anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sănătatea privată ieşeană, lovită în plex de ministrul Eugen Nicolăescu

GALERIE
spital privat
 • spital privat
- +

Per total, la unităţile private din oraş a scăzut finanţarea de la CJAS, potrivit noilor contracte semnate. Cele câteva care vor primi mai mulţi bani vor trebui să aibă mai multe paturi. Ce spun managerii afectaţi? Cine sunt cei mai loviţi?

Sistemul sanitar privat primeşte mai puţini bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Acesta a fost anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte ca unităţile medicale să încheie noile contracte-cadru. Decizia de a nu mai oferi sume mari spitalelor private a fost pusă în practică în cazul unor unităţi ieşene, care anul acesta vor primi un buget mai mic pentru serviciile medicale efectuate. Unele spitale au reuşit să încheie un contract mai bun ca anul trecut, însă doar pentru că au mărit numărul de paturi. Cele mai multe spitale însă vor trebui să supravieţuiască cu bani mai puţini. Noua finanţare afectează în primul rând pacienţii, care vor fi nevoiţi să acopere sumele pe care statul nu le mai decontează din propriul buzunar.

Cei mai loviţi

Spitalul privat „Sfântul Sava“, de exemplu, a încheiat anul acesta un contract cu 27,79% mai mic decât cel de anul precedent. Dacă în 2012 unitatea medicală a primit lunar suma de 795.490 lei, de acum nu va mai încasa mai mult de 574.420 lei. Ministrul Sănătăţii nu a redus doar finanţarea, ci a scăzut şi tariful pe caz rezolvat la acuţi, dar şi numărul de paturi. Astfel, spitalul privat are acum cu 25 de paturi mai puţin, iar tariful pentru internarea de zi a fost redus de la 363 de lei la 180 de lei. Din cele 102 paturi contractate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, doar 77 mai sunt destinate pacienţilor. „Lunar, la noi erau decontate în jur de 460 de cazuri. Odată cu noua contractare, vor fi decontate doar 317 cazuri. Reducerea finanţării va face ca bolnavii să compenseze ei sumele pe care nu le mai primim“, a declarat Iulia Samoilă, managerul Spitalului „Sfântul Sava“. Potrivit acesteia, pentru luna aprilie, unitatea medicală nu va încasa bani pentru alţi 31 de pacienţi. Şase au fost primiţi, deşi s-a depăşit numărul cazurilor contractate, iar 25 de cazuri au fost tăiate. Spitalul are 160 de paturi, plus alte 40 pentru paliaţie, însă doar 102 sunt în contract cu CJAS Iaşi. „Înainte, pacientul nu plătea nimic dacă avea bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Bineînţeles, cei care nu plăteau nimic erau cei care aveau asigurare medicală. De acum, aceştia vor trebui să suporte anumite analize şi investigaţii care li se fac. O parte din proceduri vor fi achitate de ei“, a menţionat managerul unităţii medicale.

Sunt şi creşteri

Finanţarea a scăzut şi la Euroclinic şi Memory Hospital, potrivit unor date furnizate de CJAS Iaşi. Dacă anul trecut Memory Hospital încasa lunar o medie de 173.430 lei, anul acesta nu va primi mai mult de 148.50 lei pe lună. La Euroclinic, finanţarea a scăzut cu 12,51%, de la 129.340 lei lunar la 113,160. Arcadia Hospital a înregistrat o creştere cu 32,42%, de la 419.070 lei lunar la 554.930 lei pe lună. Cu toate acestea, pachetele de naştere la Arcadia s-au scumpit cu circa 1.000 de lei. „Un pachet complet pentru naşterea naturală este 3.190 lei, pentru naşterea Lamaze este 3.490 lei, iar naşterea prin cezariană ajunge la 4.190 lei. Aceste preţuri rămân valabile şi în perioda următoare şi au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2013. Creşterea a avut loc pe fondul încheierii unei perioade promoţionale şi a actualizării de preţuri din raţiuni comerciale“, a declarat Mihaela Calcan, purtător de cuvânt al Arcadia Hospital. Ca urmare a suplimentării numărului de paturi, unele spitale private vor primi anul acesta sume mai mari decât anul precedent. Astfel, Spitalul Providenţa va încasa lunar 303.830 lei, faţă de 158.290 lei, la Arcadia Cardio finanţarea a crescut de la 182.00 lei la 196.390 lei, Clinica Consulmed va primi cu 23,63% mai mulţi bani pe lună, de la 48,540 lei la 60.000 lei, iar Clinica Cardiomed va încasa 68.000 lei lunar, faţă de 55.910 lei, cât primea în 2012. De asemenea, în contract cu CJAS Iaşi au intrat anul acesta alte cinci clinici medicale private, plus două spitale de stat. Pentru anul 2013, bugetul aprobat de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate este de 485.957 mii lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.