anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Sănătatea inimii poate prevesti cât de repede va îmbătrâni creierul?

GALERIE
inima-creier (1)
 • inima-creier (1)
- +

Legătura dintre creier și inimă tinde să iasă din ce în ce mai mult la iveală, dezvăluind o legătură extrem de strânsă între cele două organe vitale. Conform unor noi cercetări publicate în Journal of the American Heart Association, o inimă sănătoasă poate avea beneficii majore în prevenirea declinului funcției cerebrale care însoțește uneori procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii au studiat un grup diferit de adulți și au constatat că mai mulți factori ai sănătății cardiovasculare au fost asociați cu o bună viteză de procesare a creierului la începutul studiului și reducerea declinului cognitiv șase ani mai târziu. Cercetătorii de la University of Miami și Columbia University au folosit definiția sănătății cardiovasculare „Life’s Simple Seven®“ (cf. American Heart Association) care include: evitarea tutunului, niveluri adecvate ale greutății corporale, activitate fizică, dietă sănătoasă, tensiune arterială, colesterolul și glicemia în limite normale.

Sănătatea cardiovasculară influențează viteza de procesare a creierului

„Respectarea acestei matrice de sănătate cardiovasculară (Life’s Simple Seven) este asociată cu un risc redus de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, chiar și în rândul persoanelor în vârstă. Această constatare poate avea un impact pozitiv și asupra funcției creierului“, a declarat dr. Hannah Gardener, autor principal al studiului, om de știință și neurolog la Miller School of Medicine, University of Miami, Florida. La începutul studiului, 1033 de participanți (cu vârsta medie de 72 de ani, 65% hispanici, 19% negri, 16% albi) au participat la teste de memorie, gândire și viteză de procesare a creierului. Trebuie menționat faptul că viteza de procesare a creierului arată cât de repede este capabilă o persoană să îndeplinească sarcini care necesită o atenție concentrată. Aproximativ șase ani mai târziu, 722 dintre participanți au repetat testele cognitive, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare performanța în timp.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că parametrii optimi ai sănătății cardiovasculare au fost asociați cu o mai bună viteză de procesare a creierului.

Asocierea a fost mai puternică în cazul nefumătorilor, în condiții de greutate optimă și nivel normal de glucoză. Funcția de execuție a creierului este asociată cu focalizarea, managementul timpului și alte abilități cognitive. Specialiștii susțin că acest studiu ar trebui completat cu studii similare care trebuie realizate luând în calcul diversitatea etnică și rasială, nivelul de educație, alfabetizare sau locul de muncă, pentru a putea generaliza concluziile. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.