Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sancțiunea aplicabilă actelor juridice asupra moștenirii nedeschise

GALERIE
act
  • act
- +

“Fratele meu cu care nu am vorbit de foarte mulți ani mi-a transmis printr-un prieten  comun că el dorește să cesioneze sau să vândă drepturile sale succesorale de pe urma tatălui nostru pentru a evita să se certe cu mine. Vă rog, să-mi explicați dacă ar putea să întocmească un astfel de act înaintea decesul tatălui. Sunt legale eventuale acte de renunțare a moștenirii având în vedere că există și un testament în favoarea lui, sau de împărțeală între noi, înainte de decesul tatălui“? - T. M. Iași, jud. Iași

Subliniem, că în conformitate cu prevederile art. 956 Cod Civil “dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii”.

De asemenea, ca titlu de exemplu sunt unele situații în care acte similare celor prohibite prin prevederile legale sunt posibile:

  • partajul de ascendent efectuat prin donație, cu respectarea condițiilor de fond și de formă impuse de lege ( art. 1160-1163 Cod Civil).
  • când actul este afectat de o condiție sau de un termen incert, constând în decesul unei persoane. De exemplu, contractul de donație poate să prevadă întoarcerea bunurilor dăruite, fie pentru cazul când donatarul ar predeceda donatorului, fie pentru cazul când atât donatarul, cât și descendenții săi ar predeceda donatorului ( art. 1016 alin. 1 Cod Civil);

Totodată, în literatura de specialitate precum și în jurisprudență se reține că în alte situații, însă, este vorba despre acte juridice lovite de nulitate absolută, deoarece au ca obiect moștenirea nedeschisă, de exemplu:

  • cesiunea cu titlu oneros sau cu titlu gratuit a drepturilor succesorale eventuale ale unui potențial moștenitor, făcută înaintea morții lui de cujus;
  • împărțeala între potențialii moștenitori ai unei succesiuni nedeschise încă (ex. fiul celui decedat nu are dreptul de a introduce o acțiune în pretenții contra surorii pe baza unei convenții anterior deschiderii succesiunii);
  • renunțarea la moștenire sau acceptarea moștenirii, anterior decesului de cujus (de exemplu, dacă un copil renunță, anterior morții tatălui lor, la toate drepturile succesorale în favoarea fratelui său, pentru a dobândi dreptul dreptul de proprietate asupra unui teren);
  • renunțarea la rezerva succesorală înainte de deschiderea succesiunii;
  • convenția prin care creditorii ar renunța la urmăriea debitorului lor până la moartea unei persoane determinate, sub condiția de a se preda acestora partea debitorului din această succesiune (este însă valabilă convenția prin care creditorii amână scadența unei obligații sau suspendă urmărirea până în momentul deschiderii unei succesiuni, dacă aceasta este un simplu termen incert și nu vizează dobândirea moștenirii de către creditori);
  • convenția prin care unul sau mai mulți copii s-ar obliga, în timpul vieții părintelui lor să respecte testamentul acestuia sau dimpotrivă, că nu țină seama de el;
  • renunțarea anticipată la dreptul de a cere raportul donațiilor;
  • renunțarea anticipată la dreptul la reducțiunea liberalităților excesive;
  • legatul unui drept eventual dintr-o moștenire nedeschisă, chiar dacă acea moștenire s-ar deschide înainte de moartea testatorului, dar după data testamentului.

Datorită caracterului absolut al nulității, rezultă că orice persoană care justifică un interes  poate invoca nulitatea unui astfel de act.

Prin urmare, moștenitorii pot dispune liber de drepturile lor, însă doar dacă moștenirea s-a deschis. În conformitate cu art. 954 alin.1 din Codul Civil, moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.

O eventuală vânzare a moștenirii presupune în primul rând acceptarea moștenirii de către vânzător, iar dreptul de opțiune succesorală se exercită în termenul de 1 an de la data deschiderii moștenirii (art. 1103 alin.1 Cod Civil).

Biroul teritorial Iaşi

Instituţia Avocatul Poporulul

Consilier Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri