii vor să modifice Codul Muncii, astfel încât să fie o singură zi de odihnă obligatorie.

Așadar, angajații ar putea să vină la muncă și sâmbăta, dacă doresc, iar angajatorul nu va mai fi obligat să le dea o zi liberă în timpul săptămânii, ci doar să le plătească orele suplimentare. Ziua lucrătoare, însă, nu poate depăși opt ore.

„Îi dăm dreptul salariatului să opteze dacă vrea să presteze ore suplimentare doar în timpul săptămânii sau vrea să vină și sâmbăta. Asta este tot ce prevede acest proiect de lege. Deci, practic, în momentul de față, legea nu permite nici salariaților, nici angajatorilor să preseteze ore sâmbăta fără să obțină sau să i se dea ulterior o zi liberă (recuperare). Aveți 8 zile libere și veți avea în cont 8 zile libere. Dacă dumneavoastră doriți ca sâmbăta să lucrați și să primiți un salariu cu 75 la sută spor este strict opțiunea dvs”, a explicat pentru Digi24 deputatul PNL Dan Vîlceanu, inițiatorul legii.

Modificarea legislativă vine mai ales în sprijinul companiilor unde se lucrează în trei schimburi sau cu personal insuficient.

„Angajatorii se confruntă cu toții cu lipsa de personal și atunci când nu găsești alți oameni în plus pentru compania ta, încerci să aloci un program extra pentru cei care există deja. Prevederea exista deja în Codul Muncii și companiile care au nevoie de tipul acesta de program și-au prevăzut în procedurile interne aceste proceduri de lucru. Pentru anumiți angajați e un avantaj, că au un venit suplimentar”, spune Corina Diaconu, directorul unei firme de resurse umane.

Opoziția nu este de acord cu reducerea timpului de odihnă săptămânal.

Deputatul PSD Vasile Neagu atrage atenția că trebuie să existe, ca principiu, „un acord expres” din partea angajaților că un program de recuperare se poate face și sâmbăta, dar fără a le fi redus timpul de repaus.

Proiectul de lege a fost depus în Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri