Sănătatea ieşenilor, prioritară pentru conducerea Consiliului Judeţean (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă

Sănătatea ieşenilor, prioritară pentru conducerea Consiliului Judeţean (P)

GALERIE
online1webonline2-webonline3webonline4-web
 • online1web
 • online2-web
 • online3web
 • online4-web
- +

În ultimii patru ani, investiţiile CJ în infrastructura medicală a judeţului s-au ridicat la 140 milioane de euro. În urma acestor eforturi, Spitalul de Neurochirurgie a devenit cel mai avansat centru în chirurgia spinală din sud-estul Europei. La Spitalul de Copii se desfăşoară primele lucrări de reabilitare şi modernizare din istoria sa, iar un proiect similar se află în implementare la Spitalul de Boli Infecţioase. Anul trecut a fost deschisă şi prima clinică destinată pacienţilor cu arsuri grave. Zeci de dispensare medicale vor fi redeschise sau construite în judeţ. Proiectul Spitalului Regional de Urgenţe a fost aprobat marţi de Comisia Europeană.

Alături de infrastructura rutieră, spitalele au reprezentat o prioritate absolută pentru conducerea Consiliului Judeţean pe parcursul acestui mandat. Era nefiresc ca Iaşul, având cea mai veche şcoală de medicină din ţară să nu dispună şi de o dotare pe măsură. Eforturile depuse de administraţia judeţeană în ultimii ani au vizat pe de o parte oferirea celor mai bune servicii medicale ieşenilor, iar pe de altă parte, construirea unei infrastructuri medicale care să ofere medicilor aceleaşi condiţii de muncă pe care le-ar găsi în străinătate. „Medicii plecau în străinătate din două motive: salariul şi dorinţa de a se realiza profesional. Creşterile salariale din domeniu făcute de guvernarea PSD au eliminat practic primul motiv. Investiţiile în modernizarea spitalelor îl elimină pe al doilea. Spitale moderne şi personal profesionist, acesta este obiectivul nostru”, a declarat preşedintele CJ şi al PSD Iaşi, Maricel Popa.

120 milioane lei pentru 50.000 de copii

Politica CJ din domeniul medical a urmărit accesarea oricărei finanţări nerambursabile existente, utilizarea la maxim a fondurilor guvernamentale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, ca şi dirijarea către acest sector a unei proporţii cât mai mari din fondurile proprii destinate dezvoltării. Echipa Direcţiei de Proiecte din cadrul CJ a obţinut finanţarea nerambursabilă necesară pentru reabilitarea Spitalului de Copii, unitate medicală în care sunt consultaţi şi trataţi anual peste 50.000 de copii din toată Moldova. Proiectul prevede lucrări de refacere a structurii de rezistenţă, izolarea termică a faţadei şi a planşeului peste subsol, înlocuirea tâmplăriei, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, ca şi de înlocuire a corpurilor de iluminat cu altele cu eficienţă energetică ridicată. Lucrările, în valoare de peste 120 milioane de lei se află în plină desfăşurare. „Este o lucrare de o complexitate deosebită, pentru că nu ne permitem închiderea spitalului nici măcar o singură zi. A fost regândită amenajarea interioară şi fluxurile de materiale şi personal, astfel încât activitatea curentă să poată continua, fără a fi afectată în vreun fel de lucrări. Pe scurt, o jumătate de spital este şantier, cealaltă funcţionează normal”, a precizat preşedintele CJ.
Alocările financiare consistente din bugetul CJ au permis transformarea Spitalului de Neurochirurgie într-un centru de prim rang în domeniu. În cadrul spitalului va funcţiona Centrul de Neuroexcelenţă, într-un spaţiu de 2.630 mp în care se vor concentra cele mai bune şi mai performante tehnologii şi aparate medicale existente în lume pentru pacientul cu patologie neurologică sau neurochirurgicală. Totodată, Clinica de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. N Oblu” a devenit în aprilie anul trecut singurul centru din Sud-Estul Europei care poate pregăti medici în chirurgia spinală. Investiţii importante se află în desfăşurare şi la celelalte spitale din subordinea CJ, cum sunt Spitalul de Boli Infecţioase, cele două maternităţi sau Spitalul de Pneumoftiziologie.

Spitalul Regional de Urgenţă, în linie dreaptă

Eforturile CJ au permis deblocarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, în decembrie 2019 fiind lansată la nivel european procedura de selecţie a proiectantului. Spitalul va fi construit cu fonduri europene şi guvernamentale. CJ şi-a luat obligaţia de a moderniza drumul judeţean Leţcani – Vânători pentru asigurarea accesului către spitalul ce va fi construit în Moara de Vânt. Eforturile administraţiei judeţene din ultimii doi ani s-au concretizat în aprobarea de către Comisia Europeană a proiectului SRU, acesta intrând în implementare.
Sprijinul guvernului PSD pentru sistemul medical ieşean s-a concretizat în deschiderea în octombrie 2019 a Secţiei Clinice de Mari Arşi de la Spitalul „Sf. Spiridon”, prima facilitate de acest gen din Moldova şi una dintre puţinele din ţară. Investiţia totală a depăşit 50 milioane de lei, iar medicii ieşeni îi vor putea salva acum pe cei grav afectaţi de arsuri. În ultimii doi ani, s-a reuşit şi reînnoirea a 30% din parcul judeţean de ambulanţe, ca şi demararea lucrărilor de amenajare a unui Centru de Screening şi Diagnostic în Bolile Oncologice, investiţia ridicându-se la 22 milioane de lei, fonduri alocate de guvernul PSD. În judeţ se află în curs de implementare 37 de proiecte vizând construirea sau modernizarea de dispensare medicale, suma alocată judeţului prin PNDL ridicându-se la 43,8 milioane de lei, fonduri guvernamentale nerambursabile. „În mediul rural, asistenţa medicală este minimă, iar prevenţia aproape inexistentă. Investiţiile trebuie să meargă mai departe, iar guvernul actual trebuie să continue ce a început guvernarea PSD. Este vorba de un program de investiţii vital pentru mediul rural”, a spus Maricel Popa.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.