De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru unitățile sanitare care nu au grijă la răspândirea infecțiilor nosocomiale

luni, 24 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Sancțiuni de până la 20.000 de lei pentru unitățile sanitare care nu au grijă la răspândirea infecțiilor nosocomiale

O modificare importantă a legii va afecta toate centrele de paliație în țară, cât și personalul medical care le deservește. „Ziarul de Sănătate” a scris încă de săptămâna trecută despre dificultățile din aceste secții și despre cum funcționează locurile în care oamenii merg să își petreacă ultimele clipe din viață.

Conform 360medical.ro, Parlamentul a modificat legea aflată în vigoare din 2021, care vizează prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și azile. Modificările vizează extinderea prevederilor legii și asupra centrelor de îngrijire paliativă, dar și introducerea de amenzi pentru unitățile și personalul care nu respectă măsurile de prevenție obligatorii.

Din ianuarie 2024 a început organizarea, la nivel național, de cursuri de formare a asistenților medicali pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale. Acum, aceste modificări afectează atât centrele de îngrijiri paliative publice, cât și pe cele private, din România.

„Prezenta lege reglementează cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă a pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice sau private, precum şi a persoanelor asistate din instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat sau private”, se menționează în noua formă a legii, citată de 360medical.ro.

Practic, legea spune că prevenirea și controlul acestor tipuri de infecții este o obligație a autorităților administrației publice centrale și locale, a rețelelor de unități sanitare private, a personalului medical și auxiliar al acestor unități, precum și a pacienților și persoanelor care accesează unitățile respective.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 11

Modificările importante vizează sancțiunile care pot fi îndreptate împotriva acestor persoane. Dacă în 2021, legea spune că neîndeplinirea măsurilor de protecție atrage sancționarea persoanelor identificate drept vinovate, fără nimic mai concret, în noua formă se menționează că dacă măsurile nu sunt respectate, vor fi aplicate sancțiuni de tip amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice și de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele fizice.

În mod concret, toate unitățile medicale au primit 24 de luni pentru a organiza saloanele funcționale, respectând noile prevedere legislate, iar Guvernul este așteptat să adopte în perioada următoare normele de aplicare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii