Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Sănătatea ieşenilor, prioritară pentru conducerea Consiliului Judeţean (P)

GALERIE
online1webonline2-webonline3webonline4-web
  • online1web
  • online2-web
  • online3web
  • online4-web
- +

În ultimii patru ani, investiţiile CJ în infrastructura medicală a judeţului s-au ridicat la 140 milioane de euro. În urma acestor eforturi, Spitalul de Neurochirurgie a devenit cel mai avansat centru în chirurgia spinală din sud-estul Europei. La Spitalul de Copii se desfăşoară primele lucrări de reabilitare şi modernizare din istoria sa, iar un proiect similar se află în implementare la Spitalul de Boli Infecţioase. Anul trecut a fost deschisă şi prima clinică destinată pacienţilor cu arsuri grave. Zeci de dispensare medicale vor fi redeschise sau construite în judeţ. Proiectul Spitalului Regional de Urgenţe a fost aprobat marţi de Comisia Europeană.

Alături de infrastructura rutieră, spitalele au reprezentat o prioritate absolută pentru conducerea Consiliului Judeţean pe parcursul acestui mandat. Era nefiresc ca Iaşul, având cea mai veche şcoală de medicină din ţară să nu dispună şi de o dotare pe măsură. Eforturile depuse de administraţia judeţeană în ultimii ani au vizat pe de o parte oferirea celor mai bune servicii medicale ieşenilor, iar pe de altă parte, construirea unei infrastructuri medicale care să ofere medicilor aceleaşi condiţii de muncă pe care le-ar găsi în străinătate. „Medicii plecau în străinătate din două motive: salariul şi dorinţa de a se realiza profesional. Creşterile salariale din domeniu făcute de guvernarea PSD au eliminat practic primul motiv. Investiţiile în modernizarea spitalelor îl elimină pe al doilea. Spitale moderne şi personal profesionist, acesta este obiectivul nostru”, a declarat preşedintele CJ şi al PSD Iaşi, Maricel Popa.

120 milioane lei pentru 50.000 de copii

Politica CJ din domeniul medical a urmărit accesarea oricărei finanţări nerambursabile existente, utilizarea la maxim a fondurilor guvernamentale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, ca şi dirijarea către acest sector a unei proporţii cât mai mari din fondurile proprii destinate dezvoltării. Echipa Direcţiei de Proiecte din cadrul CJ a obţinut finanţarea nerambursabilă necesară pentru reabilitarea Spitalului de Copii, unitate medicală în care sunt consultaţi şi trataţi anual peste 50.000 de copii din toată Moldova. Proiectul prevede lucrări de refacere a structurii de rezistenţă, izolarea termică a faţadei şi a planşeului peste subsol, înlocuirea tâmplăriei, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, ca şi de înlocuire a corpurilor de iluminat cu altele cu eficienţă energetică ridicată. Lucrările, în valoare de peste 120 milioane de lei se află în plină desfăşurare. „Este o lucrare de o complexitate deosebită, pentru că nu ne permitem închiderea spitalului nici măcar o singură zi. A fost regândită amenajarea interioară şi fluxurile de materiale şi personal, astfel încât activitatea curentă să poată continua, fără a fi afectată în vreun fel de lucrări. Pe scurt, o jumătate de spital este şantier, cealaltă funcţionează normal”, a precizat preşedintele CJ.
Alocările financiare consistente din bugetul CJ au permis transformarea Spitalului de Neurochirurgie într-un centru de prim rang în domeniu. În cadrul spitalului va funcţiona Centrul de Neuroexcelenţă, într-un spaţiu de 2.630 mp în care se vor concentra cele mai bune şi mai performante tehnologii şi aparate medicale existente în lume pentru pacientul cu patologie neurologică sau neurochirurgicală. Totodată, Clinica de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. N Oblu” a devenit în aprilie anul trecut singurul centru din Sud-Estul Europei care poate pregăti medici în chirurgia spinală. Investiţii importante se află în desfăşurare şi la celelalte spitale din subordinea CJ, cum sunt Spitalul de Boli Infecţioase, cele două maternităţi sau Spitalul de Pneumoftiziologie.

Spitalul Regional de Urgenţă, în linie dreaptă

Eforturile CJ au permis deblocarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, în decembrie 2019 fiind lansată la nivel european procedura de selecţie a proiectantului. Spitalul va fi construit cu fonduri europene şi guvernamentale. CJ şi-a luat obligaţia de a moderniza drumul judeţean Leţcani – Vânători pentru asigurarea accesului către spitalul ce va fi construit în Moara de Vânt. Eforturile administraţiei judeţene din ultimii doi ani s-au concretizat în aprobarea de către Comisia Europeană a proiectului SRU, acesta intrând în implementare.
Sprijinul guvernului PSD pentru sistemul medical ieşean s-a concretizat în deschiderea în octombrie 2019 a Secţiei Clinice de Mari Arşi de la Spitalul „Sf. Spiridon”, prima facilitate de acest gen din Moldova şi una dintre puţinele din ţară. Investiţia totală a depăşit 50 milioane de lei, iar medicii ieşeni îi vor putea salva acum pe cei grav afectaţi de arsuri. În ultimii doi ani, s-a reuşit şi reînnoirea a 30% din parcul judeţean de ambulanţe, ca şi demararea lucrărilor de amenajare a unui Centru de Screening şi Diagnostic în Bolile Oncologice, investiţia ridicându-se la 22 milioane de lei, fonduri alocate de guvernul PSD. În judeţ se află în curs de implementare 37 de proiecte vizând construirea sau modernizarea de dispensare medicale, suma alocată judeţului prin PNDL ridicându-se la 43,8 milioane de lei, fonduri guvernamentale nerambursabile. „În mediul rural, asistenţa medicală este minimă, iar prevenţia aproape inexistentă. Investiţiile trebuie să meargă mai departe, iar guvernul actual trebuie să continue ce a început guvernarea PSD. Este vorba de un program de investiţii vital pentru mediul rural”, a spus Maricel Popa.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri